Novosti 2021

NOVOSTI I DEŠAVANJA

Novosti i dešavanja
  "My Mode Teatar" - Bioskop na zadnjem sedištu BMW automobila
  "My Mode Teatar" - Bioskop na zadnjem sedištu BMW automobila
  "My Mode Teatar" - Bioskop na zadnjem sedištu BMW automobila
  13.01.2022

  "MY MODE TEATAR" - BIOSKOP NA ZADNJEM SEDIŠTU BMW AUTOMOBILA

  Na sajmu elektronike "Consumer Electronics Show (CES) 2022", BMW Grupa predstavila je ekskluzivnu verziju "My Modes" u kombinaciji sa jedinstvenim sistemom zabave koji će se naći u budućim BMW modelima. "My Mode Teatar" pretvara zadnji deo enterijera u privatni bioskop sa kojim svako putovanje postaje pravi kinematografski doživljaj.

   

  „Mi razvijamo imerzivne, digitalne doživljaje radi postizanja čistog zadovoljstva u vožnji. U Teatar modu, zadnji deo enterijera pretvoren je u privatni bioskop. Sa ekranom dijagonale 31 inča, 5G konektivnošću, rezolucijom od 8K, surround zvukom i individualnim striming programom, stvara se poseban doživljaj koji postavlja nove standarde za zabavu unutar vozila“, objasnio je Frank Veber, član Upravnog odbora BMW AG razvoja.

   

  Integrisani Amazon Fire TV

   

  BMW Grupa izabrala je Amazon Fire TV koji omogućava putnicima na zadnjim sedištima da uživaju u širokom izboru sadržaja iz popularnih aplikacija, kao i da strimuju filmove i TV serije, slušaju muziku i gledaju učitane programe. Amazon Fire TV tako podržava sadržaj u rezoluciji 4K i nudi najveću rezoluciju i ekran među svim Fire TV doživljajima u vozilima. 

   

  Veliki ekran sa funkcijom pametnog TV-a izvlači se iz krova sofisticiranim rotirajućim kretanjem dve uzglobljene šipke sa obe strane i kontroliše se dodirom ili korišćenjem tač-pedova integrisanih u zadnja vrata.

   

  Muzika oskarovca Hansa Cimera za potpuniji ugođaj

   

  Izvlačenje BMW bioskopskog ekrana prati ekskluzivno kreirana muzička podloga proizašla iz saradnje BMW Grupe i slavnog kompozitora filmske, oskarovca, Hansa Cimera. Po aktivaciji, na ekranu se pojavljuje grafička animacija koja je specijalno dizajnirana u BMW User Interface Design-u za "My Mode Teatar". Istovremeno, roletne za bočne prozore i zadnji prozor se spuštaju, dok je i ambijentalno osvetljenje u zadnjem delu svedenije.

   

  Bioskopski ekran preko celog enterijera

   

  BMW bioskopski ekran horizontalno se pruža preko gotovo celog enterijera, od krova do naslona za leđa na prednjim sedištima. Sa funkcijom zuma, sadržaj zabavnog programa može se puštati u formatu 16:9, 21:9 ili čak 32:9. Izuzetno visoka rezolucija ekrana od oko 8000 × 2000 piksela po ekranskoj koloni obezbeđuje ekstremno jasan i detaljan vizuelni doživljaj za vreme uživanja u kinematografskim filmovima ultra HD kvaliteta. Dodatno integrisani Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound sistem donosi vrhunski i višestrani zvučni doživljaj.

   

  Nagib ekrana, kao i pojedine druge opcije, podešava se dodirom kontrolnog menija, a dve individualne kontrole jačine zvuka za putnike postavljene su na desnoj i levoj ivici ekrana. Alternativno, putnici mogu da kontrolišu sistem zabave korišćenjem kontrolnih panela integrisanih u ručlce na vratima.

   

  BMW Grupa je pionir u implementaciji 5G mobilnog radio standarda u vozilima. Tehnološka perjanica BMW iX prvo je vrhunsko vozilo u svetu koje koristi ovaj standard za prenos podataka. On će se u budućnosti koristiti i u drugim modelima kao što je BMW i4. 

  Pročitajte više
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  Magična promena boje eksterijera: BMW iX Flow sa E Inkom
  10.01.2022

  MAGIČNA PROMENA BOJE EKSTERIJERA: BMW IX FLOW SA E INKOM.

  Digitalizacija donosi integrisani doživljaj korisnika koji karakteriše individualnost i emocionalizacija enterijera aktuelnih BMW modela. Sistem My Modes dopušta vozaču da prilagođava atmosferu u enterijeru potpuno u skladu sa svojim ličnim raspoloženjem i doživljajem vožnje kakav želi. Modelom BMW iX Flow sa E Inkom koji je predstavljen na CES 2022, proizvođač vrhunskih automobila iz Minhena nudi buduću tehnologiju koja koristi digitalizaciju kako bi se eksterijer takođe prilagodio različitim situacijama i individualnim željama. Površina modela BMW iX Flow sa E Inkom može da varira nijansu po želji vozača.

   

  „Digitalni doživljaji neće u budućnosti biti ograničeni samo na ekrane. Sve češće i češće će se stapati stvarno i virtuelno. Sa modelom BMW iX Flow mi oživljavamo karoseriju automobila“, objasnio je tim povodom Frank Veber, član Upravnog odbora kompanije BMW AG zadužen za razvoj.

   

  Fluidne promene boja omogućene su specijalno razvijenim omotačem za karoseriju koji je skrojen precizno po konturama potpuno električnog sportski aktivnog vozila iz BMW-a. Stimulacijom električnim signalima, elektroforetička tehnologija donosi različite pigmente boja na površinu, tako da karoserija poprimi željenu kolorizaciju. Adrijan van Hojdonk, direktor Dizajna BMW Grupe: „BMW iX Flow je napredni istraživački i dizajnerski projekt i veliki primer za napredno razmišljanje po kojem je BMW poznat.“

   

  Inovativna tehnologija E Inka otvara potpuno nove načine promene pojave vozila u skladu sa estetskim opredeljenjima vozača, uslovima u okruženju ili čak i funkcionalnim zahtevima. Tehnologija tako nudi potencijal bez presedana za personalizaciju u oblasti dizajna eksterijera. BMW iX Flow sa E Inkom demonstrira ovaj potencijal zadivljujuće efektno. Spram te pozadine, BMW Grupa nosi razvoj tehnologije tako da se nova forma personalizacije može doživeti kako spolja tako i iznutra što se tiče budućih vozila u serijskoj proizvodnji.

   

  Već danas, boja odabrana za automobil izraz je ličnosti vozača. Izbor spoljnih boja dostupnih za modele BMW-a pokriva široki spektar. Na ovaj način, čežnja za veoma izražajnim, ekstravagantnim ili sportskim izgledom spolja može se uzeti u obzir koliko i želja za uzdržanom, suptilnom ili elegantnom pojavom. Svake godine se dodaju nove varijante koje odražavaju karakteristike konkretnog modela i dopuštaju da brend nastavi sa uspostavljanjem trendova u oblasti dizajna eksterijera.

   

  Nove tehnologije će u budućnosti obezbediti sasvim novi nivo slobode u donošenju odluka. „Ovo vozaču pruža slobodu izražavanja različitih strana sopstvene ličnosti ili čak spoljno uživanje u promeni, kao i ponovno definisanje svega toga svaki put kada sedne u svoj automobil“, kaže Stela Klark, direktor projekta za BMW iX Flow sa E Inkom. „Slično modnim ili statusnim dodacima na kanalima društvenih mreža, vozilo onda postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u svakodnevnom životu.“

   

  Kako varijabilna boja eksterijera može da uveća efikasnost.

  Varijabilna boja eksterijera može takođe da doprinese dobrobiti u enterijeru i efikasnosti vozila. To se obavlja primenom različitih mogućnosti svetlih i tamnih boja kada je posredi odbijanje sunčeve svetlosti odnosno apsorbovanje toplotne energije. Bela površina odbija više svetlosti nego crna. Samim tim, zagrevanje vozila i putničke kabine kao rezultat jake sunčeve svetlosti i visokih spoljnih temperatura može se umanjiti promenom eksterijera u svetliju boju. Po hladnijem vremenu, tamna spoljna površina pomoći će vozilu da apsorbuje primetno više sunčeve toplote.

   

  U oba slučaja, selektivne promene boje mogu pomoći u smanjenju potrebnog hlađenja i grejanja iz klima-uređaja automobila. Ovo umanjuje količinu energije koja je potrebna elektičnom sistemu vozila i sa tim ujedno i potrošnju goriva ili električne energije u vozilu. U potpuno električnom automobilu, promena boje u skladu sa vremenom može tako ujedno pomoći u povećanju dometa. U enterijeru, tehnologija bi mogla, na primer, da spreči preterano zagrevanje kontrolne table.

   

  Tehnologija E Inka sama je po sebi ekstremno energetski efikasna. Za razliku od ekrana ili projektora, elektroforetička tehnologija ne zahteva apsolutno nikakvu energiju da bi konstantno zadržavala odabrano stanje boje. Struja teče samo za vreme kratke faze promene boje.

   

  Milioni kapsula farbe u individualno podešenom omotaču.

  Elektroforetičko kolorisanje zasniva se na tehnologiji razvijenoj od strane E Inka koja je najpoznatija zahvaljujući ekranima koji se koriste u e-čitačima. Površinski premaz modela BMW iX Flow sa E Inkom sadrži mnogo miliona mikrokapsula, sa prečnikom ekvivalentnim debljini ljudske dlake. Svaka od tih mikrokapsula sadrži negativno naelektrisane bele pigmente i pozitivno naelektrisane crne pigmente. Zavisno od izabrane postavke, stimulisanje putem električnog polja znači da električno polje dovodi do toga da se beli ili crni pigmenti okupljaju na površini mikrokapsule, dajući automobilu željenu nijansu.

   

  Postizanje ovog efekta na karoseriji vozila obuhvata primenu mnogo precizno nameštenih e-Papir segmenata. Generativni dizajnerski procesi primenjuju se kako bi se obezbedilo da segmenti odražavaju karakteristične konture vozila i varijacije u svetlosti i senkama koje su rezultat toga. Algoritmi generativnog dizajna omogućavaju neophodno formiranje i fleksibilnost neophodnu da se e-Papir uskladi precizno sa dizajnerskim linijama vozila.

   

  Tehnologije laserskog sečenja garantuju visoku preciznost u generisanju svakog segmenta. Po postavljanju segmenata i povezivanju struje za stimulaciju električnog polja, čitava karoserija se zagreva i zatvara tako da garantuje otpimalnu i jednoobraznu kolornu reprodukciju prilikom svake promene boje.

  Pročitajte više