Novosti 2021

NOVOSTI I DEŠAVANJA

Novosti i dešavanja
  Radno vreme Delta Motors-a tokom praznika
  29.12.2021

  RADNO VREME DELTA MOTORS-A TOKOM PRAZNIKA

  Želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu, puno uzbudljivih vožnji i avantura koje se pamte!

   

  Obaveštavamo vas da je radno vreme prodajnog salona i servisa Delta Motors tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika izmenjeno prema sledećem rasporedu:

   

  • Petak, 31. decembar – skraćeno radno vreme do 14h,
  • Subota, 1. januar – neradni dan,
  • Nedelja, 2. januar – neradni dan,
  • Ponedeljak, 3. Januar – neradni dan ,
  • Četvrtak, 6. januar – skraćeno radno vreme do 14h,
  • Petak, 7. januar – neradni dan.
  Pročitajte više
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  BMW iX stigao novootvoreni THE BMW Store
  17.12.2021

  BMW IX STIGAO U NOVOOTVORENI THE BMW STORE

  Dugoočekivani BMW iX premijerno je predstavljen u novootvorenom „THE BMW Store“ inovativnom konceptu u TC Galerija. Reč je o prvom BMW X modelu koji je potpuno električan, a čiji domet doseže čak 630km za xDrive50 verziju, odnosno 425km za xDrive40 verziju (po WLTP standardu).

   

  Izdržljivi BMW iX poseduje pogon na sva četiri točka na oba modela koji imaju 523 (xDrive50), odnosno 326 konjskih snaga (xDrive40) u zavisnosti od verzije. Futuristički eksterijer i pažljivo kreiran moderni enterijer sa avangardnim infotejmentom zajedno donose mnoštvo inovacija sublimiranih u ovom SUV modelu.

   

  Struktura karoserije, dizajnerski pristup i karakterističan sistem oslanjanja BMW iX-a savršen su spoj koji obezbeđuje izvanredan stepen udobnosti u vožnji sa sportskim karakteristikama. 

   

  Ljubiteljima luksuza i elegantnog inženjerskog pristupa pažnju će odmah privući brojni detalji ukombinovani sa Crafted Clarity brušenim staklom, ali i nesvakidašnji šestougaoni volan koji pruža jedinstveno iskustvo tokom upravljanja vozilom.

   

  Litijum jonske baterije u BMW iX-u imaju sistem grejanja i hlađenja koji povećava njihovu efikasnost i zavisnosti od modela, kapaciteta 76/112 kWh. Takođe, one poseduju i garanaciju od 8 godina, odnosno pređenih 160.000km. 

   

  Moguće ih je puniti na razne načine: od kućne uticnice do DC punjaca, a model xDrive50 podrzava i snagu punjenja do 200kW, kada je potrebno oko 40 minuta da se baterija napuni od 10 do 80 odsto. 

   

  Među pojedinostima koje izdvajaju ovaj model su i 4D Bowers & Wilkinis Diamond ozvučenje sa zvučnicima intergisanim u prednja sedišta - u naslonima za glavu su visokotonci, dok su u donjem delu generatori vibracija koji pojačavaju utisak niskih tonova i stvaraju bolji užitak.

   

  BMW iX poseduje sistem za automatsko kočenje koji je najnapredniji među BMW modelima, te prepoznaje saobraćaj  prilikom skretanja levo, kao i bicikliste i pešake  tokom skretanja desno. Ukupno pet kamera, pet radarskih i 12 ultrazvučnih senzora kontrolišu situaciju oko vozila.

   

  Zelena energija za proizvodnju BMW iX-a

   

  Za proizvodnju BMW iX-a u pogonu BMW Group u Dingolfingu koristi se isključivo zelena energija, dok je upotreba sirovina strogo kontrolisana, a udeo prirodnih i recikliranih materijala je visok.

   

  Veliki procenat sekundarnog aluminijuma iznova upotrebljene plastike takođe doprinosi proizvodnji modela sa oznakom BMW iX kojom se štede prirodni resursi. 

   

  U enterijeru se koristi drvo sa FSC zlatnim sertifikatom, dok je koža tonirana ekstraktima lišća masline. Među sirovinama korišćenim za podne obloge i prostirke upotrebljene su čak i reciklirane ribarske mreže.

   

  BMW iX od danas je dostupan i za domaće kupce po početnoj ceni od 80.000 evra za BMW iX xDrive40 verziju (u standardnoj opremi), odnosno 101.430 evra za BMW iX xDrive50 model (u standardnoj opremi). 

   

  "THE BMW Store"

  "THE BMW Store" u TC Galerija u Beogradu ne predstavlja konvencionalno prodajno mesto, već inovativni koncept koji će korisnicima pružati jedinstveno iskustvo u skladu sa aktuelnim trendovima i modernom tehnologijom.

   

  Prilikom svečanog otvaranja premijerno je predstavljen i novi, dugoočekivani BMW iX, prvi BMW-ov X električni model, kao i električni "skuter budućnosti" BMW CE 04.

   

  Inovativni koncept  "THE BMW Store-a" moguće je razložiti u tri segmenta, pa se tako prvi odnosi na izložene električne automobile u okviru objekta, koji ujedno predstavljaju predvodnike elektrifikacije. 

   

  Korisnici će imati i posebnu mogućnost da konfigurišu vozilo za koje su zainteresovani na licu mesta, dok se ostatak prodajnog procesa odvija u prodajnom salonu Delta Motors-a (Radnička 8, Beograd).

   

  Drugi segment se odnosi na Lifestyle asortiman koji obuhvata prestižne, luksuzne kolekcije, kako za odrasle, tako i za one najmlađe, a tokom narednog perioda biće ostvarena saradnja i sa ekskluzivnim, svetskim brendovima. 

   

  Svi proizvodi iz Lifestyle asortimana dostupni su i u BMW Online Shop-u.

   

  Treći segment inovativnog koncepta se odnosi se na edukaciju, ali i na zabavu. "THE BMW Store" predstavlja mesto na kom će biti moguće dobiti bilo koju informaciju o procesu elektrifikacije kako bi se širila svet o važnosti održivog razvoja, dok će onima koji vole izazove na raspolaganju biti najsavremenija tehnologija za nezaboravna iskustva.

  Pročitajte više
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  BMW Koncept XM – snaga i luksuz izvan svih konvencija.
  01.12.2021

  BMW KONCEPT XM – SNAGA I LUKSUZ IZVAN SVIH KONVENCIJA.

  Na sajmu Art Bejzel 2021. u Majami Biču, BMW M GmbH prvi put je na globalnoj pozornici predstavio ekspresivni koncept novog vozila. BMW Koncept XM je preteča najmoćnijeg BMW M vozila koje će ikada ući u serijsku proizvodnju, čiji je početak zakazan za kraj sledeće godine.

   

  Istovremeno, BMW Koncept XM usmerava reflektore prema izuzetnim aspektima M brenda. Elektrifikacija podvlači izuzetan doživljaj vožnje koji dopušta vozaču da klizi gotovo bešumno i uživa u tradicionalnom zadovoljstvu visokih performansi, u M-stilu. 

   

  BMW Koncept XM pruža prvi pogled na novi dizajn prednjeg kraja za predstojeće BMW modele luksuzne klase. On će ujedno predstaviti svojoj publici veoma progresivnu i osobenu varijantu dizajna modela BMW X i sasvim novu formu luksuza i osećaja prostranosti u enterijeru.

   

  Model za serijsku proizvodnju – BMW XM – biće pravljen od kraja 2022. u pogonu BMW Grupe u Spartanburgu, SAD, gde je najvažnije tržište za prodaju novog automobila visokih performansi. BMW M će stoga uvesti svoje prvo samostalno vozilo još od legendarnog modela BMW M1 u godini kada on slavi svoj 50. rođendan. BMW XM će biti dostupan u plug-in hibridnoj formi samo i isključivo kao M model.

   

  Smeli stil eksterijera Koncepta XM odražava izuzetne atribute performansi automobila: dinamičnost, agilinost i preciznost, plus potpuno električni domet od 80 km. Novorazvijeni M Hibrid pogonski sistem u modelu BMW Koncept XM spaja V8 motor i elektromotor visokih performansi radi razvoja maksimalne izlazne snage od 550 kW/750 ks i vršnog obrtnog momenta od 1.000 Nm (737 lb-ft). Prvo elektrifikovano vozilo iz BMW M GmbH u segmentu visokih performansi stoga ukazuje na put za budućnost brenda.

   

  „BMW Koncept XM predstavlja potpuno novo osmišljavanje u segmentu automobila visokih performansi“, kaže Franciskus van Mel, generalni direktor BMW M GmbH. „On naglašava sposobnost BMW M GmbH da se odvoji od etabliranih konvencija i pomeri granice kako bi ponudio ljubiteljima brenda ultimativni doživljaj vožnje. Automobil u serijskoj proizvodnji – prvi čisti BMW M model još od legendarnog BMW M1 – takođe pokazuje kako se korak po korak bližimo elektrifikaciji našeg brenda.“

   

  BMW M ide svojim putem u luksuznom segmentu.

  BMW Koncept XM se trudi da za BMW M GmbH krči osobeni put u luksuznom segmentu. Eksterijer automobila najviše polaže na pojavu i ekstrovertnu privlačnost. Unutar automobila, specijalna kabina fokusirana na vozača po kojoj su M modeli čuveni spaja se sa sasvim novim dizajnom zadnjeg odeljka: sa veoma udobnim sedištima i osvetljenom, izvajanom krovnom oblogom, M Lounge nudi putnicima luksuzno skrovište.

   

  „Dizajn modela BMW Koncept XM je ekstravagantni stav BMW M u srcu luksuznog segmenta“, kaže Domagoj Dukec, šef BMW Dizajna. „On ima jedinstven identitet i ovaploćuje ekspresivni životni stil kao nijedan drugi model u ponudi BMW-a.“

   

  Prednji kraj: progresivni dizajn za maksimalnu pojavu.

  BMW Koncept XM debituje sa novim, progresivnim dizajnom prednjeg kraja za modele luskuzne BMW klase, čija će verzija biti prvi put viđena 2022. kao deo ofanzive BMW modela u luksuznom segmentu. Farovi su podeljeni u dva zasebna modula, što je novi element dizajna koji stvara vizuelno neodoljiv izgled. Svetlo za dnevnu vožnju u oštro stilizovanom, uskom gornjem modulu, posebno privlači pažnju. Horizontalna prednja rešetka smeštena je smelo između farova i sužava se prema spoljnim ivicama, proizvodeći gotovo osmougaonu konturu koja naglašava dinamični karakter prednjeg kraja. Elementi crne prednje rešetke imaju složeno okruženje i izgledaju kao da samostalno lebde nad crnom površinom visokog sjaja. Duple prečke u M-stilu unutar rešetke pridodaju percepciji širine. Konturno osvetljenje koje privlači pogled daje rešetki fini efekt, obezbeđujući upadljivu kompoziciju bubrežastih delova rešetke i svetala za dnevnu vožnju, odmah se prepoznaje i u mraku. Novi XM logo na prednjoj rešetki i veliki otvori za vazduh ukazuju na snagu V8 motora, koji je udružen sa elektromotorom u M Hibridni sistem.

   

  M-specifični detalji ukazuju na beskompromisne performanse.

  Stakla modela BMW Koncept XM dižu se vertikalno, naglašavajući snažan, impozantan osećaj prednjeg kraja. Boja krova u kontrastu je sa crnim finišom A-stubova. Rezultat toga je da se čini kao da vetrobran ima još teži nagib, što ubrizgava modernu dinamičnost u prednji kraj. Uska LED reflektorska svetla ugrađena su u krov iznad A-stubova. Smelo izvajana hauba širi konture prednje rešetke unazad u obliku dve energetske kupole. Par usisnika za vazduh u haubi oponašaju pojavu LED reflektorki u krovu i dodaju još dinamične raskoši. Stasitu karoseriju na donjoj ivici uokviruju čisto sečene crne površine prednje oplate. Trouglasta peraja u boji karoserije na spoljnim ivicama naglašavaju vertikalne usisnike vazduha dok ističu sportski i robusni stav modela BMW Koncept XM.

   

  Pogled sa strane: izraz razularene dinamičnosti.

  Moćne i izvajane proporcije modela BMW Koncept XM naglašavaju odlučno samostalan identitet automobila i privlače pogled na karakter karoserije tipičan za kupe. Vizuelno upadljiv prednji kraj, duga hauba i zakošena linija krova predstavljaju karakterni dizajn sa upadljivim konturama. Grafika prozora značajno se sužava dok se primiče zadnjem kraju, obogaćujući dinamičnost pogleda sa strane.

   

  Dvobojna završna farba BMW Koncepta XM dodatno naglašava njegove osobene linije: gornji deo je mat zlatno-bronzani, dok je donji deo u sportskoj metalik nijansi Space Grey. Ispod prozorske grafike, široka linija u crnoj boji visokog sjaja – „crni pojas“ – razdvaja dve spoljne boje. Karakteristični M spoljni prozori daju automobilu čistu i tehničku, sportsku pojavu. Poklopac za punjenje iza prednjeg levog točka podseća na M Hibridni pogonski sistem na delu.

   

  Kroz celi pogled sa strane, kratke karakterne linije, koje smelo počinju i blago se završavaju, naglašavaju agilan, moderni izgled automobila. Izražajna zadnja svetla proširena su i na bokove vozila tako da stvaraju privlačnu tranziciju pozadi. Crna oplata tipična za BMW X modele iznad točkova i na bočnim panelima veoma je jasno definisana i daje karoseriji izdignuti izgled. Izdužena karoserija stoji na aluminijumskim točkovima od 23 inča, što pogledu sa strane daje dodatnu snagu i čvrstinu.

   

  Pozadina : snažni stas i iznova protumačeni dizajn.

  Dizajn zadnjeg kraja jednako naglašava snažan stas vozila, a BMW Koncept XM iz ovog ugla ima nisku i sportsku figuru. Zadnji prozor je ubačen gotovo neosetno u zadnji kraj. Sveže tumačenje dizajna primetno je i u aranžmanu BMW logotipa, koji je laserom urezan u prozor ispod dve zakošene ograde. Ova stilska referenca na BMW M1 do danas je jedini primer samostalnog modela razvijenog isključivo u BMW M GmbH.

   

  Niže na zadnjem kraju, istaknuto rašireni lukovi točkova privlače pažnju na snažan stav vozila na putu. Ekstremno uska i u smelom obliku slova L zadnja svetla protežu se gotovo čitavom širinom zadnjeg kraja tako da doprinose efektu. Sama svetla izgledaju tamno kada nisu aktivna, ustupajući mesto preciznoj i uniformnoj nijansi crvene kad se upale. Zadnjim panelom dominiraju karakteristične dvostruke izduvne cevi BMW M modela. Izduvni sistem sa dve cevi i dvojnom granom primenjen ovde smanjuje zadnji pritisak za V8 motor i ujedno generiše emocionalno bogatu i za M tipičnu zvučnu podlogu koja prati impozantnu isporuku snage motora. Vertikalni aranžman i šestougaona interpretacija izduvnih cevi udišu nov život ovom klasičnom čuvenom elementu.

   

  Dizajn enterijera – visoke performanse i ekstrovertni luksuz.

  Unutar BMW Koncepta XM, vozač će pronaći osobeno M tumačenje dizajna kabine fokusiranog na vozača. Linije i dizajn površina instrument table, centralne konzole, lajsne na vratima i sedišta daju ambijentu u prednjem odeljku progresivni osećaj sa moćnom geometrijom i materijalima visokog kvaliteta. Braon koža starinskog izgleda, bakarna i karbonska vlakna stvaraju most između luksuza i automobilskog sporta. Smeli ukrasni element vizuelno jasno razdvaja prostor vozača i ostale delove automobila.

   

  Unutar prostora kabine, dekorativna površina od karbonskog vlakna sa isprepletanim bakarnim nitima stvara sportsku i ekskluzivnu bazu za ekrane, otvore za ventilaciju i elemente za kontrolu i upravljanje. Nova BMW grupa zakrivljenih ekrana iznad toga stvara dobru ravnotežu između tradicionalnog fokusa na vozača i moderne digitalnosti. Crveni akcenti na volanu i centralnoj konzoli specifične su reference za M na sportske sposobnosti automobila. Trio vertikalnih elemenata predstavljen u tri boje logotipa BMW M brenda formira srce centralne konzole.

   

  Prostran i luskuzan: M Lounge.

  Postojani fokus na vozača u prednjem odeljku u kontrastu je sa ekstravagantnim i luskuznim salonskim ambijentom u zadnjem delu BMW Koncepta XM. Specijalni materijali, vizuelno moćne površine i ekspresivni detalji pretvaraju zadnja sedišta u jedinstveni M Lounge, a crno zatamnjeni zadnji bočni prozori naglašavaju ovde trajni osećaj privatnosti. Dok kabinom dominira topla braon koža, zadnji deo je presvučen bogatom nijansom boje Petrol. Velika zadnja klupa sa dubokim udubljenjima sedišta privlačno je mesto za opuštanje. Samo je romboidni deo naslona za glavu – koji pružaju funkciju podrške poznatu iz BMW M sportskih sedišta u drugim modelima – oivičen kožom. Niži delovi nude veliki komfor i ekskluzivni karakter kauča sa luksuznim somotskim presvlakama i romboidnim štepovima. Tepih visokog flora sa romboidnim šarama pridodaje ekskluzivnom utisku.

   

  Osvetljena i izvajana: krovna obloga

  Vizuelno naglašeni element kabine je krovna obloga sa trodimenzionalnom strukturom prizme. Kombinacija indirektnog i direktnog osvetljenja proizvodi strukturu nalik na reljef koja od krovne obloge stvara ekskluzivno umetničko delo. Zajedno sa ambijentalnim osvetljenjem, ona naglašava spoj luksuza i komfora BMW Koncepta XM sa krajnje upečatljivim efektom. Ambijentalno osvetljenje može se aktivirati u tri BMW M boje.

   

  BMW zakrivljeni ekran sa M-specifičnim korisničkim interfejsom.

  Na osnovu najnovije generacije sistema BMW iDrive, M-specifična verzija sistema za kontrolu/upravljanje prevodi karakter visokih performansi BMW Koncepta XM u digitalni svet. Prikazan u poznate tri M boje, korisnički interfejs se savršeno prilagođava doživljaju sportske vožnje. On vizualizuje modove hibridnog pogonskog sistema kao i čisto električni mod vožnje sa neodoljivom estetskom privlačnošću. BMW zakrivljeni ekran daje savršenu pozornicu za prikazivanje svog posebnog dizajna i nagoveštava korisnički interfejs koji će doneti dodatni intenzitet doživljaju vožnje u svim budućim modelima BMW M.

   

  Rezime

  BMW Koncept XM predstavlja ekspresivni novi koncept vozila: beskompromisni BMW M sa upadljivim dizajnerskim jezikom BMW X.

   

  Novi, progresivni dizajn prednjeg kraja predstojećih BMW-ovih modela luskuzne klase može se prvi put videti na BMW Konceptu XM. Uska čuvena svetla za dnevnu vožnju i privlačna konturna svetla prednje rešetke glavne su tačke fokusa.

   

  Model za serijsku proizvodnju – the BMW XM – počeće da se proizvodi krajem 2022. u fabrici Spartanburg BMW Grupe u SAD, na najvažnijem tržištu za prodaju novog modela visokih performansi.

   

  BMW M GmbH će stoga predstaviti prvi samostalni M model još od legendarnog modela BMW M1 u godini kada slavi 50. rođendan.

   

  BMW XM će biti prvi elektrifikovani model visokih performansi u portfelju BMW M. Biće dostupan samo kao M Hibrid.

   

  Novorazvijeni M Hibridni pogonski sistem kombinuje V8 motor sa elektromotorom visokih performansi. Generiše maksimalnu izlaznu snagu od 550 kW/750 ks i vršni obrtni moment od 1.000 Nm (737 lb-ft).

   

  Pogonski sklop omogućava sasvim električni domet do 80 km. Prvo elektrifikovano vozilo iz BMW M GmbH za segment sa visokim performansama stoga ukazuje kojim će se putem kretati brend M.

   

  Dizajn vozila: Ekspresivni dizajn BMW Koncepta XM predstavlja emocionalno moćan stav mimo svih normi i konvencija.

   

  Dizajn eksterijera: Uticajni dizajn eksterijera formira vizuelno ekspresivnu siluetu koja zrači pojavom. Upadljivo izvajane površine i ekstravagantne linije stvaraju jedinstveni dizajnerski jezik.

   

  Enterijer: Sa svojim ekskluzivnim materijalima i luksuznim M Lounge pozadi, kabina reflektuje revolucionarni karakter BMW Koncepta XM. Izvajana, osvetljena krovna obloga specijalni je element koji pridodaje ekstravagantnost prostranom zadnjem odeljku.

  Pročitajte više
  Nikad lakše do BMW-a uz 0% depozita
  16.11.2021

  NIKAD LAKŠE DO BMW-A UZ 0% DEPOZITA

  BMW vozačima u Srbiji pruža mogućnost najma automobila po posebnim cenama i povoljnom ratom mesečnog najma uz 0% depozita na određene modele.

   

  Trajanje zakupa obuhvata 48 meseci u okviru kojih je uračunato i kasko osiguranje, a ponuda se odnosi na sve opcije modela BMW Serije 1 i BMW X1 modele.

   

  Pa tako na primer, BMW 116i M paketom može biti Vaš sa 0% depozita po posebnoj ceni od 27.990 € i mesečni najam vozila u iznosu od 468,4 € + PDV. Više o ponudi pogledajte OVDE.

  Jedna od opcija je i BMW X1 sDrive 18d Xline sa 0% depozita koji je na raspolaganju po posebnoj ceni od 35.990€ uz mesečni najam vozila u iznosu od 640,7€ + PDV. Detalji o ponudi dostupni su OVDE.

   

  BMW X1 sDrive 18d M paketpm sa 0% depozita možete odvesti iz prodajnog salona po posebnoj ceni od 36.990€ uz mesečni najam vozila u iznosu od 658,51 € + PDV. Više o ponudi pogledajte OVDE.

  Pročitajte više
  Radno Vreme
  08.11.2021

  RADNO VREME SALONA I SERVISA

  Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, obaveštavamo Vas da u četvrtak, 11.11.2021, kompanija Delta Motors neće raditi.

  Pročitajte više
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  Juzni Vetar Ubrzanje
  03.11.2021

  BMW NA PREMIJERI FILMA "JUŽNI VETAR: UBRZANJE"

  BMW Srbija, kao jedan od partnera filmske ekipe koja je radila na snimanju “Južnog vetra: Ubrzanje”, učestvovala je u organizaciji dugo očekivane premijere u Beogradu koja je upriličena u Kombank dvorani.

   

  Premijera ovog dramaturški uzbudljivog, akcionog filma počela je svečanim dolaskom glavnih glumaca na crveni tepih u BMW automobilima: BMW X6, BMW X5, BMW X4, BMW Serije 4 Gran Coupe, BMW Serije 5 i BMW Serije 8 koje je obezbedila upravo BMW Srbija.

   

  Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović i Jovana Stojiljković samo su deo izvanredne glumačke postave koja je na ovaj poseban događaj došla u atraktivnim BMW četvorotočkašima.

   

  Na crvenom tepihu zablistali su i BMW motocikli M1000RR i R 1250 GS 40 years koji su spremno dočekali zvanice ispred Kombank dvorane.

   

  Za potrebe nastavka “Južnog vetra” reditelja Miloša Avramovića, korišćeni su i moćni BMW dvotočkaši S 1000 XR i R 1250 GS.

   

  Tokom snimanja filma „Ubrzanje“ gotovo sve uzbudljive scene „na točkovima“ snimane su upravo u BMW vozilima: BMW X7, BMW X6, BMW X5, BMW X4, BMW Serije 4 i BMW Serije 7 koja su dinamično kreiranim kadrovima dala posebno uzbudjivu notu.

   

  Premijerno prikazano „Ubrzanje“ predstavlja nastavak filma iz 2018. godine i najpopularnije prošlogodišnje serije „Južni vetar“ u okviru kog su se, za potrebe izazovnih scena na cestama, takođe koristili BMW automobili.

  Pročitajte više
  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2
  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2
  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2
  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2
  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2
  12.10.2021

  POTPUNO NOVI BMW ACTIVE TOURER SERIJE 2

  Prostranost, funkcionalnost i prepoznatljivo uživanje u vožnji glavna su obeležja su novog BMW Active Tourer serije 2. Druga generacija ovog univerzalnog sportskog vozila u premijum-kompakt segmentu odlikuje se vizuelnom dinamičnošću i impozantnom pojavom s jasnim odlikama BMW dizajna. Fundamentalno redizajnirani enterijer kombinuje različite mogućnosti primene sa modernom geometrijom i BMW zakrivljenim ekranom. Uz to, novi Active Tourer serije 2 prednjači u smislu pogonskog sklopa, sistema za asistenciju vozaču, inovacija u sistemima upravljanja i opcijama za povezivanje.

   

  Dizajn: savremeni „crossover“ karakter, upečatljivi prednji kraj, dinamično izvučene proporcije.

   

  Spoljašnji dizajn novog BMW Active Tourera serije 2 spaja atribute životnog stila i estetsku sofisticiranost u karakter modernog krosovera. Na prednjem kraju automobila ističe se BMW bubrežasta maska uvećanih dimenzija i prednja svetla istanjenih kontura. Novi BMW Active Tourer serije 2 standardno je opremljen full-LED prednjim svetlima. Prilagodljivi LED farovi sa funkcijom skretanja, matriks duga svetla koja ne zaslepljuju, svetla za gradsku vožnju, svetla za vožnju autoputem i svetla za loše vremenske prilike nalaze se na listi opcionala.

   

  Svojim širokim ramenima i tankom LED svetlosnom grupom, zadnji deo novog BMW Active Tourera serije 2 ističe se svojom atletskom figurom. Izduvne cevi su integrisane u zadnju masku i bez obzira na varijantu modela, ostaju van vidokruga.

   

  Zavisno od varijante modela, standardno se ugrađuju 16-inčni ili 17-inčni točkovi izrađeni od lakih legura aluminiuma. Opciono su dostupni točkovi od istih legura veličine do 19 inča.

   

  Progresivni premijum ambijent i nenadmašna funkcionalnost enterijera.

   

  Veličina i svestranost enterijera novog BMW Active Tourera serije 2 naglašeni su progresivnim ambijentom vrhunskog kvaliteta - tanka instrument tabla, BMW zakrivljeni ekran, „plutajući“ naslon za ruke sa integrisanom kontrolnom tablom i filozofiju sa smanjenim brojem fizičkih kontrolnih elemenata.Novi BMW Active Tourer serije 2 sa svojih pet sedišta nudi putnicima osetno bolju udobnost na dugim relacijama u odnosu na prethodnika.

   

  Sa oborenim zadnjim naslonima (položaj za teret), kapacitet prtljažnika povećava se za čak 90 litara. Zadnja sedišta takođe se mogu pomeriti napred za oko 13 centimetara. Ova funkcija uz deljivost naslona zadnjih sedišta u razmeri 40:20:40 ostavljaju korisniku prtljažni prostor koji se može iskoristiti za veći broj namena. Zapremina prtljažnika je 470 –1.455 litara u modelima BMW 218i Active Tourer i BMW 218d Active Tourer i 415 - 1.405 litara u modelima BMW 220i Active Tourer i BMW 223i Active Tourer.

   

  Dvozonski automatski klima uređaj, sportski upravljač i BMW Maps u standardnom paketu opreme.


  Pored navigacionog sistema BMW Maps, tu su i četiri USB-C porta i utičnice za napajanje od 12 V na centralnoj konzoli i prtljažniku, inteligentni dvozonski automatski klima uređaj, sportski kožni upravljač, senzor za kišu sa kontrolom brisača i automatska aktivacija prednjih svetala, mnogo veći broj sistema za asistenciju vozaču u poređenju sa prethodnim modelom, kao i sistem za pomoć pri parkiranju sa kamerom za vožnju u rikverc (Park Assist i Reversing Assist Camera).

   

  BMW Active Tourer serije 2: predvodi trku u inovacijama pogonskih tehnologija.


  Pažljivo ažurirani motori sa unutrašnjim sagorevanjem povećavaju zadovoljstvo u vožnji uz smanjenu potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova, a poslednja generacija sedmostepenog Steptronic menjača sa dvostrukim kvačilom – od sada standard za sve varijante modela – dokazuje svoju izuzetnu efikasnost. Nova verzija „mild“ hibridne tehnologije od 48 V debituje u verziji BMW 223i Active Tourer (potrošnja goriva: 6,6 - 6,0 litara/100 km [42,8 - 47,1 milja po galonu]); kombinovane emisije CO2: 149 - 137 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) i BMW 220i Active Tourer (potrošnja goriva: 6,5 - 5,9 litara/100 km [43,5 - 47,9 milja po galonu]; kombinovane emisije CO2: 148 - 133 g/km prema WLTP ciklusu testiranja). Elektromotor integrisan sa automatskim menjačem dopunjuje konvencionalni SUS motor dodatnom snagom od 14 kW/19 KS.

  Novi BMW 223i Active Tourer ima snagu od 160 kW/218 KS (koju zajedno stvaraju motor sa unutrašnjim sagorevanjem od 150 kW/204 KS i sistem električnog pogona 14 kW/19 KS), a BMW 220i Active Tourer razvija 125 kW/170 KS (ukupno generisana snaga motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 115 kW/156 KS i sistemom električnog pogona od 14 kW/19 KS). Za predstavljanje publici biće spreman i BMW 218i Active Tourer od 100 kW/136 KS (potrošnja goriva: 6,8 - 6,2 litara/100 km [41,5 - 45,6 milja po galonu]; kombinovane emisije CO2: 154 - 140 g/km prema WLTP ciklusu testiranja).

   

  Sve benzinske agregate odlikuje novi proces sagorevanja i sistem sa dvostrukim ubrizgavanjem. Dizel motor koji pokreće novi BMW 218d Active Tourer (potrošnja goriva: 5,3-4,8 litara/100 km [53,3-58,9 milja po galonu]; kombinovane emisije CO2: 138-125 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) koristi klipove sa manjim koeficijentom trenja i dvostepeno turbopunjenje povećanog stepena efikasnosti. Maksimalna snaga je 110 kW/150 KS.

   

  Sportske osobine i komfor na dugim relacijama u savršenoj harmoniji.


  Tehnologija šasije u novom BMW Active Toureru serije 2 konstruisana je da isporuči uobičajeni sportski osećaj brenda u kombinaciji sa impresivnim nivoom udobnosti u vožnji, bez obzira na situaciju. Karoserija je konstruisana uz uštede na težini ali i veći stepen torzione krutosti, dugim međuosovinskim rastojanjem i širim rasponom točkova u odnosu na prethodnika, tako da osnovna ideja dizajna automobila obezbedi idealne rezultate za svrhu i posao koji obavlja.

   

  Preciznost upravljanja i opšta agilnost dodatno su poboljšani ciljanim ažuriranjima na prednjoj i zadnjoj osovini i sistemu oslanjanja. Standardno uključena funkcija kontrole proklizavanja pogonskih točkova znatno poboljšava prianjanje i direkcionu stabilnost. Integrisani kočioni sistem je još jedna nova karakteristika, kao i sistem prigušivanja prednje osovine kod podizanja karoserije. Opciono prilagodljivo M oslanjanje odlikuje sistem selektivne frekvencije amortizacije, sportsko upravljanje i maksimalno tonjenje karoserije od 15 milimetara.

   

  Potpuno novi sistemi za automatizovanu vožnju i parkiranje.


  Standardne specifikacije uključuju tempomat sa funkcijom kočenja, upozorenje o napuštanju trake, asistenciju za izbegavanje i upozorenje na sudar. Poslednje pomenuti sistem sada takođe reaguje na nadolazeći saobraćaj pri skretanju ulevo i na pešake i bicikliste i pri skretanju udesno (u zemljama u kojima se vozila voze s desne strane). Parking asistent sa kamerom za vožnju u rikverc i asistencijom za vožnju u rikverc (Reversing Assist Camera i Reversing Assistant) takođe su deo standardnog paketa opreme. Opciono su dostupni sistemi za kontrolu upravljanja i kontrolu trake (Steering i Lane Control Assistant), aktivni tempomat sa Stop&Go funkcijom, aktivna navigacija, funkcija upozorenja na izlaz sa auto-puta, BMW Head-Up displej i funkcije Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder i funkcija za zaštitu vozila od krađe (Remote Theft Recorder).

   

  Premijera potpuno novog BMW iDrive sistema u premijum-kompaktnom segmentu.


  Nova generacija upravljačko-operativnog sistema iDrive, koja je ovde prvi put uvedena u BMW model iz kompaktnog segmenta, zasnovana je na BMW-ovom Operativnom sistemu 8. Standardno se povezuje sa BMW-ovim zakrivljenim ekranom najnovije generacije sa novom strukturom menija, kao i sistemom za asistenciju BMW Inteligent Personal assistant dopunjenim sa proširenim spektrom veština. BMW digitalni i potpuno zaobljeni ekran sastoji se od 10,25-inčnog informacionog ekrana i kontrolnog ekrana sa dijagonalom od 10,7 inča. Novim BMW iDrive kontrolerom se upravlja intuitivno, na dodir i preko glasovnih komandi.

   

  Nova funkcija My Modes spaja pojedinačno odabrane postavke vozila i odgovarajuće postavke po kojima se doživljava enterijer. Navigacioni „cloud-based“ sistem BMW Maps može se navesti kao opcija sa funkcijom proširenog prikaza na kontrolnom ekranu. Unutrašnja kamera omogućava putnicima u vozilu da naprave snimke tokom putovanja i pošalju ih na svoj pametni telefon. Svi kupci novog BMW Active Tourera serije 2 mogu koristiti i ličnu eSIM karticu dizajniranu za rad sa novom 5G mobilnom tehnologijom, kao i BMW ID za prilagođavanje korisničkog iskustva i dalju poboljšanu integraciju pametnih telefona sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacijama.

  Pročitajte više
  Delta Motors na 15. rođendanu NALED-a
  Delta Motors na 15. rođendanu NALED-a
  Delta Motors na 15. rođendanu NALED-a
  Delta Motors na 15. rođendanu NALED-a
  Delta Motors na 15. rođendanu NALED-a
  04.10.2021

  DELTA MOTORS NA 15. ROĐENDANU NALED-A

  Kompanija Delta Motors jedna je od mnogobrojnih prijatelja i partnera koji su ove godine Nacionalnoj alijansi za ekonomski i lokalni razvoj čestitali 15 godina postojanja i uspešnog rada na proslavi koja se tim povodom organizovala na Belom dvoru u Beogradu.

   

  Tom prilikom, za ugodan i bezbedan dolazak zvanica na NALED-ov jubilej, pobrinula se upravo kompanija Delta Motors koja je organizovala dolazak gostiju kako bi transport do Belog dvora bio što komformiji i prijatniji.

   

  Uz poštovanje svih epidemioloških mera, NALED je ugostio više od 500 državnih i lokalnih lidera, privrednika, predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora koji su na proslavu dovezeni udobnim i luksuznim vozilima BMW X5, BMW X6 i BMW serije 5.

  Pročitajte više
  Unesi broj sasije BMW-a onlajn, saznaj sve o opozivu
  01.10.2021

  UNESITE BROJ ŠASIJE BMW-A ONLAJN I SAZNAJTE SVE O AKTUELNIM TEHNIČKIM KAMPANJAMA I OPOZIVIMA

  Svi vozači BMW-a u Srbiji od sada će uz nekoliko klikova imati na raspolaganju brze informacije o aktuelnim opozivima i tehničkom unapređenju vozila ukucavanjem broja šasije svog auta na zvaničnom sajtu BMW Srbija.

   

  U okviru ove jednostavne procedure korisnici BMW automobila deo posla završavaće iz fotelje, jer se termin servisiranja vozila, koja su obuhvaćena opozivom, zakazuje onlajn.

   

  Na korisnicima je da u jasno naznačeno polje unesu broj šasije svog BMW auta, koji se inače nalazi na samom vozilu, saobraćajnoj dozvoli i polisi osiguranja.

  Dostupnost ove usluge omogućiće svim korisnicima BMW automobila u Srbiji celishodne informacije na jednom mestu, gde će u bilo kom trenutku moći da proveravaju aktuelne tehničke kampanje i da li se te mere odnose i na njihovo vozilo.

  Servisiranja su omogućena u svim ovlašćenim BMW servisima (BMW Delta Motors, Delta Auto Servis i BMW Radulović u Beogradu, BMW Stefanović auto u Mladenovcu, BMW Radulović u Novom Sadu BMW Autogarant u Čačku i BMW Mitić Company D.O.O. u Nišu).

   

  Osim vozačima BMW automobila, ova brza i laka usluga uskoro će biti dostupna i onima koji voze modele brenda „MINI“, dok će sve informacije o tome moći da se pronađu na www.mini.rs .

   

  Unapređenja vozila ili opozivi su mere zasnovane na tolerancijama u dizajnu i prozvodnji, a koje mogu da utiču na bezbedan rad ili kvalitet vozila.

   

  PROVERITE ODMAH KLIKOM OVDE.

   

  Pročitajte više
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  BMW i VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI
  30.09.2021

  BMW I VISION AMBY – DVOTOČKAŠ BUDUĆNOSTI

  BMW Grupa predstavila je futurističko vizionarsko rešenje na dva točka namenjeno  urbanoj mobilnosti - BMW i Vision AMBY - prvi brzi električni (PEDELEC) bicikl za sve urbane korisnike. Spolja izgleda slično poput e-bicikla, ali nudi znatno više mogućnosti.

   

  To je tek jedno od pet različitih konceptnih vozila kojim je tokom velikog događaja „IAA Mobility“, BMW Grupa predstavila svoju viziju individualne mobilnosti u gradskim i prigradskim zonama.

   

  BMW i Vision AMBY i BMW Motorrad Vision AMBY.

   

  BMW i Vision AMBY i BMW Motorrad Vision AMBY Visionopremljeni su sistemom električnog pogona s tri stepena brzine za različite vrste puteva. Pogonski sistem omogućava brzine do 25 km/h (15,5 mph) na biciklističkim stazama, do 45 km/h (28 mph) na centralnim gradskim ulicama i do 60 km/h (37 mph) na putevima sa više traka izvan gradskih zona. 

   

  Međutim, za veće brzine potrebne su registarske tablice, osiguranje i odgovarajuća dozvola. Dok korisnici brzog pedeleka BMW i Vision AMBY moraju stalno okretati pedale kako bi imali koristi od sistema električnog pogona, BMW Motorrad Vision AMBY ubrzava pomoću ručice za gas i umesto pedala ima oslonce za noge kao na svakom motociklu.

   

  Režimi vožnje koji su dostupni vozaču sačuvani su na pametnom telefonu i povezani s "AMBY" Vision Vehicle aplikacijom. Manuelni odabir režima rada savršeno je praktičan, kao i automatsko prepoznavanje lokacije i vrste puta zahvaljujući tehnologiji geometrijskog prepoznavanja koje je u vezi sa automatskim podešavanjem najveće brzine. 

   

  U nedostatku bilo kakvog postojećeg pravnog okvira za vozilo ove vrste s modularnim konceptom brzine, „AMBY“ Vision daje svoj doprinos i podsticaj uvođenju ovakvih modela u zakonodavstvo i posledični razvoj u tom smislu. BMW Grupa stoga pokazuje spremnost da ostane uključena u priču o urbanoj mobilnosti, čak i ako u godinama koje slede, gradske sredine automobilima na konvencionalni pogon dodatno smanje prostor za funkcionisanje.


  Prkosi kategorizaciji.


  „Kuda god da pogledate, stereotipi o ustanovljenim kategorijama se menjaju - i to je dobra stvar. U budućnosti će klasifikacija na "automobile", "bicikle" i "motocikle" imati sve manji uticaj na određivanje prirode proizvoda koje smišljamo, razvijamo i nudimo", objašnjava Verner Homejer, potpredsednik sektora za Konceptualni dizajn unutar BMW Grupe. 

   

  „Umesto toga, promena ove paradigme daje nam priliku da proizvode prilagodimo načinu života, kao što se to može videti u slučaju BMW i Vision AMBY brzog električnog bicikla. Ovo vozilo zauzima prostor između bicikla i lakog motocikla i omogućava našim kupcima da sami odluče kojim drumovima ili rutama žele da putuju kroz gradska područja. Obezbeđena je sva moguća fleksibilnost, uz okretanje pedala, korisnik će istovremeno održavati i svoju kondiciju. Režimi rada i pametan odabir rute čine ga jednom od najbržih opcija za putovanje kroz gradske zone.“

   

  BMW Grupa gleda na BMW i Vision AMBY kao na privlačno prevozno sredstvo koje će se u budućnosti koristiti u većim gradovima. Zamišljeno i kao drugo vozilo za porodicu ili tačka ulaska u svet elektrifikovanih vozila na dva točka s pedalama, BMW i Vision AMBY nudi izuzetno raznovrstan raspon primene. Na taj način se znatno proširuje opseg upotrebe konvencionalnog e-bicikla i to zahvaljujući pametnim tehnologijama koje omogućavaju tri različita režima vožnje.

   

  Dizajn: znatno više od e-bicikla.

   

  Vizuelni dizajn BMW i Vision AMBY odlikuje lagana i snažna sportska pojava. Svaki detalj dodatno naglašava da je sposoban da pruži više od običnog e-bicikla. Ram je po strukturi veći, i odaje utisak izuzetne čvrstoće i stabilnosti u svakom pogledu.

   

  Moderna geometrija rama donosi osećaj kombinacije trkačkog bicikla i sportskog e-bicikla. Gornja cev rama izrađena od četiri precizno oblikovana aluminijumska profila i donosi izražajnu i modernu izjavu s jasnim namerama - ne samo u vizuelnom smislu.

   

  Usmerenost na dizajnerske detalje ističe naglašenu funkcionalnost i dinamičnost, a prostor između profila nudi i prostor za odlaganje ranca ili torbe za prenosni računar. Neposredno ispred upravljača nalazi se integrisana podloga za pametni telefon koja zahvaljujući magnetu čuva vaše uređaje na sigurnom mestu i obezbeđuje jasnu preglednost.

   

  Baterija je centralno smeštena na sredini rama. Sa svojih 2.000 Wh omogućava domet od 300 km, u zavisnosti od načina vožnje. Zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja, puni se za samo tri sata. Pogonska jedinica, koja je postavljena blizu pedala i takođe je crne boje, pruža pomoć samo pri okretanju pedala.

   

  Prenos snage odvija se preko zupčastog remena koji ne zahteva preveliko održavanje, a prenos je integrisan u pogonski sistem. Sofisticirani jednostrani nosač točka, inače jedinstven za BMW Motorrad, povezuje zadnji točak s ramom. Prednji i zadnji hod oslanjanja od 120 mm idealan je za sve vrste vožnji u gradu i okolini pri brzinama do 60 km/h. Točkovi dimenzija od 27,5 inča opremljeni su većim i širim gumama od uobičajenih kako bi se osigurao visok stepen udobnosti i bezbednosti čak i pri većim brzinama.

   

  Impresivno integrisani detalji i jednostavan transport.

   

  Dizajn glave upravljača kao dela rama izuzetno je tehnički izveden uz najviši stepen kvaliteta. Tanka, vodoravna LED svetlosna traka integrisana je u široki upravljač i ističe  modernizovani izgled ovog segmenta rama. Sličan ugođaj ostavljaju i potpuno integrisane kočnice te tako postavljaju pečat na auru tehničke savremenosti koja krasi celokupnu zonu upravljača. 

   

  Vertikalno postavljeno LED zadnje svetlo integrisano je u oslonac sedišta. Ispod upravljača se nalazi moderni ekran sa prikazom režima vožnje koji se trenutno koristi.

   

  Zadnji točak sa centralnim pričvršćivanjem može se otpustiti i lagano ukloniti te tako omogućiti optimalan i lagan transport. Točak u prednjoj viljuški može se isto tako lagano, na klasičan način, ukloniti otpuštanjem zavrtnja. Rezultat je kompaktna konstrukcija, dok se baterija takođe može izvaditi i zasebno odložiti, čime se smanjuje ukupna težina tereta.

   

  Usmerenost na održivost.


  Svojim suštinskim konceptom ovo vozilo kao prevozno sredstvo na dva točka s pedalama donosi mnogobrojne prednosti u gradskim zonama u smislu funkcionalnosti i nulte emisije, razvoja zone saobraćaja i energetske efikasnosti. BMW i Vision AMBY dvotočkaš takođe je deo poruke o cirkularnoj ekonomiji za BMW i Vision Circular, koji takođe slavi svoju premijeru na događaju „IAA 2021 Mobility“. 

   

  Ram je lako prepoznatljiv, jer je izrađen od istog eloksiranog sekundarnog aluminijuma, poput centralnog dela modela BMW i Vision Circular. Uz to, delovi upravljača i poklopac baterije izrađeni su od „plutajućih sivih polimera“, reciklirane plastike koja se takođe koristi za izradu branika na Vision vozilima. Ovi materijali mogu se lakše vratiti u ciklus materijala BMW Grupe nakon što proizvodu istekne upotrebni vek. 

   

  Ulje dobijeno iz uljane repice koristi se kao kočiona tečnost. BMW Grupa takođe vodi računa da se komponente BMW i Vision AMBY proizvode lokalno u Nemačkoj te su tako, imajući na umu lanac snabdevanja, obezbedili i minimalne transportne udaljenosti.

   

  Pametni „Smart“ telefon služi kao ključ.


  Korisnici mogu pripremiti BMW i Vision AMBY za upotrebu, učitati memorisane licence i aktivirati potrebna osiguranja na zahtev pomoću posebno dizajnirane aplikacije. Aplikacija tako preuzima ulogu koju tradicionalno obavlja ključ u vozilu. Koristi poznatu identifikacijsku funkcionalnost pametnog telefona (npr. prepoznavanje lica) na isti način kao i digitalni ključ, koji je BMW Grupa prvo uvela u automobilsku industriju, a kompatibilni iPhone pretvara u digitalni ključ i omogućava korisniku da otključa, zaključa i naravno, sigurno i jednostavno pokrene svoj BMW. 

   

  Dostupne su i druge osnovne funkcije i statusni zahtevi (npr. trenutni i predviđeni nivo napunjenosti baterije), istovetno korišćenju BMW aplikacije. Elektro-podesivo sedište biometrijski je optimizovano kako bi odgovaralo profilu memorisanom u aplikaciji, a postavke su pre polaska prilagođene prema unapred unesenim podacima poput visine i mera unutrašnjeg oslonca nogu. 

   

  Ažuriranje bežičnim putem omogućava korisnicima preuzimanje novih verzija softvera i prilagođavanja u bilo kom trenutku. Pametni telefon prikazan na Vision Vehicle puni se induktivno na magnetnom nosaču i u vidnom polju vozača. Ove mogućnosti povezivanja takođe donose i zaštitu od krađe i besplatni programabilni sistem blokade kao osnovnu funkciju. Od funkcije pretraživanja "Gde je moj BMW i Vision AMBY" udaljeni ste samo jedan klik na vašem smart telefonu.

   

  Tehnologija geolociranja ima centralnu ulogu.


  Umesto da korisnik sam odabere način vožnje, tehnologija geolociranja - u kombinaciji s detaljnom kartom HERE - može kreirati relevantne parametre za automatsko podešavanje brzine i režima vožnje (25/45/60 km/h) i odgovarajuću polisu osiguranja. 

   

  Ova tehnologija geolociranja omogućava vozilu da prepozna vrstu puta na kojoj se nalazi i automatski prilagođava najveću dozvoljenu brzinu. To znači da se BMW i Vision AMBY može pretvoriti iz električnog bicikla u vozilo tipa S-pedelec ili čak u vozilo slično motociklu. Naravno, omogućena je i ručna kontrola režima rada kako bi se korisniku pružila maksimalna sloboda u korišćenju različitih vrsta ruta. 

   

  Međutim, inteligentna tehnologija brine da se uvek poštuju relevantna saobraćajna i bezbednosna pravila. Aktivirani režim rada prikazuje se na ekranu pomoću e-mastilo tehnologije ostalim učesnicima u saobraćaju i olakšava identifikaciju aktiviranog/odabranog režima rada.

   

  Ostale tehničke funkcije koje se mogu nadograditi u BMW i Vision AMBY su ABS sistem optimizovan za bicikle, automatska asistencija za duga svetla, asistencija kočionog svetla i svetlo za dnevnu vožnju, sve u cilju daljeg unapređenja korisnikove bezbednosti. 

   

  Moguće je nadograditi i sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima, sličan onome koji se ugrađuje u motocikle BMW Grupe. U međuvremenu, radar za blizinu koji radi u rasponu do 140 m daje korisniku vizuelno i zvučno upozorenje (putem aplikacije) o vozilima koja prilaze otpozadi i zaokružuje raspon mogućih bezbednosnih karakteristika.

   

  Podaci o performansama za BMW i Vision AMBY

  Baterija:      

  2,000 Wh

  Vreme punjenja: 

  Tri sata (brzi punjač)

  Vmod1:     

  I do 25 km/h / 15.5 mph

  Vmod2:    

  I do 45 km/h / 28 mph

  Vmodmax:  

  I do 60 km/h / 37 mph

  Domet:

  300+ km / 186+ milja (i do 25 km/h / 15.5 mph Vmax)

   

  180 km / 112 milja (i do 45 km/h / 28 mph Vmax)

   

  75 km / 47 miles (i do 60 km/h / 37 mph Vmax)

  Međuosovinsko rastojanje:   

  1160mm (ram u M/L veličini)

  Hod oslanjanja:

  120 mm napred i pozadi

  Težina:   

  Približno 30 kg

  Pročitajte više
  Đurđević: Subvencije i bolja infrastruktura ključ procesa elektrifikacije
  Đurđević: Subvencije i bolja infrastruktura ključ procesa elektrifikacije
  Đurđević: Subvencije i bolja infrastruktura ključ procesa elektrifikacije
  Đurđević: Subvencije i bolja infrastruktura ključ procesa elektrifikacije
  20.09.2021

  ĐURĐEVIĆ: SUBVENCIJE I BOLJA INFRASTRUKTURA KLJUČ PROCESA ELEKTRIFIKACIJE

  "Aktuelne subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila su vrlo konkretne i pozitivne u pogledu ujednačenja sa svetskim i evropskim standardima i to predstavlja dobru inicijativu, međutim ostaje prostora za ubrzavanje i olakšavanje procedura, kao i za unapređenje infrastrukture," kazala je direktorka Delta Auta, Aleksandra Đurđević, tokom izlaganja na manifestaciji "Ekomobilnost".

   

  Đurđević objašnjava da je kontinuitet u pogledu subvencija izuzetno važan i ohrabrujuć potez, te da je ključna integrisana podrška sa različitih nivoa kako bi se efektno radilo podizanju svesti o prelasku na ekološki adekvatnije modele.

   

  S druge strane, Đurđević podvlači da su potrebna strateška infrastrukturna ulaganja i praktična rešenja kako javna, tako i ona koja se odnose na privredne subjekte i fizička lica.

   

  Prema njenim rečima istraživanja pokazuju da su državne subvencije prepoznate kao glavni i najmasovniji podsticaj kupcima elektrifikovanih vozila i da u čak 75 odsto slučajeva to predstavlja inicijalni motiv za prelazak na eko-vozilo.

   

  "Važno je da u korak pratimo svetske i evropske standarde, ali i izazove koje donose klimatske promene, kako bi se kreirao ekološki poželjan ambijent i kako ne bismo došli u situaciju da naša zemlja postane mesto za vozila kojih drugi žele da se reše," objašnjava direktorka Delta Auta.

   

  Kako je ovo tema od opšteg značaja, Đurđević kao važan segment izdvaja edukaciju, ali i saradnju sa resornim Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Privrednom komorom Srbije, upozoravajući da je podjednako važno regulisati i uvoz najvećih zagađivača iz Evrope sa evro 3 motorima, što u ovom trenutku predstavlja jedan od važnijih zadataka koji bi trebalo rešiti.

   

  Govoreći o uticaju medija na proces elektrifikacije direktor marketinga Delta Motors-a, Miloš Milošević, navodi da je važno plasirati informacije o ekomobilnosti na jedan složeniji i sveobuhvatniji način.

  "Velika uloga medija treba da bude i u pokretanju priča o čistim izvorima energije, a to mogu da budu hidrocentrale, vetroparkovi i solarni paneli i nadam se da će toga biti sve više", navodi Milošević i dodaje da izveštavanje o automobilima ne bi trebalo da bude svedeno samo na performanse, već i da podrazumeva sveobuhvatniji, edukativni pristup.

   

  "Koliko je važno raditi na podizanju svesti govori i aktuelna BMW-ova kampanja za najnoviji električni model u okviru koje se može čuti poruka da nemamo drugu planetu, odnosno da nemamo planetu B, što i jeste ključna poruka koju mediji treba da šalju, ali i svi oni koji utiču na održivi razvoj", objašnjava Milošević.

   

  On zaključuje da postoji mnogo elemenata i srodnih tema koje treba iskomunicirati u javnosti, jer će to podstaći ljude da koriste električna, plug-in i hibridna vozila, te da veruje da će i cena, sa rastom proizvodnje, biti niža i da će elektrifikovana vozila biti dostupnija većem broju ljudi.

  Pročitajte više
  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA
  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA
  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA
  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA
  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA
  10.09.2021

  INTERESOVANJE ZA HIBRIDE I ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI RASTE, POTREBNA DODATNA ULAGANJA

  "Građani Srbije se sve češće opredeljuju za kupovinu hibrida ili vozila sa potpuno električnim motorom, ali su u tom pogledu neophodni dodatni državni materijalni i nematerijalni podsticaji, kao i adekvatna edukacija stanovništva", navodi Dario Vlačić, direktor prodaje u kompaniji Delta Motors.

   

  Objašnjavajući trenutnu tržišnu situaciju na sajmu električnih automobila “Electric Vehicles days”, koji je zvanično otvoren danas u Novom Sadu, Vlačić je izneo podatak da je tokom 2020. godine na globalnom nivou izvojedno 25 odsto više novčanih subvencija, nego u godini koja je predhodila, ali i da je prodaja električnih automobila porasla za čak 40 odsto.

   

  “Pored finansijskih, važni su i dodatni stimulansi koji se odnose, primera radi, na pogodnost korišćenja žutih traka, besplatnog parkinga i sličnih podsticaja koji bi pozitivno uticali rast korišćenja takvih vozila. Osim ekoloških, tu su i finansijski motivi, pa tako vozači modela BMW i3 za 100 kilometara vožnje potroše svega 85 dinara”, navodi predstavnik Delta Motorsa.

   

  Vlačić ističe da je u tom smislu važno pratiti i u skladu sa tim implementirati međunarodne standarde, kako tržište u Srbiji ne bi postalo mesto gde će ubuduće završavati vozila iz razvijenih zemalja, a koja imaju visoku emisiju CO2.

   

  On dodaje da je neophodno plansko širenje mreže različitih vrsta punjača, imajući u vidu da su aktuelne državne mere povećale interesovanje kupaca, poput određenih poreskih olakšica prilikom registracije hibrida kojima se mogu ostvariti uštede i do 236.000 dinara, te da ćemo ubuduće izvesno imati sve više vozača električnih i hibridnih vozila.

   

  Ljubitelji automobila imaće priliku da i sami pogledaju modele izlagača Delta Motorsa - BMW X5 xDrive 45e M, kao i MINI Electric Cooper SE, koji su tokom 9. i 10. septembra izloženi na Novosadskom sajmu, gde će moći da dobiju detaljne informacije o tim elektičnim vozilima.

   

  Kompanija Delta Motors krajem godine plaira da lanisira i najnovije električne modele BMW iX i BMW i4 na domaćem tržištu, dok je većina aktuelnih modela dostupna u plug-in hybrid verziji. 

  Pročitajte više
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  BMW konvencije imenovanja
  13.08.2021

  KAKO ČITATI BMW KONVENCIJE IMENOVANJA

  „Strateško imenovanje i identifikacija vozila“ – činjenica da BMW ima interno odeljenje za ovo pokazuje koliko kompanija pridaje važnosti imenima modela. A i više toga je tu posredi pored kratkih internih sednica sa generisanjem ideja, zapravo sasvim suprotno. Novo ime modela rezultat je iscrpnog procesa, sa ciljem da ime bude razumljivo svim kupcima širom planete. Budući strateški razvoj takođe se uzima u obzir kada se stvaraju imena.

   

   Lako dešifrovanje imena

   

  Daćemo Vam ključ za dekodiranje imena BMW automobila na primeru modela BMW 745e. „Prvi broj u trocifrenoj kombinaciji BMW-a označava segment ili seriju modela“, kaže stručnjakinja Petra Marc. Brojevi uvek ukazuju na to na kom je kraju spektra veličine automobil lociran: što veći broj, to veći automobil. Parni brojevi se generalno dodeljuju ultra-sportskim verzijama kao što su kupei. U komunikacijama, oznake poput sedana ili kabrio varijante takođe se dodaju imenu vozila kako bi to bilo lakše za kupce.

   

  Ove oznake se generalno ne pojavljuju na samom vozilu, međutim lako je prepoznati tip vozila samim pogledom na njega. Izuzeci su SAV (sportski aktivna vozila), SAC (sportski aktivni kupei) i roadsteri. Ovi BMW konceptualni automobili nose u svom imenu X ili Z kao i na samom vozilu. BMW 745e sedan, na primer, jeste sedan superiorne klase i perjanica BMW brenda.

   

  "Virtuelna zapremina" u BMW modelima

   

  Dve cifre koje slede, tj. 45 u 745e, koristile su se da ukažu na zapreminu motora (npr. 30 za zapreminu motora od 3 litra). Danas one ukazuju na snagu motora u kilovatima (kW), ili njegovu „virtuelnu zapreminu.“ Vozilo sa brojem 45 ima performanse između 300 i 350 kW. Sa univerzalnim lansiranjem turbo, hibridnih i električnih motora, BMW je nastavio sa strogom primenom svoje konvencije imenovanja.

   

  Poslednji deo imena modela uključuje malo slovo koje ukazuje na tehnologiju pogona. Automobili na benzin (ubrizgavanje vozila) nose slovo i, a dizel motori imaju d. Slovo e u imenu modela znači da je to plug-in hibrid, kao što je slučaj sa našim modelom BMW 745e PHEV (Pročitajte više: BMW Elektromobilnost). Vozila sa pogonom na sva četiri točka uz ime imaju oznaku xDrive. sDrive označava prednju ili zadnju vuču, ali se odnosi samo na modele X i Z.

   

  Istorija BMW imenovanja

   

  Imena BMW modela nisu uvek bila tako jasna, jednostavna i strukturirana kao danas. Ovo postaje očigledno kada se osvrnemo na dugu istoriju BMW-a. Prvi automobil koji je BMW ikada napravio dobio je ime BMW 3/15 PS, licencirani model napravljen 1929. „PS“ je na nemačkom značilo „Pferdestärke“, ili konjske snage, tj. 15 ks. Broj 3 je ukazivao na oporezive konjske snage, izvedene iz zapremine od 750 kubnih centimetara.

   

  Počevši od BMW 303 godine 1933., svi automobili napravljeni pre Drugog svetskog rata dobijali su broj 300 number. Bili su to razvojni brojevi – avionski motori su nosili brojeve od 100, dok su motocikli bili označeni od 200. Popularni BMW modeli poput 501, 700, 3200 CS, kao i 1500 koji je bio deo Neue Klasse (nove klase) do opsega 02 (Pročitajte više: Stari BMW 2002), počeli su da se umnožavaju sve do šezdesetih godina dvadesetog veka. Sama po sebi, imena su bila logična, ali nisu pratila strogi sistem imenovanja.

   

  Ovo se promenilo početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka sa planiranjem sledećeg modela Neue Klasse. Po rečima BMW istoričarke dr Anike Bis, uprava grupe težila je razvoju „intuitivnijeg rešenja za imenovanje serija modela.“ Davanje automobilima stvarnih imena, kao što je slučaj sa modelom BMW Isetta prestalo je sa Isettom.

   

  "Novi sistem imenovanja nije bio samo transparentan, već i lako razumljiv van Nemačke."

  Dr. Anika Bis

   

  Istorija BMW Korporacije

   

  Godina 1972. bila je prekretnica za to kako su BMW modeli dobijali imena. Novi BMW 520i doneo je jasnu strukturu za konvencije BMW imenovanja. Sistem koji je tada stvoren i danas se dosledno koristi za imenovanje modela. Kao što dr Bis objašnjava, neki od novih direktora kompanije imali su jasne ideje o tome kako bi nova struktura imenovanja modela trebalo da izgleda. Razlog za to bilo je što su „BMW nazivi korišćeni do tada bili previše nedosledni, a logika šezdesetih godina dvadesetog veka nudila je malo atraktivnih opcija za koherentnu harmonizaciju oznaka manjih modela sa većim motorima.“ Ova osnovna struktura opstala je do danas, i preneta je u doba elektromobilnosti.

   

  Novo poglavlje: elektromobilnost sa proširenom nomenklaturom

   

  Sub-brend BMW i (za inovacije) konstantno se proširuje sa potpuno električnim modelima (BEV). Pored BMW i3, BMW i8 i BMW iX3 (Pročitajte još: Nova energija i BMW iX3), BMW iX i BMW i4 sada zaokružuju ponudu. Oznake serije i koncepta neće se razlikovati od gore navedenih BMW modela. BMW i4 se takođe može identifikovati brzo kao sportski, dizajn-orijentisani model srednje veličine.

  Logično, oznake tipa motora uklonjene su sa vozila koje pokreću baterije (BEV) i zamenjene su oznakom sub-brenda i. Inače, one slede sistem imenovanja modela X i Z. Ali naravno, pravila uvek imaju i izuzetke: BMW iX je najznačajnije električnio vozilo koje proizvodi BMW, zbog čega ne nosi oznaku serije u svom imenu.

   

  BMW M takođe dosledno prati logiku sistema

   

   Modeli sub-brenda BMW M ukazuju na performanse i posebno sportske BMW modele još od početka sedamdesetih godina dvadesetog veka. Na samom vozilu i u komunikacijama, M je amblem koji stoji zajedno sa tri Seehaus obojene trake. Vozila sa M performansama imaju M istaknuto smešteno u imenu, poput M340i. I u X i Z modelima, M dolazi pre naziva modela i posle imena vozila, poput X5 M50i.

  BMW M vozila visokih performansi poput BMW M2 ili BMW X5 M takođe se razlikuju što se nomenklature tiče. Ovi modeli ne nose naziv modela niti informacije o performansama, pogonskoj tehnologiji ili varijantama pogona. Fokus ovih automobila je M. Za vozila X i Z, M dolazi posle imena. Za druge modele, sub-brend i segment formiraju ime, poput BMW X4 M ili BMW M4.

  "Strategija imenovanja BMW modela mora biti orijentisana prema budućnosti tako da portfoliu mogu da se pridodaju nova vozila i on može da se širi bez gubljenja logike."

  Danijela Misitano

   

  Strateško davanje imena za BMW Brend

   

  Fokus na budućoj sigurnosti sistema davanja imena

  Glavna svrha imena BMW modela jeste da kupcima sve bude jasno. Pored toga, imena moraju biti autentična i lako shvatljiva. Kupci širom planete moraju biti u stanju da odmah razumeju zašto neki BMW nosi ime kakvo nosi. Kroz tradiciju o kojoj se priča, aktuelnu ekspanziju i strogu upotrebu konvencija imenovanja, oznake kao BMW M3 postale su čvrsto usidrene u svesti ljubitelja automobila, i uspostavile se kao brend. Pored nošenja prezimena BMW, ono što povezuje sve BMW modele jeste Čisto Zadovoljstvo Vožnje (Pročitajte više: Istorija BMW slogana).

   

  Abeceda i brojevi u imenima BMW automobila

   

  Evo pregleda drugih kodova koje BMW koristi da nazove svoje modele ili koji su bili korišćeni u prošlosti:

  1. Ci (staro) – u vreme kad se još nije pravila razlika između sedana i kupea primenom parnih i neparnih brojeva, BMW 323 Ci (1999/2000), na primer, mogao je da se odnosi ili na kupe ili na kabrio varijantu BMW serije 3.

  2. Compact (staro) – oznaka za generaciju manjih hečbeka sa troja vrata BMW serije 3.

  3. Competition (aktuelno) – BMW M modeli sa još sportskijim dizajnom imaju uz ime dodatak „competition“.

  4. CS (aktuelno) – jedno vreme ovo je značilo Coupé Sport, ali vremenom je evoluiralo u Competition Sport, a to su ultra-sportske verzije BMW M modela.

  5. CSL (aktuelno) – zasnovano na CS kodu, ovo znači „Coupé Sport Leichtbau“ (Leichtbau = Lako), sa optimalizovanom lakom tehnologijom.

  6. e (staro) – u osamdesetim godinama dvadesetog veka, BMW je doneo 325e/525e. Slovo e je bilo za grčko slovo eta i predstavljalo je verziju optimalizovanu za obrtni moment RPM. BMW sada koristi e za svoje PHEV modele.

  7. GT (aktuelno) – skraćeno za Gran Turismo. GT ukazuje na hečbek model, na primer BMW serije 6 Gran Turismo.

  8. L (aktuelno) – automobili sa slovom L imaju duže osovinsko rastojanje, što znači prijatniju vožnju pozadi.

  9. ti/tii (aktuelno) – ova kombinacija slova pridodata je uz BMW 02. Slova ti znače Turismo Internazionale, dok je tii Turismo Internationale Iniezione. Najnovija verzija je BMW 128ti.

   

  Kako dešifrujete BMW kod za nazive njegovih modela?

   

  Prvi broj trocifrene kombinacije označava seriju (rastućim redom na osnovu veličine: 1, 2, 3, itd.). U prošlosti, sledeće dve cifre odnosile su se na veličinu motora, ali danas one ukazuju na performanse. Onda dolaze slova kao što je i za ubrizgavanje u benzinskim automobilima, d za dizel ili x za BMW automobile sa pogonom na sva četiri točka.

   

  Pročitajte više
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x4
  21.07.2021

  NOVI BMW X3 I BMW X4

  Novi BMW X3 i novi BMW X4.

   

  Savremeni digitalizovani sportista. BMW je u drugoj fazi ciklusa modela, osvežio svoj izuzetno uspešni BMW Sports Activity Vehicle (SAV) i BMW Sports Activity Coupé (SAC) novim izgledom, još boljom opremom i bogatim asortimanom dodatne opreme koja je optimizovana po željama kupaca. Redizajnirani prednji deo i izmenjeni zadnji deo dodatno ističu notu robusnosti terenskog, sportskog izgleda treće generacije modela BMW X3.

   

  Njegov kupe kolega, druga generacija BMW X4, prihvata novi prednji kraj, dodaje sopstveni naglasak s ekskluzivnom BMW bubrežastom maskom hladnjaka i donosi novu notu dinamičnosti zadnjeg dela. Osveženje je zaokruženo savremenim enterijerom ispunjenim novim tehnologijama i opremom kao i ažuriranim multimedijalnim sistemom. BMW M GmbH takođe nadograđuje M modele BMW X3 i BMW X4 istovremeno (videti ovde).

   

  Moderne pogonske tehnologije i jasnija struktura automobila.

   

  Uvođenjem takozvane blage (mild) hibridne tehnologije s generatorom od 48V, od sada i kod svih benzinskih motora, ponuđen je širok asortiman pogonskih jedinica i vrhunskih tehnologija. Ponudu čini BMW X3 xDrive30e (kombinovana potrošnja goriva, ponderisana: 2,6 - 2,0 l / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana potrošnja energije, ponderisana: 20,5 - 18,9 kWh / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2, ponderisana: 59 - 45 g / km prema WLTP ciklusu) i, na skroz najvišoj polici, ponuda posebnih benzinskih i dizel varijanti visokih performansi za koje je zadužen BMW M GmbH.

   

  U Nemačkoj su svi modeli BMW X3 i BMW X4 standardno opremljeni BMW xDrive sistemom pogona na svim točkovima. Nova struktura ponude obezbeđuje veći fokus na sportski izgled i "X-stil", kao i još veću preglednost namerno uvedenim redukcijama. Sportski paket M i poznate M varijante dostupni su kao alternativa standardnoj opremi koja je obogaćena vrhunskim X elementima. Predstavljanje tržištu počinje u leto 2021. godine, nakon početka proizvodnje u postrojenju Spartanburg (SAD) zakazanog za avgust 2021. Svetska premijera novog BMW X3 i novog BMW X4 trebalo bi da se dogodi na sajmu automobila u Čengduu u Kini (27. avgust - 5. septembar), dok je evropska premijera zakazana za IAA u Minhenu koji će biti održan u drugoj nedelji septembra (7. - 12.).

   

  BMW X3 sa klasičnim X elementima i sportskim genima.

   

  Izgled novog BMW X3 sada je modernizovan i jasnije definisan zahvaljujući dizajnerskim promenama u prednjem i zadnjem delu vozila kojima se poseban naglasak stavlja na klasične X-elemente. Bubrežasta BMW maska hladnjaka i prednja svetla redizajnirani su zajedno s prednjim spojlerom i zadnjim branikom, dok je nova grafika primenjena na zadnju svetlosnu grupu. Kvalitetni X elementi kao što su zaštita donjeg dela vozila i specifični bočni dodaci u stilu prethodne X linije deo su standardnog paketa opreme.

   

  Sportski geni ovog SAV modela posebno su naglašeni u M Sport paketu u verziji modela BMW X3 M40i (kombinovana potrošnja goriva: 9,5 - 8,8 l / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 216 - 199 g / km prema WLTP ciklusu) i BMW X3 M40d (kombinovana potrošnja goriva: 7,3 - 6,6 l / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisije CO2: 192 - 173 g / km prema WLTP ciklusu).

   

  Nova BMW bubrežasta maska hladnjaka i ravnija prednja svetla.

   

  Nova, redizajnirana BMW bubrežasta maska hladnjaka donela je i izmene u izgledu prednje svetlosne grupe koja je za nekih deset milimetara ravnija a izmenjen je i izgled prednjeg spojlera, te BMW X3 izgleda kao da je potpuno redizajnirano vozilo. Upečatljivijeg oblika, posebno u gornjem delu, BMW-ova bubrežasta maska hladnjaka veća je nego ranije i krasi je jednodelni okvir. Crna traka u kojoj je postavljen iCam (opcioni dodatak) obezbeđuje vizuelno odvajanje maske.

   

  Prednja svetla su u standardnom paketu opreme u punoj LED tehnologiji. Uz opciona adaptivna LED svetla s funkcijom Matrix, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova funkcija se aktivira preko svetala koja su predviđena za maglenke, tu su i BMW laserska svetla s dometom do 650 metara, sada su dostupna u paketu opcione, dodatne opreme.

   

  Redizajnirani prednji i zadnji donji spojleri.

   

  Ispod prednjih svetala, vertikalni usisnici vazduha raspoređeni u trouglastom okviru daju novu definiciju prednjeg branika. Nov je i donji prednji spojler, koji je sada veći i u boji karoserije dok robusna zaštita donjeg dela naglašava karakter i ukupan utisak ovog SAV modela vrhunskog kvaliteta. BMW X3 xDrive30e sa plug-in hibridnim pogonom takođe ima amblem "electryfied by i" na prednjem krilu, dok dodatni plavi prsten krasi sve BMW logotipe sa ovom verzijom pogona, uključujući one na poklopcima glavčina točkova. Zadnji deo novog BMW X3 zahvaljujući različitim merama koje su uvedene donosi i mnogo bolju preglednost. Crna lajsna daje LED zadnjim svetlima precizan izgled, dok uža grafika svetla sada uključuje trodimenzionalne oblike i vodoravne indikatore pravca izvedene izuzetno preciznim, filigranskim stilom. Naglasak na vodoravnim crtama, na primer u udubljenju na donjem kraju vrata prtljažnika, doprinosi svedenijem, urednijem utisku zadnjeg dela vozila.

  Novi dizajn i izuzetno precizna izrada obojenih zaštita podvozja donosi dozu stabilnosti i energije u prespektivi na podlogu. Nove obloge oko krajeva izduvnih cevi sada izgledaju veće i, uz već kompletiranu sportsku pojavu, dodaju novu dozu snage i energije.

   

  M sportski paketi sa specifičnim detaljima na spoljašnjosti vozila.

   

  M Sport paket definiše model BMW X3 kao vrhunskog profesionalnog sportistu. Specifični prednji donji spojler sadrži znatno veće usisnike za vazduh i spojlere izrađene u crnoj boji visokog sjaja, kao i izraženije vazdušne zavese. Grafika prozora, krovne šine i BMW bubrežasta maska hladnjaka sa šipkama opciono su dostupne u crnoj boji visokog sjaja. Sportski zadnji branik sadrži upečatljiviji difuzor u Dark Shadow završnoj nijansi, sa dva dodatna bočna usisnika za vazduh u crnoj boji visokog sjaja. Standardna oprema uključuje nove 19-inčne aluminijumske točkove Y-Spoke 887M u Midnight sivoj dvobojnoj nijansi, s gumama dimenzija 245/50 R19. Dodatne dimenzije točkova od 20 i 21 inča dostupne su kao opcija, kao i M Sport kočnice s plavim ili crvenim kočionim čeljustima.

   

  Dodatna M obeležja kod modela M Performance.

   

  Dodatnu vizuelnu diferencijaciju BMW X3 M40i i BMW X3 M40d, koji na taj način pokazuju svoju pripadnost portfelju BMW M GmbH dobijaju sa specifičnom BMW M bubrežastom maskom hladnjaka. Hromirani ram sadrži tipične M dvostruke rešetke u crnoj boji visokog sjaja i sa M logotipom. Iako se napred i pozadi nalaze isti donji spojleri kao u M Sport paketu, za jasno prepoznavanje zaduženi su aerodinamički optimizovani M spoljni retrovizori u crnoj boji visokog sjaja, obloge hromirane izduvne cevi crne boje i posebno dizajnirani izgled "dva zuba". BMW X3 M40i i BMW X3 M40d standardno su opremljeni 20-inčnim M točkovima od lakih legura Double Spoke 699M u Gray Orbit nijansi sa različitom dimenzijom guma 245/45 R20 napred i 275/40 R20 pozadi. U paketu dodatne opreme, ovi točkovi su dostupni u Jet Black boji, dok ostale ekskluzivne opcije uključuju 21-inčne M točkove od lakih legura Double Spoke 718M u Jet Black boji.

   

  BMW bubrežasta maska hladnjaka kao detalj za raspoznavanje modela BMW X4.

   

  BMW X4 preuzima novi prednji kraj od modela BMW X3, ali i dodaje ekskluzivnu prepoznatljivu odliku u obliku mrežaste bubrežaste maske hladnjaka, detalja sa ostalih sportskih BMW modela. U poređenju sa modelom BMW X3, adaptivna LED svetla sa funkcijom Matrix sada su deo standardnog paketa, dok je BMW lasersko svetlo, posebnog kvaliteta svetla i ogromnog dometa, takođe opciono dostupno za BMW X4. Zadnja svetla su u LED tehnologiji a njihov trodimenzionalni upečatljivi dizajn naglašava širinu vozila i daje mu na posebnu notu, zadnji kraj je zato sada jasnije definisan sa svim razlikama koje su vidljive kod osvežene verzije BMW X4. Novi prednji spojler je rafiniraniji i sa preciznijim proporcijama u boji karoserije te se čini da je zbog svoje vertikalne pozicije prema braniku sada niži. Velike površine obloga oko krajeva izduva podudaraju se sa horizontalnim linijama gornjeg dela.

   

  M Sport paket i upečatljivi zadnji spojler kod modela BMW X4.

   

  Od M Sports paketa nadalje, BMW X4 ima BMW mrežastu bubrežastu masku hladnjaka i opcione uloške koji se na zahtev ugrađuju u crnoj boji visokog sjaja, kao i novi zadnji donji spojler sa širokim, pomerenim dodatkom u obliku nakovnja. Poput bočnih panela vazdušnih zavesa, ovaj je u crnoj boji visokog sjaja i naglašava utisak sportiste koji se snažno koncentriše na drum.

  Kao i kod modela BMW X3, M Sports paket uključuje nove 19-inčne aluminijumske točkove Y - Spoke 887M u Mignight Gray duploj nijansi s gumama 245/50 R19 u standardnom paketu opreme. Dodatni 20-inčni i 21-inčni točkovi i M Sports kočnice dostupni su u opcionom paketu opreme.

   

  BMW M oznake za modele BMW X4 M40i i BMW X4 M40d.

   

  BMW X4 M40i (kombinovana potrošnja goriva: 9,5 - 8,7 l / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovane emisije CO2: 215 - 198 g / km prema WLTP ciklusu) i BMW X4 M40d (kombinovana potrošnja goriva: 7,3 - 6,6 l / 100 km prema WLTP ciklusu; kombinovane emisije CO2: 190 - 171 g / km prema WLTP ciklusu) baziraju se na izgledu i standardnoj opremi odgovarajućih modela X3 i, poput ovih, nose tipične oznake BMW M poput specifične BMW M bubrežaste maske hladnjaka sa hromiranim ramom, dvostruke uspravne šipke u crnoj boji visokog sjaja i M logotipom, kao i aerodinamički optimizovane spoljne M retrovizore u crnoj boji visokog sjaja. Zadnji donji spojler sa umetkom u obliku nakovnja dopunjen je oblogom vazdušne zavese u crnoj boji visokog sjaja. Poput modela BMW X3 M40i i BMW X3 M40d ima obloge izduvnih hromiranih cevi u crnoj boji sa dva "zuba" i gumama.

   

  Jedanaest boja karoserije za BMW X3 i jedna ekskluzivna za BMW X4.

   

  U ovoj fazi redizajna modela BMW X3, BMW je ponudio jedanaest novih boja karoserije za deo ponude standardnih modela. Metalik nijansa Skyscraper Grey (dostupna od 12/21) je potpuno nova nijansa, dok je metalik nijansa M Brooklyn namenjena modelima iz paketa ponude M Sports, zajedno sa dve BMW Individual nijanse - Aventurine Red i Tanzanite Blue. Nova metalik boja Piedmont Red biće dostupna ekskluzivno za model BMW X4. Po prvi put u ponudi specijalnih boja i nijansi u okviru ponude BMW Individual za ova dva modela, naći će se i određene mat nijanse karoserije poput nijanse Frozen Deep Grey.

  U narednom periodu planirano je i proširenje specijalnih nijansi karoserije.

   

  Značajne izmene enterijera u kabini.

   

  Novi BMW X3 i novi BMW X4 prihvataju centralnu konzolu iz aktuelne BMW serije 4. Samostojeći, centralni upravljački displej, osetljiv na dodir, ima dijagonalu od 10,25 inča i standardan je u svim vozilima. Dostupna je i 12,3-inčna verzija ekrana koji je takođe osetljiv na dodir. Značajno poboljšana standardna oprema sada uključuje i sportska sedišta, sa Sensatec presvlakama najnovije generacije, i novo Ray zrno i perforirane udarne površine sedišta, kao i automatski 3-zonski klima uređaj. Kako bi se postupak konfiguracije vozila svim kupcima učinio jasnijim i jednostavnijim, složenost linija opreme i opcionalnih dodataka namerno je svedena za 30 posto. Uz držač za čaše i amblem specifičan za pojedini model, u centralnu konzolu smešten je i novo dizajnirano upravljačko ostrvo sa ručicom menjača, tasterom sistema start / stop, električnom parkirnom kočnicom, kontrolom za vožnju nizbrdo (Hill Descent Control) i raznim funkcijama za biranje režima vožnje (Driver Experience Control) i BMW biračem. Prekidač za pokretanje motora je ovde smešten. Novi galvanizovani elementi na otvorima za vazduh daju dašak elegancije i ističu vodoravne linije u unutrašnjosti. Dodatne funkcije nudi opciono dodatno ambijentalno osvetljenje, koje sadrži konturno osvetljenje iznad ukrasnih obloga na instrument tabli i ambijentalno osvetljenje koje nežno svetli u delu ispod obloga kako bi se stvorila posebna, opuštajuća atmosferu visokog kvaliteta u unutrašnjosti vozila.

   

  Hibridne tehnologije za sve motore.

   

  Novi BMW X3 i novi BMW X4 sve više se elektrifikuju i to najmodernijom hibridnom tehnologijom koja se ugrađuje u svih sedam pogonskih sistema koji su dostupni u Nemačkoj. Pored modela BMW X3 xDrive30e sa plug-in hibridnim pogonom, koji se proizvodi od decembra 2019. godine, svi motori sa 4 i 6 cilindara u dve serije modela sada koriste 48-voltnu hibridnu tehnologiju. Nakon što su tokom 2020. godine tri dostupne dizel varijante motora pretvorene u blagi (mild) hibridne sisteme, tri benzinska motora sada su takođe opremljena ovom tehnologijom, uključujući generator od 48V, koji osigurava još bolje performanse u vožnji i nižu potrošnju goriva uz povećanu udobnost u vožnji. Energija dobijena rekuperacijom koja se skladišti u bateriji snage od 48 volti, takođe se može koristiti kad je potrebna dodatna snaga od 8 kW / 11 KS, za potrebe 12-voltne mreže u vozilu.

   

  Tri dizelske i tri benzinske verzije agregata u ponudi.

   

  Za tržište u Nemačkoj planirana je ponuda sedam različitih verzija pogona za modele BMW X3 i novi BMW X4, sa nominalnom snagom u rasponu od 135 kW/184 KS do 265 kW/360 KS. Ponuda obuhvata tri dizelska agregata: agregat od 140 kW/190 KS za BMW X3 xDrive20d (kombinovana potrošnja goriva: 6.5 – 5.8 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 171 – 151 g/km prema WLTP ciklusu) i za BMW X4 xDrive20d (kombinovana potrošnja goriva: 6.5 – 5.7 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 170 – 149 g/km prema WLTP ciklusu), uz agregat od 210 kW/286 KS u modelu BMW X3 xDrive30d (kombinovana potrošnja goriva: 7.0 – 6.2 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 183 – 162 g/km prema WLTP ciklusu,) kao i BMW X4 xDrive30d (kombinovana potrošnja goriva n: 7.0 – 6.1 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 182 – 161 g/km prema WLTP ciklusu) zatim i 250 kW/340 KS u verzijama BMW X3 M40d i BMW X4 M40d. Spisak benzinskih motora je sledeći - BMW X3 xDrive20i (kombinovana potrošnja goriva: 8.4 – 7.6 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 192 – 172 g/km prema WLTP ciklusu) zatim BMW X4 xDrive20i (kombinovana potrošnja goriva: 8.4 – 7.5 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 190 – 170 g/km prema WLTP ciklusu) ukupne snage od 135 kW/184 KS, BMW X3 xDrive30i (kombinovana potrošnja goriva: 8.5 – 7.6 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 194 – 173 g/km prema WLTP ciklusu) kao i model BMW X4 xDrive30i (kombinovana potrošnja goriva: 8.5 – 7.5 l/100 km prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 192 – 171 g/km prema WLTP ciklusu) snage od 180 kW/245 KS kao i verzija za BMW X3 M40i i BMW X4 M40i ukupne snage od 265 kW/360 KS.

   

  Plug-in hibrid sa električnim pogonom i dometom do 50 kilometara.

   

  Verzija modela BMW X3 xDrive30e plug-in hibrid rezervisana je za SAV (Sports Activity Vehicle) model. Sistem se sastoji od 4-cilindričnog benzinskog motora kombinovanog sa električnim motorom čija se snaga prenosi na sva četiri točka. Ukupna snaga kombinovanog pogona je 215 kW/292 KS i može se povećati za dodatnih 30 kW/41 KS privremenom upotrebom snage koju proizvodi električni motor. Visokonaponska litijum-jonska baterija omogućava bezbrižnu vožnju i domet od nekih 50-ak kilometara.

   

  8-stepeni Steptronic menjač i BMW xDrive kao standard.

   

  Sve verzije motora uparene su sa 8-stepenim Steptronic menjačima posebno prilagođenim prema odgovarajućim karakteristikama motora. BMW X3 M40i, BMW X3 M40d i svi BMW X4 modeli imaju inače opcioni 8-stepeni Steptronic Sport menjač, uključujući poluge na menjaču uz funkciju Launch Control u standardnom paketu. BMW xDrive pogon na svim točkovima daje značajan doprinos svestranom sportskom duhu modela BMW X3 i BMW X4. Njegova precizna elektronska kontrola obezbeđuje posebnu sportsku raspodelu snage, tako tipičnu za ovaj brend. Distribucija snage na zadnjim točkovima čini ulazak u krivine posebno dinamičnim i intenzivnim iskustvom. Uz to, BMW xDrive optimizuje stabilnost u vožnji i prianjanje na neravnom terenu.

   

  Premijera sistema Driving Assistant Professional.

   

  Osvežavanjem modela BMW X3 i BMW X4, BMW je reorganizovao i još jednom značajno proširio asortiman modernih sistema za asistenciju vozaču u nameri da dodatno poveća i udobnost i bezbednost. Sistem Driving Assistant Professional *, koji je prvi put dostupan kao opcija u ovim serijama modela, nudi vozaču veliko olakšanje i povećava bezbednost u situacijama u vožnji kada postoji svesna želja za dodatnom pomoći. Osim Asistenta za vožnju, koji je takođe opcija, funkcije uključuju aktivni tempomat s poboljšanom funkcijom rada sistema u gradskim uslovima, upozorenje na ulazak u raskrsnicu sa dodatnom funkcijom kočenja u gradskim uslovima, asistenciju za kontrolu trake i asistenciju upravljanja / navođenja trakom. 3D prikaz vizuelizuje okolinu na instrument tabli koja obezbeđuje pregled koji su sistemi asistencije Driving Assistant Professional aktivni i koje funkcije nude. Parking Assistant Plus sada uključuje i asistenciju za vožnju u rikverc, koji pomaže u vraćanju istom trakom/linijom pri vožnji u rikverc. Još jedna nova odlika u modelima BMW X3 i BMW X4 je opcioni BMW Drive Recorder koji snima videozapise svega što se dešava oko vozila.

   

  BMW Live Cockpit Plus sa displejem od 10,25 inča u standardnom paketu opreme.

   

  U standardnom paketu opreme BMW Live Cockpit Plus ima ulogu inteligentne mreže, i obuhvata inovativne digitalne usluge koje se zasnivaju na BMW Operativnom sistemu 7, te sada BMW X3 i BMW X4 nude posebno blisku interakciju između vozača i vozila. BMW Live Cockpit Plus uključuje operativni sistem iDrive s kontrolnim ekranom koji je sada velik najmanje 10,25 inča kao i Touch Controller, tu je i instrument tabla Black Panel sa centralnim kolor displejem od 5,1 inča. BMW Live Cockpit Plus se opciono može dopuniti sa BMW Head-Up displejem. Opciono se uz BMW Live Cockpit Professional može dobiti i potpuno digitalizovan prikaz mreže: preko instrument displeja visoke rezolucije iza upravljača i svaki kontrolni displej ima dijagonalu od 12,3 inča.

  * dostupno prvo za modele BMW X3 / X4 M40i, M40dBMW

   

  Nova generacija navigacionog sistema i BMW Mape.

   

  Jedna od najvažnijih inovacija na području digitalnih usluga su BMW Mape. Cloud-based sistem omogućava značajno unapređenje performansi, visok stepen tačnosti i pojednostavljen prikaz odredišta. Navigacioni sistem nove generacije nudi izuzetno brz i dinamičan proračun rute na osnovu preciznih podataka o saobraćaju u stvarnom vremenu koji se osvežavaju u kratkim intervalima. Uz to, BMW Mape sa funkcijom povezanog parkinga pruža vozačima još detaljniju podršku u potrazi za slobodnim parking mestom u blizini odredišta.

   

  Povezivost smart telefona i integracija sa ostalim pružaocima usluga.

   

  BMW Live Cockpit Plus i BMW Live Cockpit Professional donose optimizovano bežično povezivanje vaših smart telefona preko funkcije Apple CarPlay. Povezivanjem vozač dobija uvid u sve važne informacije preko aplikacije prikazane na kontrolnom displeju i takođe – u inteligentno obrađenom obliku – na instrument tabli i opcionom BMW Head-Up displeju. Uz Android Auto™, BMW Group je omogućila korišćenje još jedne grupacije koja pruža takvu vrstu korisničke usluge, pružajući besprekornu povezivost funkcija vašeg smart telefona poput muzike, medija ili tekstualnih poruka dok ste u vožnji. Najinteresantniji detalj ove interakcije između Android Auto i BMW-a uključuju veoma praktično bežično umrežavanje i inteligentnu integraciju Google MapsTM navigacionih smernica prikazanih na BMW Head-up displeju. Dubinska integracija sistema Amazon Alexa omogućava upotrebu Amazonove glasovne usluge unutar vozila na isti način na koji je kupac već navikao u kućnom okruženju. Uz pomoć aplikacije My BMW, koja je dostupna u preko 40 zemalja i za iOS i za Android operativne sisteme, Amazon Alexa može se instalirati u vozilo u samo nekoliko koraka. Uz to, My BMW App predstavlja univerzalni interfejs za vozilo. U svakom trenutku nudi informacije o stanju vozila i, u zavisnosti od ugrađenih opcija, omogućava funkcije daljinskog pristupa poput lokacije vozila, zaključavanja i otključavanja vrata ili snimanja okoline vozila (daljinski 3D prikaz).

   

  Proširene funkcionalnosti sistema BMW Intelligent Personal Assistant.

   

  BMW Inteligentni Personalni asistent takođe se neprestano nadograđuje i dobija dodatne mogućnosti koje se mogu koristiti u modelima BMW X3 i BMW X4, stvarajući tako još intenzivniju vezu između vozača i vozila. Uz ovakvu digitalnu pratnju, prirodno izgovorena uputstva sada se mogu koristiti za regulaciju rada klima uređaja, otvaranje i zatvaranje prozora ili za promenu režima vožnje. Takođe može pristupiti novim News aplikacijama zahvaljujući kojim putnicima čita najnovije vesti i uči rutine koje povećavaju udobnost i užitak u vožnji u određenim situacijama.

   

  Daljinsko “over-the-air” osvežavanje softvera.

   

  Od 2018. i uvođenja BMW-ovog Operativnog sistema 7, vozačima BMW-ovih modela omogućeno je da svoje vozilo stalno ažuriraju s najnovijim verzijama softvera putem daljinske nadogradnje softvera. I u BMW-u X3 i BMW-u X4 nadogradnje mogu uključivati različite sadržaje, od novih usluga do poboljšanih karakteristika vozila, a sve se mogu učitati "bežičnim putem". Pored toga, inteligentno umrežavanje nudi mogućnost kasnijeg integrisanja dodatnih funkcija u vozilo. Opcije koje se mogu digitalno naknadno ugraditi uključuju asistenciju za duga svetla i BMW Drive Recorder. 

  Pročitajte više
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  BMW DRIVING & YACHTING EVENT
  20.06.2021

  BMW DRIVING & YACHTING EVENT

  Prvi BMW Driving & Yachting događaj održan je u organizaciji BMW Srbija i CTC Unit ATV & NAUTICA centra. Gosti su uživali u vožnji najluksuznijih i najsnažnijih BMW automobila kao i u moćnim performansama selektovanih Sea Ray plovila na Savi i Dunavu.

  Najluksuznijim BMW modelima Serije 7, Serije 8, X5, X6 i X7 gosti su se odvezli na Navak gde su imali zadovoljstvo da testiraju sportske performanse BMW M3 i M4 Competition modela.

  Nakon vožnje na stazi, druženje je nastavljeno na reci, gde ih je cekala top selekcija Sea Ray modela Sundancer 320, SLX 250 i SPX 230 čije performanse, uz pogled na Beograd sa Save i Dunava pružaju jednako zadovoljstvo u vožnji baš kao i BMW.

  Pročitajte više
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  BMW X5 X6 X7
  20.06.2021

  BMW X5 I BMW X6 OGRANIČENE EDICIJE BLACK VERMILLION I BMW X7 OGRANIČENA EDICIJA U METALIZIRANOJ FROZEN BLACK BOJI

  Kao predvodnici u ponudi modela BMW X, BMW X5, BMW X6 i BMW X7 impresioniraju visokim nivoom komfora i luksuza, vrhunskim performansama i naglašenim sposobnostima dinamičnog rukovanja. Dva sportski aktivna vozila (SAV) i sportski aktivni Coupe (SAC) kombinuju ove atribute sa jednako dinamičnim, elegantnim i nepogrešivo prepoznatljivim dizajnom. Novi karakteristični elementi su ekskluzivni detalji opreme na edicijama BMW X5 i BMW X6 Black Vermillion. Edicija BMW X7 u metaliziranoj boji Frozen Black kombinuje impresivne opcije u ekskluzivni paket.

   

  Samo u 2020. godini i sa gotovo 250.000 jedinica prodatih širom sveta, trio SAV/SAC iz Spartanburga, SAD, značajno je doprineo uspehu BMW brenda. Otprilike svaki osmi novoisporučeni BMW model bio je BMW X5, X6 ili X7.

   

  Sve tri edicije ovih modela u prodaji su sa motorima dostupnim za svaki njihov originalni model. Mogu se naručiti odmah, sa lansiranjem na tržište početkom avgusta 2021.

   

  Posebno upečatljivi: BMW X5 i X6 edicija Black Vermillion

   

  Centralni fokus edicije Black Vermillion je na igri između crne i crvene boje. Na primer, dvostruka prednja BMW rešetka sa crvenim letvicama specifičnim za model stvara efektan kontrast specijalnoj završnoj BMW Individual metaliziranoj boji Frozen Black. Na modelu BMW X6 Black Vermillion ovaj vizuelni naglasak izražen je na posebno zadivljujući način u kombinaciji s bojom njegove rešetke Iconic Glow. M farovi Shadow Line sa BMW laserskim svetlom, uključujući naglašeno osvetljenje sa plavim X potpisima kompletiraju upadljivi izgled prednjeg kraja. Štaviše, na eksterijeru M Sport paket naglašava dinamičan karakter modela BMW X5 i X6 edicije Black Vermillion. Sastoji se, između ostalog, od specifičnih prednjih i zadnjih panela kao i M Shadow Line visokog sjaja sa proširenim opcijama. Iza aluminijumskih mat točkova Orbit Grey prečnika 22 inča, double-spoke 742 M sa mešanim gumama dizajniranim ekskluzivno za ove edicije modela, M Sport kočione čeljusti u crvenoj boji visokog sjaja ističu se kao upadljiv vizuelni element.

  U enterijeru modela BMW X5 i BMW X6 edicije Black Vermillion, krovna obloga M Alcantara Antracit daje izuzetno sofisticirani ambijent. Fino izrađen logo Edicije na poklopcu držača za čašu u finišu BMW Individual Black Piano naglašava ekskluzivnost ograničenog modela.

   

  Staklene aplikacije Crafted Clarity na iDrive kontroleru, automatskom biraču stepena prenosa i dugmetu Start/Stop, kao i BMW Individual unutrašnje ukrasne lajsne od dragocenog drveta Fineline Black sa aluminijumskim umecima daju dodatne sofisticirane naglaske. Vozač i suvozač putuju na komfornim sedištima sa brojnim opcijama podešavanja. BMW Individual puna kožna oprema Merino Black dodatno je naglašena crvenim kontrastnim štepovima kako na sedištu vozača tako i na sedištu suvozača. U unutrašnjosti modela BMW X5 Black Vermillion, crveni akcenti nalaze se i na zadnjim sedištima. Isto tako, ivice i na prednjim i zadnjim patosnicama u crvenoj su boji. Staklo sa zaštitom od sunca i dublje nijansiranim zadnjim prozorima iza B-stuba jača privatnost dok se skladno uklapa u sportski i dinamični dizajn eksterijera.

   

  BMW X7 edicija u metaliziranoj boji Frozen Black – individualna i ekspresivna.

   

  Kao i edicije Black Vermillion, nova edicija BMW X7 takođe ima BMW Individual specijalnu završnu metaliziranu boju Frozen Black, ali sa detaljima u kontrastnoj boji. BMW M Sport kočione čeljusti na, za ediciju specifičnim, BMW Individual Y-spoke 758 I aluminijumskim točkovima prečnika 22 inča u boji Orbit Grey mat imaju završnu crnu boju visokog sjaja. U kombinaciji sa M Sport paketom i M Shadow linijom visokog sjaja sa proširenim opcijama, ova kombinacija boja naročito čini izgled 5,15 metara dugačkog i preko 2 metra širokog vozila sa sedam mesta još impresivnijim. Enterijer edicije BMW X7 u metaliziranoj boji Frozen Black daje elegantnu diskretnu atmosferu zahvaljujući krovnoj oblozi M Alcantara Antracit, staklenim aplikacijama Crafted Clarity i staklom za zaštitu od sunca.

  Pročitajte više
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  BMW Coupe Serije 2
  16.06.2021

  POTPUNO NOVI BMW SERIJE 2 COUPÉ

  BMW otvara novo poglavlje u svojoj tradiciji super-sportskih kompaktnih modela. U tom procesu biće postavljen novi standard kojim se određuje pravi užitak u vožnji, i to zahvaljujući jednom posebnom modelu, na vrhu ponude ove klase automobila. Novi BMW Serije 2 Coupé predstavlja pravo otelotvorenje sportske hrabrosti u jednom posebnom obliku, uz koncept vozila usmeren na vrhunsku dinamičnost, atletski dizajn, snažne motore i sofisticiranu tehnologiju šasije. Njegov jedinstveni izgled, šestocilindrični redni benzinski motor najviše moguće klase, pogon na zadnje točkove i delovi šasije preuzeti iz BMW-a Serije 4 postavljaju jasnu granicu između novog BMW Serije 2 Coupé i kompaktnog BMW-a Serije 1, i istovremeno postavlja osnov za specifične performanse koje su van domašaja bilo kog konkurenta u segmentu. Novi BMW Coupé Serije 2 u stopu prati tragove točkova legendarnog modela BMW 02 koji je pre 55 godina upalio varnicu novog istorijskog razdoblja brenda, a koji donosi neodoljive kompaktne sportske modele sa dvoja vrata.

   

  Osim primetnih unapređenja dinamičkih sposobnosti, novi BMW Serije 2 Coupé  takođe nudi vrhunski ambijent i kabinu još više klase uz vrhunske inovacije u delu koji se odnosi na upravljanje i povezivanje. Napredak postignut u odnosu na prethodni model takođe se ogleda u mnogo širem rasponu sistema za asistenciju vozaču. Novi BMW Serije 2 Coupé proslaviće svoju svetsku premijeru na Gudvud Festivalu u Engleskoj 8. jula 2021. Kompaktni četvorosed biće proizveden u BMW Group pogonu u San Luis Potosi u Meksiku. Performance model kompanije BMW M GmbH predvodiće ponudu na tržištu počev od 2022. Novi BMW Coupé M240i xDrive (kombinovana potrošnja goriva: 8,8 - 8,1 l / 100 km [32,1 - 34,9 mpg imp] prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 200 - 185 g / km prema WLTP ciklusu) koristi svoj šestocilindrični redni agregat od 275 kW / 374 KS i inteligentni pogon na sve točkove kako bi stvorio iskustvo u vožnji koje krasi veoma retka emocionalna reakcija. Kupci takođe mogu izabrati neku od verzija sa četvorocilindričnim benzinskim ili dizel motorom, koji svoju snagu usmeravaju na drum preko zadnje pogonske osovine.

   

  Koncept vozila koji je usmeren na sportske performanse

   

  Sveža, mladalačka i ekstrovertna aura novog BMW Serije 2 Coupé upotpunjena je temeljno projektovanim i savršeno uravnoteženim karakteristikama u vožnji. Ovaj koncept vozila usmeren je na agilno i precizno kontrolisano upravljanje u vrlo dinamičnim voznim situacijama. Kompaktne dimenzije, inteligentan lagani dizajn karoserije i šasije, povećanje statičke torzione rigidnosti za 12 posto u poređenju s prethodnim modelom, gotovo savršena raspodela težine od 50:50 i optimizovana aerodinamičnost stvaraju idealnu podlogu ovakvom karakteru vozila koje ima aspiracije na vrhunske sportske rezultate. Okretnost, precizno upravljanje i dinamičnost prilikom ulaska u krivine novog BMW Serije 2 Coupé  predstavljaju značajan iskorak u odnosu na prethodni model. Istovremeno, optimalna udobnost u vožnji i akustika poboljšavaju karakteristike automobila kako u svakodnevnoj vožnji tako i na dužim putovanjima.

   

  Prepoznatljive proporcije, atletska pojava

   

  Spoljne dimenzije novog kompaktnog sportskog automobila predstavljaju idealnu polaznu tačku za vanserijsku dinamičnost u vožnji. Dužina vozila od 4.537 milimetara i širina od 1.838 milimetara predstavljaju povećanje dimenzija u odnosu na mere prethodnog modela od 105, odnosno 64 milimetra. Međutim, novi automobil je 28 milimetara niži, a visina vozila je 1390 milimetara. Ostali elementi snažne, sportske pojave novog BMW Serije 2 Coupé su međuosovinski razmak koji je sada duži od 5141 milimetra i širi raspon točkova. Raspon je sada 1.575 milimetara (porast od 54 milimetra) na prednjoj osovini i 1.587 milimetara (porast od 31 milimetara) na zadnjoj osovini (BMW M240i xDrive Coupé: +63 milimetra napred, +35 milimetara pozadi) idealni su za fantastičnu dinamičnost pri skretanju i u krivinama.

   

  Snažne proporcije proističu iz klasičnog dizajna poklopca motora, putničkog prostora i prtljažnika i kao tri elementa spojena u jedno oslikavaju dinamički potencijal novog Coupé Serije 2. Atletski oblikovane površine i dinamične linije koje slede novi dizajnerski jezik brenda izraz su za čist užitak u vožnji. Za to vreme ekskluzivne odlike dizajna naglašavaju prepoznatljivi karakter vozila.

   

  Atraktivni prednji kraj: svetla i BMW bubrežasta maska hladnjaka ekskluzivnog dizajna

   

  Trodimenzionalne površine, trouglasti oblici i dijagonalne linije oblikuju upečatljivi prednji kraj novog BMW Serije 2 Coupé. Istaknuti rašireni lukovi točkova i mišićava kupola u centru poklopca motora jasan su pokazatelj dinamičnih voznih karakteristika Coupé Serije 2. BMW bubrežasta maska hladnjaka vodoravnog je dizajna i u sredini ima vertikalno poređane vazdušne klapne umesto klasičnih šipki prednje maske. Klapne se putem elektromotora otvaraju kada je potrebno obezbediti više hladnog vazduha oko motora.

   

  Standardna za ovaj model, LED svetla smeštena su u spoljnim delovima prednjeg kraja a inspiraciju nalaze u legendarnim modelima BMW 02, i sastavljena su od jedne jedinice kružnog dizajna. Adaptivna LED svetla sa funkcijom protiv zaslepljivanja vozača deo su opcionog paketa opreme. U opcionom paketu se mogu poručiti i M LED svetla Shadow Line sa zatamnjenim unutrašnjim segmentima.

   

  Oštre, naglašene bočne linije i moćni zadnji kraj

   

  Dugačka hauba, kratki prepusti i zabačena putnička kabina - sa zadnjim delom koji se oslanja na snažne,  lepršave lukove točkova – skreću pažnju i poglede na novi BMW Serije 2 Coupé. Velike staklene površine, krovna linija koja se dinamično spušta nadole i kratki poklopac prtljažnika koji kulminira sa izdignutim spojlernom tek su neke od prepoznatljivih odlika ovog kompaktnog sportskog modela. Oštre linije daju površinama izdefinisan sportski izgled.

   

  Horizontalno izražene površine kreiraju moćnu strukturu zadnjeg dela. Stilski zatamnjena zadnja svetla - smeštena na spoljnim krajevima zadnjeg kraja – kompaktnih su kontura. Njihove površine su oblikovane za trodimenzionalne svetlosne grupe. Ovo predstavlja veoma otmenu poziciju za LED tehnologiju koja se koristi za sve svetlosne funkcije.

   

  Posebne karakteristike dizajna zatičemo kod modela M Sport i BMW Coupé M240i xDrive koje donose pojačan osećaj dinamičnosti. Kupci takođe mogu naručiti posebne dodatke iz ponude M Performance Parts iz originalne BMW dodatne opreme.

   

  Sportski duh i rafinirani premijum ambijent u putničkoj kabini

   

  Kokpit je dizajniran tako da bude usmeren ka vozaču dok moderna komandna tabla na centralnoj konzoli ističe sportsku prirodu u kabini novog BMW Serije 2 Coupé. Standardni paket opreme donosi sportska sedišta i sportski kožni upravljač koji se savršeno uklapaju u privlačnu prirodu iskustva u vožnji. Kupa u zadnjem delu krovne linije, visoka centralna konzola i kvalitet završne obrade površina instrument table savršeno se prožima sa oblogama vrata i stvara ugodan osećaj ušuškanosti oko vozača i suvozača. Postavka dva zadnja zasebna sedišta omogućava putnicima pozadi da uživaju u pravom sportskom ugođaju u vožnji.

   

  Kvalitetni materijali i precizna izrada stvaraju vrhunski ambijent koji prevazilazi ugođaj iz prethodnog modela. Dinamične linije donose strukturu na panelima vrata i obložene delove u zadnjem delu. Unutrašnje obloge u novoj mat varijanti Dark Graphite deo su standardnog paketa opreme. Nova odlika dizajna su trapezoidne istaknute površine iznad naslona za ruke na vratima. Ako se odlučite za opciono ambijentalno osvetljenje, perforirane površine naslona imaće stilsko pozadinsko osvetljenje.

   

  Novi BMW Serije 2 Coupé standardno je opremljen presvlakama od Sensatec tkanine. BMW M240i xDrive kupe i modeli M Sport u specifikaciji imaju Alcantara / Sensatec obloge, uz ostale specifične dizajnerske detalje poput M kožnog volana i jastučića za kolena na centralnoj konzoli. Opcije uključuju površine od perforirane Sensatec i Vernasca kože. Na spisku opcija mogu se naći i elektro podesiva sportska sedišta (uključujući memorijsku funkciju za vozača), M Sport sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, grejačima sedišta i grejanjem upravljača.

  Standardna specifikacija takođe uključuje zvučnu izolaciju vetrobranskog stakla i trozonski automatski klima uređaj, dok su ambijentalno osvetljenje i Harman Kardon surround audio sistem među stavkama sa spiska opcionala. Isto tako opcioni klizni krovni prozor ima providnu površinu koja je za skoro 20 posto veće površine nego kod odlazećeg modela.

   

  Prtljažnik novog BMW Serije 2 Coupé nudi kapacitet od 390 litara. Visina utovarnog ruba smanjena je za 35 milimetara u odnosu na prethodni model. A dodatnu praktičnost obezbeđuje standardni deljivi / sklopivi naslon zadnjih sedišta u odnosu 40:20:40. Sklopiva kuka za vuču takođe je dostupna kao opcija, s dozvoljenim opterećenjem na kugli od 1.600 kilograma.

   

  Izuzetno napredna konstrukcija šasije i tehnologije preuzete iz BMW Serije 4

   

  Izuzetno sofisticirane komponente šasije prvobitno su dizajnirane za modele BMW Serije 4 i posebno su prilagođene za novi BMW Serije 2 Coupé i obezbeđuju vrhunsku upravljivost. Prednja osovina sa oprugama oslonjenim na dva nosača i zadnje multi-link oslanjanje dizajnirani su da smanje ukupnu težinu a povećaju krutost šasije. Standardno se ugrađuju sportski amortizeri koji poboljšavaju sportske sposobnosti automobila i udobnost u vožnji. U zavisnosti od hoda opruge, obezbeđuju dodatno prigušenje i visok stepen udobnosti u vožnji po većim neravninama i sprečavaju prekomerno tonjenje karoserije. Sistem u međuvremenu reaguje na manje nedostatke na površini podloge, s manjim silama prigušenja koje zatim obezbeđuju visok stepen udobnosti.

   

  Dostupno kao opcija, M Sport oslanjanje donosi kruće reakcije amortizera i opruga, a takođe obuhvata i varijabilni sportski upravljač. Time postavlja osnovu za specifičnu šasiju novog BMW Coupé M240i xDrive. Glavna varijanta Coupé Serije 2 takođe se standardno isporučuje sa M Sport kočionim sistemom u zadnjim i M Sport diferencijalom. Pored toga, adaptivni M sistem oslanjanja s elektronskom kontrolom rada amortizera takođe je deo paketa dodatne opreme.

   

  Novi BMW Serije 2 Coupé standardno je opremljen 17-inčnim točkovima od laganih legura aluminijuma. 18-inčni M točkovi od laganih legura s gumama različite veličine deo su M Sport opcione ponude. Novi BMW Coupé M240i xDrive standardno napušta fabriku na 19-inčnim M točkovima od laganih legura, i takođe nose gume različitih dimenzija. Opciono su dostupne i gume visokih performansi. Paleta M Performance Parts donosi verzije točkova izrađene od laganih legura aluminijuma u veličinama do 20 inča.

   

  Neprevaziđeno uživanje u vožnji, uz četvoro/šestocilindrične agregate

   

  Sa šestocilindričnim rednim motorom koji predstavlja krunu ove palete agregata, novi BMW Serije 2 Coupé oslobodiće izvor energije bez premca u svojoj klasi. Karakteristike performansi, žeđ za visokim obrtajima i rafiniranost 3,0-litarskog motora u novom BMW Coupé M240i xDrive potvrda su njegove tvrdnje o nenadmašnoj sportskoj premoći u premijum kompaktnom segmentu. S maksimalnom snagom od 275 kW / 374 KS, razvija 25 kW / 34 KS više od motora u svom prethodniku. Maksimalnog je momenta od 500 Nm (369 lb-ft), a novi BMW Coupé M240i xDrive ubrzaće od 0 do 100 km / h za 4,3 sekunde.

   

  BMW Coupé 220i (kombinovana potrošnja goriva: 6,8 - 6,3 litra na 100 kilometara [41,5 - 44,8 mpg imp] prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 155 - 144 grama po kilometru prema WLTP ciklusu) pokreće novi četvorocilindrični benzinski motor u kojem je izduvni ventil integrisan u glavu cilindra radi dodatnog smanjenja emisije gasova. S maksimalnom izlaznom snagom od 135 kW / 184 KS i najvećim obrtnim momentom od 300 Nm (221 lbft), novi BMW kupe 220i stiže od 0 do 100 km / h za 7,5 sekundi. Verzija novog četvorocilindričnog benzinskog motora sa 180 kW / 245 KS biće ugrađena u BMW Coupé 230i koji bi trebalo da se pridruži ekipi na leto 2022. godine (model još nije u prodaji, potrošnja goriva i podaci o emisiji CO2 još nisu dostupni).

   

  Dvostepeni turbo punjač i blaga (mild) hibridna tehnologija obezbeđuju četvorocilindričnom dizel motoru u novom BMW Coupé 220d (kombinovana potrošnja goriva: 5,1 - 4,7 l / 100 km [55,4 - 60,1 mpg imp] prema WLTP ciklusu; kombinovana emisija CO2: 132 - 122 g / km prema WLTP ciklusu) očiglednu prednost u odnosu na svog prethodnika u smislu snage i efikasnosti. 2.0-litarski agregat razvija maksimalnih 140 kW / 190 KS i najveći obrtni moment od 400 Nm (295 lb-ft). Novi BMW Coupé 220d jurnuće iz mesta do 100 km / h za 6,9 sekundi.

   

  Svi motori standardno su upareni sa osmostepenim Steptronic menjačem. Opcioni osmostepeni sportski Steptronic menjač (serijski u modelu BMW Coupé M240i xDrive) može se pohvaliti još britkijim promenama prenosa. Uz polugice menjača na upravljaču, donosi i funkciju Launch Control - koja će omogućiti vozaču da isključi opciju momenta optimizovanog prianjanja - uz funkciju Sprint koja se može koristiti za izuzetno dinamično izvršavanje snažnih ubrzanja i manevara pri preticanju. Osmostepeni sportski Steptronic menjač deo je M Sport Pro paketa. Ova opcija dostupna je za automobile sa oznakom M Sport, a takođe donosi 19-inčne M točkove od lakih legura aluminijuma, M Sport kočnice, prednji spojler i M zadnji spojler.

   

   

  Značajno veća ponuda sistema za asistenciju vozaču

   

  Novi BMW Serije 2 Coupé unapređuje bezbednost i udobnost sa značajno većim izborom sistema za asistenciju vozaču, kada se uporedi sa prethodnim modelom. Standardna oprema uključuje upozorenje na mogućnost čeonog sudara, informacije o ograničenju brzine, upozorenje na napuštanje trake i tempomat sa funkcijom kočenja.

   

  Među sistemima koji su opciono dostupni nalaze se funkcija Asistenta za vožnju s upozorenjem o napuštanju trake, Rear Collision prevention za sprečavanje sudara otpozadi i upozorenje na nadolazeći saobraćaj u raskrsnicama, aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go (uključujući Speed Limit Assist), kontrola udaljenosti od prepreke pri parkiranju, asistenta za vožnju u rikverc, kameru za pomoć pri vožnji u rokverc, Surround i Remote 3D View. Novost za BMW Serije 2 Coupé je BMW Head-Up displej - koji informacije važne za vožnju projektuje na vetrobransko staklo – i još BMW Drive Recorder.

   

  Napredne opcije za povezivanje i novi digitalni servisi

   

  I vozač i putnici u novom BMW Serije 2 Coupé osetiće sve blagodeti i mnoštvo novih funkcija za koje mogu zahvaliti standardno pouzdanom BMW Operativnom sistemu 7. Kupci mogu odabrati upravljački interfejs u skladu sa situacijom: ekran upravljačkog displeja osetljiv na dodir, čuveni BMW kontroler, višenamenske tastere na upravljaču, glasovne komande ili opcionu BMW kontrolu pokreta. Novi BMW Serije 2 Coupé omogućava pristup nizu izuzetno naprednih digitalnih usluga, uključujući inteligentni sistem BMW Personal Assistant, BMW digitalni ključ, opcije za povezivanje muzike i mogućnost nadogradnje softvera na daljinu.

   

  Standardno se ugrađuje BMW Live Cockpit Plus koji obuhvata operativni sistem iDrive sa upravljačkim displejem od 8,8 inča i kolor displejem od 5,1 inča na instrument tabli. Opcioni BMW Live Cockpit Professional sadrži potpuno digitalno grupisanje prikaza, uključujući instrument tablu visoke preglednosti s dijagonalom ekrana od 12,3 inča iza upravljača i kontrolnim displejem od 10,25 inča. 

   

  Opcioni BMW Live Cockpit Plus i BMW Live Cockpit Professional sadrže BMW Mape. Cloud-based sistem nudi izuzetno brz i precizan proračun rute i vremena dolaska, ažuriranje podataka o saobraćaju u stvarnom vremenu i u kratkim intervalima i mogućnost unosa bilo koje reči prilikom pretrage odredišta. Uz standardno ugrađenu funkciju integracije pametnih telefona, kupci mogu koristiti Apple CarPlay i Android Auto putem operativnog sistema u automobilu. Funkcija daljinske nadogradnje softvera omogućava sve bolje funkcije vozila i dodatne digitalne usluge koje se u automobil mogu integrisati bežičnim putem.

  Pročitajte više
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x3
  BMW x4
  15.06.2021

  NOVI BMW X3 M COMPETITION I NOVI BMW X4 M COMPETITION.

  BMW M GmbH osvežava svoje modele visokih performansi Sports Activity Vehicle BMW X3 i Sports Activity Coupé BMW X4 dve godine nakon njihovog predstavljanja. Uz nove revidirane dizajnerske odlike preuzete iz modela BMW X3 i BMW X4, zajedno sa M specifičnim promenama i novim konceptom rada, novi BMW X3 M Competition (prosečne potrošnje goriva: 11.0 – 10.8 l/100 km prema WLTP ciklusu testiranja; prosečne emisije CO2: 251 – 241 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) i novi BMW X4 M Competition (prosečne potrošnje goriva: 10.8 – 10.7 l/100 km prema WLTP ciklusu testiranja; prosečne emisije CO2: 247 – 243 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) sada dolaze sa znatno više snage. Najsnažniji BMW-ov redni 6-cilindrični benzinski agregat snage 375 kW/510 KS – sada se ugrađuje i u ostale BMW M modele – sa uvećanim maksimalnim obrtnim momentom od 50 Nm i ukupnom brojkom koja dostiže 650 Nm, omogućava poboljšanje od 0.3 sekunde i sada za samo 3,8 sekundi stigne do stotke prilikom starta iz mesta. To znači da modeli BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition sada imaju ravnopravne performanse kada se uporede sa vrhunskim sportskim automobilima. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. Ovo ograničenje je podignuto na 285 km/h u kombinaciji sa opcionim M Driver paketom. Ova dva nova modela biće predstavljena tržištu početkom avgusta 2021.

   

  Redni 6-cilindrični agregat u BMW-u X3 M Competition i BMW X4 M Competition koristi laganu radilicu preuzetu iz modela BMW M3 i M4. Izuzetne torzione krutosti omogućava prenos ekstremno velikog obrtnog momenta, dok mala težina sklopa i smanjena masa pri rotaciji takođe pogoduju visokoturažnim sposobnostima motora. Redni šestocilindrični agregat, dokazanih svojstava na trkačim stazama, dodatno je potpomognut vrhunskim sistemom hlađenja za koji brinu dva lateralno postavljena hladnjaka, u odnosu na glavni koji je centralno postavljen. Osim dodatnog sistema hlađenja ulja, ugrađen je i dodatni sistem za hlađenje transmisione tečnosti. Višedecenijska stručnost koju BMW M GmbH skuplja na trkama očigledna je u dizajnu sistema za dovod ulja, dizajniranom da ispuni sve dinamičke zahteve tokom rada na trkačkoj stazi. Karter motora je težinski optimizovan i poseduje dve zasebne komore i integrisani usisni kanal. Dodatna faza usisavanja omogućava uljnoj pumpi kontrolisanu, mapiranu isporuku maziva iz manje komore kartera, koja služi kao poseban zapreminski rezervoar. Takvim postupkom obezbeđen je najpouzdaniji način za dovod ulja u svakom trenutku i situaciji, čak i u slučaju ekstremnih ubrzanja pod nagibom.

   

  Standardni M sportski izduvni sistem u modelima BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition donosi bogat zvuk motora karakterističan za BMW M automobile i zvuk vrhunskog kvaliteta, posebno kada je pod jakim opterećenjem i pri velikim brzinama motora, pojačavajući zvuk i utisak svojstven za moto trke za veoma posebno emocionalno iskustvo u vožnji – ne zaboravljajući pritom svoju svakodnevnu praktičnost. Klapne M sportskog izduvnog sistema sa varijabilnim rasporedom otvaranja i zatvaranja osiguravaju vrlo proizvodnju raznolikog zvuka. Snaga se prenosi na zadnje točkove zahvaljujući 8-stepenom M Steptronic menjaču sa Drivelogic funkcijom. Uz potpuno automatsku promenu stepena prenosa, omogućava i manuelne promene prenosa preko sekvencijalne opcije prenosa pogona. Uz novi M birač brzina na centralnoj konzoli, u tu su svrhu dostupne su i polugice menjača na upravljaču. U manuelnom režimu rada, s višeg stepena prenosa može se prebaciti na najniži mogući kako bi se mogao iskoristiti moment motornog kočenja motora u svrhu zaustavljanja. Pri ubrzavanju, sistem ne prebacuje u viši stepen bez obrzira na broj obrtaja.

   

  M xDrive sistem pogona na svim točkovima takođe doprinosi velikoj agilnosti BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition modela, kombinujući prednosti prenosa snage na sva četiri točka s dokazanim dinamičkim kvalitetima klasičnog pogona na zadnjim točkovima. Elektronski kontrolisani M xDrive – umrežen je sa sistemom DSC (Dynamic Stability Control) - usmerava samo deo pogonskog momenta na prednju osovinu kada zadnji točkovi dostignu granice svojih mogućnosti prenosa snage. Pritiskom na dugme vozač može da utiče ne samo na način funkcionisanja kontrole stabilnosti već i na raspodelu pogonskog momenta između točkova na prednjoj i zadnjoj osovini. Centralno kontrolisana interakcija sistema pogona na svim točkovima M xDrive s aktivnim M diferencijalom brine da prenos snage iz motora bude bez gubitaka.

   

  BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition pružaju izuzetan potencijal za visok nivo dinamičnosti u vožnji. Neverovatne vrednosti u svim zonama uzdužnog i bočnog ubrzanja, upravljanja i usporavanja idu ruku pod ruku s visokim nivoom stabilnosti u vožnji, izuzetnim odzivom i samokontrolom i stepenom udobnosti koji dodatnu unapređuju prikladnost za svakodnevnu upotrebu i duža putovanja. Osnova za ovu kombinaciju okretnosti, dinamičnosti i preciznosti, tako tipičnih za BMW M automobile jeste tehnologija sistema oslanjanja koja savršeno odgovara visokoj snazi motora i M xDrive sistemu pogona na svim točkovima. Standardni adaptibilni M sistem oslanjanja svojom specifičnom postavkom i elektronski kontrolisanim amortizerima obezbeđuje visok nivo udobnosti u svim situacijama i izuzetno direktan kontakt s podlogom uz ograničeno kretanje točkova i karoserije. Sile prigušenja idealno su prilagođenje za suočavanje sa svakom situacijom na drumu i kontinuirano se individualno podešavaju za svaki točak pojedinačno zahvaljujući integrisanim unutrašnjim elektromagnetnim ventilima. Pritiskom na dugme možete uticati na osnovne karakteristike rada amortizera. Preciznost i reakcija u vožnji zasnivaju se na sveobuhvatnim merama za ojačavanje karoserije i vezu sa sistemom oslanjanja, kakvim se može pohvaliti M specifični paket amortizera. Elektromehanički M Servotronic upravljač i DSC (dinamička kontrola stabilnosti) takođe doprinose tipičnom M iskustvu u vožnji. U M Dynamic režimu rada ovaj sistem omogućava dodatno proklizavanje točkova kako bi odziv na upravljaču bio u skladu sa očekivanjima tipičnim za M modele, omogućujući kontrolisane manevre zanošenja kada se, na primer, nađete na trkačkoj stazi.

   

  Karakteristike performansi BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition upotpunjene su izuzetno efikasnim standardnim M kombinovanim kočionim sistemom. Kočine čeljusti nose logotip M i standardno su izrađene u plavoj i crnoj boji ili, na zahtev kupca, crvenoj boji visokog sjaja. Savršeno usklađeni paket obezbeđuje maksimalne performanse i uključuje i točkove od 21 inča s kombinovanim gumama dimenzija 255/40 ZR21 napred i 265/40 ZR21 pozadi. Od novih detalja tu je M kovana felna Star Spoke u Jet Black nijansi, sada lakša za 2 kilograma od prethodnika. Alternativno, dobro poznata M felna od lakih legura 765M V-Spoke takođe je dostupna u Jet Black nijansi.

   

  Novi BMW X3 M Competition i novi BMW X4 M Competition stižu sa još većom jednodelnom uokvirenom BMW maskom hladnjaka i ravnim svetlima koja su sada tanja za nekih deset milimetara, a poreklo vuku iz isto tako osveženih modela BMW X3 i BMW X4. Crna traka u kojoj je smeštena iCam kamera vizuelno se izdvaja od maske hladnjaka tzv. „BMW bubrega“, sa okvirom u crnoj boji visokog sjaja. Specifični X3 M ili X4 M logotip nalazi se na maski hladnjaka. Uz standardna adaptivna LED svetla s Matrix funkcijom, BMW lasersko svetlo dometa do 650 metara sada je dostupno i kao dodatna oprema.  BMW M GmbH donosi novi dizajn prednje lajsne specifične za M modele kako bi prednji kraj bio još izražajniji. Jedna posebno upečatljiva karakteristika su novi, vertikalno raspoređeni i izduženi bočni usisnici vazduha: oni su pod uglom prema rubu spojlera usmereni ka sredini vozila, gde prate šestougaoni oblik centralnog usisnika za vazduh. Uokvireni su crnim elementima visokog sjaja, koji se takođe koriste za poklopce aerodinamički optimizovanih M retrovizora i karakterističnih integrisanih M „škrga“ u ispustima, kao i zadnji spojler na BMW X4 M Competition.

   

  BMW X3 M Competition LED zadnja svetla su sa restilizovanog BMW X3 modela, uokvirena su crnom lajsnom, a grafika za osvetljenje je uža. Donji deo zadnje maske je specifičan za M modele i u završnoj je crnoj boji visokog sjaja. Veliki difuzor s desne i leve strane okružuju par izduvnih cevi sa M sportskog izduvnog sistema, hromiranih i u završnoj crnoj nijansi. Nova zadnja maska BMW X4 M Competition odlikuje se širokim, pomerenim detaljem u obliku nakovnja. Poput bočnih vazdušnih zavesica, u kojima se sada nalaze vertikalni reflektori, završni sloj je u crnoj nijansi visokog sjaja, čime se do kraja upotpunjuje ukupni utisak moći i snage. Duple izduvne cevi su hromirane i u crnoj boji i takođe uokviruju difuzor na modelu BMW X4 M Competition. Uz M Carbon Black metalik i M Brooklyn Gray metalik, za nemačko tržište dostupne su dve nove završne nijanse rezervisane ekskluzivno za modele M Competition iz serije X3 i X4, a to su M Marina Bay Blue metalik i M Sao Paulo Yellow. Pored toga, prvi put je dostupna široka paleta završnih nijansi BMW Individual, poput mat metalik završne boje Frozen Marina Bay Blue.

   

  BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition standardno imaju M sportska sedišta s elektro podesivim naslonima za glavu i osvetljenim M logotipom. Uz kombinovane Merino presvlake od kože u četiri kombinacije boja, opciono su dostupne i kožne presvlake Merino Tartufo. Otvori za vazduh imaju novu pocinkovanu oblogu, a unutrašnje obloge sada su standardno izrađene od tamnog Rhombicle aluminijuma, dok je nova varijanta s otvorenim porama dostupna kao opcija. Kožni M upravljač s višenamenskim tasterima sadrži kontrastne šavove u BMW M bojama i vertikalno raspoređene krakove.

   

  Novi BMW X3 M Competition i novi BMW X4 M Competition opremljeni su sistemom BMW Live Cockpit Professional, uključujući sistem Standard Connected Drive. Inteligentnim umrežavanjem, uključujući inovativne digitalne usluge zasnovane na najnovijem BMW operativnom sistemu 7 - uz funkcije BMW Intelligent Personal Assistant, Connected Music i Remote Software Upgrade - omogućavaju posebno intenzivnu interakciju između vozača i vozila. Intuitivni multimodalni rad dodatno je optimizovan: u zavisnosti od situacije, vozač može da bira način korišćenja komandi preko ekrana osetljivog na dodir, dokazanog BMW kontrolera, višenamenskih tastera na upravljaču i glasovnih komandi. Harman Kardon surround audio sistem sada stiže u okviru standardnog paketa opreme i brine za vrhunsko audio iskustvo. BMW Live Cockpit Professional nudi potpuno digitalnu mrežu ekrana i displeja: instrument tabla visoke rezolucije iza upravljača i kontrolni ekran imaju dijagonalu od 12,3 inča. Potpuno digitalni ekran s instrumentima, između ostalog, nudi M View sa specifičnim displejima preuzetim iz modela BMW M8. Sadržaj M specifičnog ekrana dostupan je i uz opcioni BMW Head-Up displej. Navigacioni sistem (Cloud-based) BMW Maps nudi posebno brz i precizan proračun rute i vremena dolaska, ažuriranje podataka o saobraćaju u realnom vremenu i u kratkim intervalima kao i slobodan unos teksta za odabir navigacionog odredišta.

   

  BMW Operativni sistem 7 sadrži i funkciju daljinskog osvežavanja softverskih verzija (Remote Software Upgrade). To znači da su modeli BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition uvek usklađeni sa najnovijom softverskom verzijom. Osveženja mogu sadržati različite sadržaje i nove usluge koje mogu unaprediti rad sistema u vozilu a sve se preuzimaju bežičnim putem. Naknadno se mogu preuzeti mnogobrojne dodatne funkcije, poput novog sistema za snimanje saobraćaja BMW Drive Recorder, koji će snimiti okruženje oko vozila.

   

  Poreklom iz aktuelnih modela BMW M3 i M4, novo dizajnirana upravljačka zona na centralnoj konzoli uključuje dva nova tastera uz specifični M birač brzina Drivelogic s prekidačem za navigaciju, BMW kontroler i crveni taster za pokretanje motora, koji je sada ovde postavljen. Dugme za podešavanja postavki omogućava direktan pristup svim opcijama za podešavanje rada motora i sistema oslanjanja: koristi se za pristup meniju na kontrolnom ekranu koji prikazuje trenutne postavke vozila. Dve pojedinačno konfigurisane verzije M postavki mogu se trajno memorisati i aktivirati u bilo kojem trenutku preko dva tastera na M upravljaču. M Mode taster može se koristiti za podešavanje aktivnosti sistema asistencije vozaču, kao i na ekrane na instrument tabli i na Head-Up displeju, omogućujući tako stvaranje iskustva u vožnji koje je prikladno situaciji, tipično za M modele u svakom slučaju.

   

  BMW X3 M Competition i BMW X4 M Competition stižu sa najmodernijim sistemima za asistenciju u vožnji i preuzeti su iz modela BMW X3 i BMW X4. Prvi put je kao opcija dostupan i Driving Assistant Professional, koji sistem donosi aktivni tempomat unapređene funkcionalnosti u gradu, upozorenje na raskrsnice s dodatnom funkcijom kočenja u gradskoj vožnji, asistenciju praćenja trake i unapređeni sistem asistencije za navođenje / vožnju u traci. 3D vizualizacija okruženja na instrument tabli pruža pregled aktivnih sistema asistencije u vožnji i funkcije koje nude. Opcioni sistem asistencije za parkiranje sada takođe uključuje asistenciju za vožnju u rikverc. Parking asistent Plus koristi opcije Park View, Panorama View i 3D pogled odozgo za kreiranje slike od 360 stepeni oko vozila iz različitih perspektiva. U međuvremenu, vozač može dobiti trodimenzionalnu sliku svog vozila i okoline uživo na svoj pametni telefon pomoću funkcije Remote  3D View.

  Pročitajte više
  BMW serije 4 Gran Coupe
  BMW serije 4 Gran Coupe
  BMW serije 4 Gran Coupe
  BMW serije 4 Gran Coupe
  BMW serije 4 Gran Coupe
  15.06.2021

  POTPUNO NOVI BMW SERIJE 4 GRAN COUPÉ.

  Novi BMW Serije 4 Gran Coupé postao je deo BMW ponude.Novi kupe s četvora vrata pleni maštu svojom osetno unapređenom dinamičnošću u vožnji, izražajnijim dizajnom koji u potpunosti prati dizajnerski jezik BMW brenda, prefinjenim osećajem u unutrašnjosti kabine premijum kvaliteta i mnoštvom inovacija u delu koji se odnosi na upravljanje i povezanost. Osim uživanja u vožnji i sportskoj eleganciji po kojima je BMW poznat, moderna funkcionalnost je presudna za ovaj koncept gran coupé-a u srednjem premijum segmentu. Komforan pristup zadnjem delu, pet sedišta u punoj veličini, velika vrata prtljažnika i prtljažni prostor izuzetne praktičnosti brinu se da novi BMW Gran Coupé Serije 4 zadrži svoje specifične veštine i u svakodnevnoj vožnji i na dužim putovanjima.

   

  Ovog puta, takozvana „performance“ verzija novog BMW Serije 4 Gran Coupé zahvaljujući ljubaznosti BMW M GmbH biće predstavljena tržištu (planirani datum određen je za novembar 2021.), zajedno sa još četiri verzije modela. Sve verzije Gran Coupe-a izaći će iz istog proizvodnog pogona BMW Group u Minhenu, sa iste proizvodne trake kao i potpuno električni BMW i4 te modeli BMW limuzina Serije 3 i BMW karavan Serije 3.

   

  Jedinstveni karakter novog BMW Serije 4 Gran Coupé-a jasno je izražen u njegovom spoljašnjem dizajnu. Dimenzije spoljašnjosti -  dužine 4.783 milimetara, širine 1.852 milimetara i visine 1.442 milimetra, donose prepoznatljive proporcije ukombinovane s dinamičnim izduženim kupe linijama. Ova verzija je duža za 143 milimetra, šira je za 27 milimetara i viša je za 53 milimetra od svog prethodnika, dok je i širina osovine porasla - na 1.595 milimetara napred (+50 mm) i 1.623 milimetra pozadi (+29 mm). Međuosovinski razmak od 2.856 milimetara duži je za 46 milimetara od prethodnika i za 5 milimetara je viša od brojke koju ima limuzina Serije 3.

   

  Specifični koncept karoserije ovog modela donosi veoma svestranu unutrašnjost koju krasi izuzetno prostran zadnji deo kabine. Novi BMW Serije 4 Gran Coupé ima zapreminu prtljažnika od 470 litara, što znači da je primarni kapacitet u direktno vidljivom delu prtljažnika porastao za 39 litara. Nosivost se može povećati na maksimalno 1.290 litara preklapanjem naslona zadnjih sedišta, sa standardn deljivom klupom u razmeri 40: 20: 40.

   

  Naglašene linije i površine s trodimenzionalnom strukturom glavni su elementi izraženog prednjeg kraja novog BMW Gran Coupé-a. Duboko u njegovom središtu nalazi se i velika, vertikalno isturena BMW bubrežasta maska hladnjaka koja svojim prisustvom daje poseban osećaj samouverenosti. Tanka, LED svetla sa optičkim vlaknima u obliku latiničnog slova u, služe kao dnevna svetla. Dostupna su i opciona adaptivna LED prednja laserska svetla BMW Laserlight, koja donose i BMW Selective Beam asistenciju koja sprečava zaslepljivanje vozača koji dolaze u susret.

   

  Precizne linije, vrata s prozorima bez okvira i ispupčenim ručkama, i snažna ramena oblikuju elegantnu sportsku siluetu novog BMW Serije 4 Gran Coupé modela, dok se krovna linija završava sa izraženim spojlerom na prtljažnim vratima. Vodoravne linije dominiraju zadnjim krajem vozila. Niska postavka i mišićava figura automobila takođe je naglašena zadnjom maskom s vertikalnim aerodinamičnim spojevima na spoljnim rubovima i crnom završnom obradom donjeg ruba. Stilski zatamnjena zadnja LED svetla protežu se duboko u bokove.

   

  Jedinstvene odlike dizajna svojim preciznim merama dodatno dinamički unapređuju izgled modela sa oznakom M Sport i BMW M. Paket eksternih elemenata M Carbon dostupan je kao opcija, dok su M Performance Parts dostupni u okviru ponude originalne BMW dodatne opreme.

   

  U kabini novog BMW Serije 4 Gran Coupé, visoka centralna konzola i protočna površinska struktura koja se proteže od instrument table do obloga vrata stvaraju osećaj čaure na prednjim sedištima. Start / Stop dugme pozicionirano je na klasično dizajniranoj upravljačkoj površini na centralnoj konzoli, na kojoj se nalaze i BMW kontroler te prekidači Driving Experience i elektromehanička parking kočnica, uz ručicu menjača specifičnu za ovaj model. Klupa zadnjih sedišta s preklopnim naslonima za glavu omogućava postavljanje tri dečja sedišta.

   

  Sportska sedišta i sportski kožni upravljač deo su serijskog paketa opreme. Dinamični stil enterijera naglašen je kod modela BMW M440i xDrive Gran Coupé i M Sport modela detaljima poput jastučića za kolena na centralnoj konzoli. Spisak dodatne opreme omogućava široke mogućnosti individualizacije. Užitak u vožnji i udobnost mogu se poboljšati detaljima poput grejanja i ventilacije sedišta, Vernasca i BMW Individual opcionih kožnih obloga, Sensatec kožnih obloga za instrument tablu, M Sport Pro paketa, a tu su i veliki stakleni klizni panorama krov, ambijentalno osvetljenje i Harman Kardon Surround audio sistem.

   

  Najmoderniji četvoro i šestocilindrični motori i 48V mild hibrid tehnologija obezbeđuju savršen doprinos dinamičnosti i efikasnosti.

   

  Novi BMW Serije 4 Gran Coupé svojim vrhunskim modelom Performance posebno ističe svoje unapređene sportske osobine. BMW M440i xDrive Gran Coupé (kombinovane potrošnje goriva: 8.5 – 8.0 l/100 km [33.2 – 35.3 mpg imp] prema WLTP ciklusu testiranja; kombinovane emisije CO2 od: 194 – 181 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) pokreće šestocilindrični benzinski agregat od 275 kW/374 KS. BMW 430i Gran Coupé (kombinovane potrošnje goriva: 7.6 – 6.8 l/100 km [37.2 – 41.5 mpg imp] prema WLTP ciklusu testiranja; kombinovane emisije CO2 od: 173 – 156 g/km prema WLTP ciklusu testiranja) premijerno stiže sa novim četvorocilindričnim benzinskim motorom od 180 kW/245 KS sa izduvnim ventilom integrisanim u glavi cilindra kako bi se dodatno smanjila emisija štetnih gasova. Četvorocilindrični benzinski agregat kod verzije BMW 420i Gran Coupé (kombinovane potrošnje goriva: 7.3 – 6.6 l/100 km [38.7 – 42.8 mpg imp] prema WLTP ciklusu testiranja; kombinovane emisije CO2 od: 166 – 150 g/km in WLTP) proizvodi maksimalnu izlaznu snagu od 135 kW/184 KS. Dizelski četvorocilindrični agregat snage od 140 kW/190 KS nalazi se ispod haube verzije BMW 420d Gran Coupé (kombinovane potrošnje goriva: 5.4 – 4.8 l/100 km [52.3 – 58.9 mpg imp] prema WLTP ciklusu testiranja; kombinovane emisije CO2 od: 141 – 126 g/km in WLTP) i kod verzije BMW 420d xDrive Gran Coupé (kombinovane potrošnje goriva: 5.7 – 5.1 l/100 km [49.6 – 55.4 mpg imp] prema WLTP ciklusu testiranja; kombinovane emisije CO2 od: 150 – 133 g/km in WLTP).

   

  BMW M440i xDrive Gran Coupé i sa dizel varijantama uz tehnologiju „mild-hybrid“ dobija još više na dinamičnosti i efikasnosti. Baterija od 48 V ispostavlja dodatnih 8 kW / 11 KS pri ubrzavanju iz mesta ili ubrzavanju tokom vožnje. Dodatna baterija pomaže povećanju dometa svojim kapacitetom za regeneraciju i čuvanje energije.

   

  Svi motori standardno su upareni sa osmostepenim Steptronic menjačem. Za to vreme, opcioni osmostepeni Steptronic Sport menjač (serijski u BMW M440i xDrive Gran Coupé modelu) doprinosi još dinamičnijom promenom brzina preko polugica na upravljaču sa funkcijom Sprint. Na taj način se sve karakteristike pogonskog sklopa i stepeni prenosa unapređuju kako bi se maksimalno povećale dinamičke performanse prilikom iznenadnih ubrzanja ili potreba prilikom preticanja.

   

  Izuzetna krutost karoserije, optimalna aerodinamička svojstva.

   

  Sportske karakteristike novog BMW Gran Coupéa Serije 4 omogućavaju nisko težište i raspodela težine od skoro idealnih 50:50. Za optimizaciju težine karoserije i tehnologije šasije korišćena je inteligentna kombinacija materijala. Savršeno uskomponovane prednje i zadnje opruge takođe su zaslužne za izvanrednu okretnost i preciznost prilikom upravljanja.

   

  Sistem aktivnog upravljanja usisnicima za vazduh, sastoji se od gornjih i donjih klapni na usisnicima, dok vazdušne zavesice i bezmalo zapečaćeno podvozje maksimalno optimizuju aerodinamičnost automobila. Koeficijent otpora (Cd) od 0,26 izmeren za BMW 420d Gran Coupé, na primer, predstavlja smanjenje od 0,02 u odnosu na prethodnika.

   

  Specifična geometrija modela, postavke i podešavanja za sofisticiranu tehnologiju šasije u novom BMW Gran Coupéu Serije 4 zadužene su za izvanrednu dinamičku postojanost. Dvozglobna prednja osovina i multilink zadnja osovina takođe su konstruirane kako bi se smanjila težina, a istovremeno povećao stepen krutosti. Standardno ugrađeni samopodesivi amortizeri unapređuju sportske performanse i udobnost u vožnji. U zavisnosti od hoda opruge pružaju dodatno prigušenje za kontrolu kretanja karoserije u vožnji preko značajnijih neravnina, i sprečavaju preterano spuštanje. Sistem reaguje na manje nesavršenosti na površini podloge s malim silama prigušivanja koje su zaslužne za visok stepen udobnosti u kabini.

   

  Samopodesivi amortizeri posebno su krutog hoda kod verzije BMW M440i xDrive Gran Coupé i na modelima sa opcionim M Sport sistemom oslanjanja. Adaptivni M sistem oslanjanja, opciono dostupan, kombinuje karakteristike M Sport sistema oslanjanja s elektronskom kontrolom amortizera, te zato nudi najširi mogući raspon iskustava u vožnji, bez obzira da li je ona sportska ili komforna. Varijabilni sportski upravljač uključen je u obe opcione verzije sistema oslanjanja. Dostupne su i M Sport kočnice (standardne za BMW M440i xDrive Gran Coupé).

   

  Novi BMW Serije 4 Gran Coupé u standardnom paketu opreme stiže sa laganim aluminijumskim točkovima od 17 inča. Standardna specifikacija za novi BMW M440i xDrive Gran Coupé uključuje lagane aluminijumske M točkove od 18 inča i M Sport diferencijal sa elektronskom kontrolom, odnosno funkcijom potpunog zaključavanja zadnjeg diferencijala. Ova funkcija je opciono dostupna za verziju BMW 430i Gran Coupé ako se u okviru specifikacije navedu i opcioni M Sport ili adaptivni M sistem oslanjanja.

   

  Čitavih 40 funkcija za asistenciju dizajnirano je s ciljem da omogući udobnu i sigurnu vožnju i parkiranje, dostupno je u okviru standardne ili opcione ponude za novi BMW Serije 4 Gran Coupé. Iz tog bogatog paketa izdvajamo aktivni tempomat sa automatskom asistencijom limitera brzine, sistem za praćenje rute i prepoznavanje semafora (u Nemačkoj), uz asistenciju pri upravljanju i kontroli saobraćajne trake.

   

  U okviru standardne specifikacije nalaze se sistemi za upozorenje na čeoni sudar, sistemi Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Parking Distance Control, kamera za vožnju u rikverc i parking asistent uz asistenciju za vožnju u rikverc. Opciono se mogu poručiti sistemi Parking Assistant Plus sa opcijom Surround View i Remote 3D View za unapređenje preglednosti zona oko vozila.

   

  I vozača i putnike u novom BMW Gran Coupéu Serije 4, u okviru standardnog paketa opreme, dočekuju nove proširene pogodnosti za koje je zadužen BMW Operativni sistem 7. Korisnici mogu samostalno birati kontrolni interfejs u zavisnosti od situacije: kontroni displej osetljiv na dodir, dobro poznati BMW kontroler, multifunkcijske tastere na upravljaču, glasovne komande ili opcioni BMW sistem kontrole pokreta. Omogućen je i pristup velikom broju izuzetno naprednih digitalnih servisa, uključujući BMW Intelligent Personal Assistant, BMW Digital Key, Connected Music uz daljinska osvežavanja verzija softvera.

   

  Standardno ugrađeni BMW Live Cockpit Plus obuhvata operativni sistem iDrive sa kontrolnim displejem od 8,8 inča i ekranom u boji od 5,1 inča na instrument tabli. Opcioni BMW Live Cockpit Professional sadrži potpuno digitalno grupisane ekrane, instrument tablu visoke rezolucije s dijagonalom ekrana od 12,3 inča iza upravljača i kontrolnim ekranom od 10,25 inča.

   

  Navigacioni sistem BMW Maps (Cloud-based) nudi izuzetno brz i precizan proračun rute i vremena dolaska, redovno i brzo ažuriranje podataka o saobraćaju u stvarnom vremenu i mogućnost unosa bilo koje reči prilikom pretrage odredišta. Uz standardnu integraciju smart telefona, kupci mogu koristiti Apple CarPlay i Android Auto preko operativnog sistema u automobilu. Funkcija daljinske nadogradnje softvera omogućava unapređenje funkcija vozila i dodatne digitalne usluge koje se mogu preuzeti i instalirati u automobil bežičnim putem.

  Pročitajte više
  BMW i4
  BMW i4
  BMW i4
  BMW i4
  07.06.2021

  PREMIJERA MODELA: PRVI IKADA BMW I4.

  Uživanje u vožnji sa nultom emisijom gasova, vrhunski kvalitet bez kompromisa i individualne opcije usmerene na ispunjenje svih želja kupca po prvi put su u jednom vozilu srednjeg segmenta - predstavljamoprvi ikadaBMW i4. Ovaj model predstavlja kombinaciju fantastične sportske energije svojstvene samo za BMW i domet koji samouvereno donosi mir na dugim putovanjima uz svu eleganciju dizajna, prostranost i praktičnost Gran Coupé modela s četvora vrata.

   

  BMW i4 će se pojaviti u novembru 2021. i to u dve varijante modela: BMW i4 M50 (kombinovana potrošnja električne energije: 24–19kWh/100 km prema WLTP ciklusu; emisija CO2 od 0 g/km) - prvi automobil s potpuno električnim performansama iz BMW M GmbH, sa 400kW/544 KS, pogonom na sve točkove i dometom do 510 kilometara prema WLTP ciklusu; i BMW i4 eDrive40 (kombinovana potrošnja električne energije: 20–16 kWh/100km prema WLTP ciklusu; emisija CO2 od 0g/km) uz 250kW/340 KS, klasični pogon na zadnje točkove i domet do 590 kilometara prema WLTP ciklusu.

   

  Arhitektura vozila na kojoj se BMW i4 temelji od samog starta je osmišljena za potpuno električni pogonski sklop, ima dugačak međuosovinski razmak i široku gaznu površinu, maksimalno smanjenu težinu i istovremeno izuzetno krutu strukturu karoserije. Torzione opruge specifične za model, aluminijumski paneli i konstrukcija prednje osovine imaju fiksnu vezu s kućištem visokonaponske baterije. Stepen aerodinamičnosti je optimizovan i iznosi 0.24 Cd.

   

  Potpuno novi dizajn i tehnologija šasije prilagođeni su upravo konceptu vozila koje koristi prednju osovinu s dvostrukim zglobnim oprugama i zadnju multilink osovinu. Samoštelujući amortizeri i vazdušno ogibljenje zadnje osovine sastavni su deo standardnog paketa opreme. Sistem za ograničenje i kontrolu proklizavanja točkova „Near actuator“ (takođe je po prvi put udružen s električnim pogonom na sve točkove) obezbeđuje neverovatno prianjanje i direkcionu stabilnost u izuzetno dinamičnim manevrima u vožnji. BMW i4 M50 takođe donosi adaptivni M sistem oslanjanja specifičan za model, varijabilno sportsko upravljanje, M Sport kočioni sistem i opcione M točkove od lakih legura (do 20 inča).

   

  BMW i4 M50 stiže sa sistemom Sport Boost za ultra-dinamičnu isporuku snage iz dva elektromotora s najvećom izlaznom snagom i maksimalnim obrtnim momentom od 795 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h dostiže za 3,9 sekundi.BMW i4 eDrive 40 s maksimalnim obrtnim momentom od 430 Nm postiže ubrzanje od 0–100km/h za 5,7 sekundi.

   

  Tanka visokonaponska baterija posebno je dizajnirana za model BMW i4 i smeštena je nisko u podvozje vozila uz izuzetno nisku visinu ćelije od samo 110 milimetara. Težište vozila je do 53 milimetra niže nego u BMW Serije 3. Bruto energetski sadržaj iznosi: 83,9 kWh. Adaptivni ili individualno podesivi sistem za rekuperaciju energije kočenja povećava efikasnost i omogućava osećaj u vožnji preko jedne pedale uz funkciju krstarenja i potrebe koje zavise od situacije u saobraćaju.

   

  Kombinovana jedinica za punjenje omogućava korišćenje DC stanica za brzo punjenje izlazne snage do 200 kW. Domet se može povećati za čitavih 164 kilometra kod odela BMW i4 eDrive40 i 140 kilometara kod BMW i4 M50 u roku od 10 minuta na stanicama za punjenje ove kategorije.

   

  Prednji kraj je dizajniran da izgleda kao da je bez prekida sa „ušuškanom“ i upečatljivom BMW bubrežastom maskom hladnjaka i diskretno integrisanom kamerom, ultrazvučnim i radarskim senzorima. Ima tanka prednja svetla, opciono uz BMW lasersko svetlo i akcente u BMW iBlue boji.

   

  Unutrašnjost vozila je ispunjen luksuzom, poseduje akustičnu zaštitu, opciju grejanja pre polaska i aktivaciju preduslova, sportska sedišta i sportski volan u standardnom paketu opreme. Kapacitet prtljažnika iznosi 470 litara, a može se proširiti na maksimalnih 1.290 litara. Velika prtljažna vrata standardno se isporučuju s električnim mehanizmom za otvaranje i zatvaranje.

   

  Prvi ikada BMW i4 nudi veliki izbor opcija i mogućnosti individualizacije, svojstven samo BMW premijum modelima. Uživanje u vožnji i udobnost poboljšani opcijama poput grejanja i ventilacije, Vernasca kožne presvlake i BMW Individual opcije kožnih površina i obloga, instrument tabla obložena Sensatec kožom, M Sport Pro paket, ambijentalno osvetljenje, Harman Kardon Surround Sound audio sistem i veliki stakleni pokretni panorama krov.

   

  Premijera nove generacije BMW iDrive sistema komandi stavlja fokus na funkcionalnost ekrana osetljivog na dodir i novog BMW zakrivljenog displeja i unapređenog sistema BMW Inteligentnog personalnog asistenta. Info displej od 12,3 inča i kontrolni ekran od 14,9 inča su grupisani i usmereni ka vozaču. Njihova unapređena grafika i moćan softver zasnovani su na operativnom sistemu BMW 8.

   

  Ovaj model poseduje preko 40 sistema za asistenciju vozaču - upozorenje na čeoni sudar (Front-collision warning), informacije o ograničenju brzine (Speed Limit Info) i upozorenje na napuštanje trake (Lane Departure Warning) deo su standardnog paketa opreme, kao i opcioni aktivni tempomat (Active Cruise Control) sa automatskom asistencijom za ograničenje brzine (Speed Limit Assist) funkcija praćenja navođenja rute i (u Nemačkoj) reakcija na svetlo na semaforu. Takođe su dostupni i sistem asistencije u vožnji (Driving Assistant Professional) sa asistencijom upravljanja i kontrole trake (Steering and Lane Control Assistant), kao i kamera za pomoć pri vožnji u rikverc kao deo standardnog paketa opreme. Park Assistant Plus sistem ima funkcije koje uključuju pregled okoline oko vozila Surround View i Remote 3D View. 

   

  Proizvodnja vozila se odvija u pogonu BMW AG u Minhenu, gde je prisutna apsolutna usmerenost na održivost, odgovornom upotrebom resursa kroz lanac vrednosti i maksimalno smanjenje CO2 tokom celog upotrebnog ciklusa proizvoda. Primera radi baterijske ćelije proizvode se uz korišćenje 100 posto zelene energije. Specifično načelo dizajna za električne motore omogućava da se izbegne potreba za retkim prirodnim metalima.

   

   

  *U ovoj objavi sve navedene informacije odnose se na specifikacije i pakete opreme za nemačko tržište i razlike u podacima za modele namenjene za druga tržišta su moguća. Svi navedeni podaci su preliminarni. Podaci o homologaciji trenutno nisu dostupni.

  Pročitajte više
  BMW iX
  BMW iX
  BMW iX
  BMW iX
  02.06.2021

  PREMIJERA MODELA BMW IX

  BMW iX je spreman za serijsku proizvodnju i na puteve širom sveta treba da stigne početkom novembra 2021. Tehnološka perjanica BMW Grupe predstavlja spoj uživanja u vožnji bez lokalno prisutne emisije gasova, sportske okretnosti i radnog dometa uz karakter profilisan i posvećen održivosti. Svojim dizajnom i luksuznim prostranim enterijerom, BMW iX oslikava novi pristup konceptu SAV modela (Sports Activity Vehicle).

   

  BMW iX će biti predstavljen u dve varijante, obe opremljene električnimsistemom pogona na svim točkovima, kombinovane snage 385 kW/523 KS u verziji BMW iX xDrive50 (kombinovana potrošnja električne energije prema WLTP ciklusu: 23.0 – 19.8 kWh/100 km; emisija CO2: 0 g/km) i 240 kW/326 KS u verziji BMW iX xDrive40 (kombinovana potrošnja električne energije prema WLTP ciklusu: 22.5 – 19.4 kWh/100 km; emisija CO2: 0 g/km). Efikasna pogonska tehnologija uparena je s najnovijom tehnologijom baterija i, prema WLTP načinu obračuna, ostvaruje domet do 630 kilometarakod verzijeBMW iX xDrive50 i do 425 kilometara kod modela BMW iX xDrive40. Nešto kasnije biće predstavljen i model BMW iX M60 (kombinovana potrošnja električne energije prema WLTP ciklusu: 21.6 kWh/100 km [62 milja]; emisija CO2: 0 g/km) maksimalne izlazne snage od preko 440 kW/600 KS koji obećavaju neverovatan, sportski ugođaj i iskustvo u vožnji. (Podaci koji se odnose na snagu motora i potrošnju energije za BMW iX M60 predstavljaju procenjene vrednosti na osnovu trenutne faze razvoja automobila.)

   

  Struktura karoserije, dizajnerski pristup i podešavanja šasije BMW-a iX savršen su spoj koji obezbeđuje izvanredan stepen udobnosti u vožnji sa sportskim karakteristikama. Aluminijumska konstrukcija svemirskog okvira i upotreba Carbon Cage plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (CFRP) na krovu, sa strane i pozadi, rezultat je inteligentne kombinacije materijala koja istovremeno povećava rigidnost i smanjuje težinu. Optimizovana aerodinamička svojstva koja svojim doprinosom svode koeficijent otpora vazduha na „tričavih“ 0.25 takođe imaju pozitivan uticaj na sveukupnu efikasnost i još veći domet. Visokonaponska baterija smeštena je nisko, u donjem delu automobila i spušta težište, čime se kombinaciji sa ravnomernom raspodelom težine omogućava visok stepen okretnosti pri upravljanju. Zahvaljujući dobro uravnoteženim voznim karakteristikama, BMW iX ostavlja osećaj čvrstine i prijatnosti u vožnji, uz ogromnu dozu okretnosti.

   

  Standardna tehnologija šasije za BMW iX sastoji se od prednje osovine s duplim viljuškama, zadnje multi-link osovine, amortizera povezanih sa električnim sistemom upravljanja i varijabilnom Servotronic funkcijom. Na listi opcionala se mogu naći i elektronski vazdušni amortizeri za obe osovine, sistem integralnog aktivnog upravljanja i sportske kočnice. Kao alternativa standardnim laganim alu točkovima od 20 inča u ponudi su i točkovi od 21 i 22 inča iz kolekcije Air Performance Wheels. Na njih se mogu montirati pneumatici sa smanjenim koeficijentom buke, koji sadrže sloj pene u unutrašnjim slojevima gume kojim se unapređuje akustični komfor.

   

  Električni sistem pogona na svim točkovima u BMW iX modelu prenosi tačno potrebnu količinu pogonskog momenta na prednje i zadnje točkove u svim situacijama u vožnji. Sistem inteligentne kontrole omogućava potpuno varijabilan prenos snage, od vrlo efikasnog čistog pogona na zadnje točkove do pogona na sve točkove kojim se obezbeđuje maksimalno prianjanje.

   

  Tehnologija „near-actuator“ limitatora za kontrolu proklizavanja u tandemu sa sistemom pogona na svim točkovima, ugrađena je po prvi put kako bi dodatno unapredila stepen prianjanja i stabilnost prilikom upravljanja. Integrisana sa sistemom centrale motora, obezbeđuje izuzetno precizne i neverovatno brze korektivne informacije koje služe da količina snage isporučena do svakog točka bude savršena, bez obzira na teške uslove ili kvalitet podloge. BMW iX xDrive50 postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4.6 sekundi, dok BMW iX xDrive40 ostvari istu brzinu iz mirovanja za 6.1 sekundu.

   

  Peta generacija BMW eDrive tehnologije ugrađene u BMW iX okupljena je oko pogonske jedinice u istom kućištu sa elektromotorom, elektronikom za prenos snage i menjačem. Ovako skladno integrisana postavka električnog pogonskog sistema ima pozitivan učinak i na kvalitet isporučene snage i na efikasnost, jer istovremeno na veoma ekonomičan način koristi instalacioni prostor u zoni između prednje i zadnje osovine. Oba motora u BMW-u iX rade prema principu električno pobuđenog sinhronog motora, gde pobuđivanje rotora indukuje dovod električne energije, a ne fiksni trajni magneti. Na taj način im je omogućeno da svoj maksimalni obrtni moment odmah povuku i održe ga u izuzetno širokom rasponu broja obrtaja. Kombinovani obrtni moment dostiže 630 Nm kod modela BMW iX xDrive40 i još viših 765 Nm kod modela BMW iX xDrive50.

   

  Adaptivni sistem rekuperacije daje svoj dodatni podsticaj efikasnosti i dometu BMW-a iX. Inteligentno povezano upravljanje pogonom znači da se intenzitet rekuperirane energije pri kočenju i aktivno kočenje mogu prilagoditi situaciji na drumu. Za to su zaslužni podaci iz navigacionog sistema sa senzorima koje koriste sistemi za asistenciju vozaču. Na primer, prilikom prilaska raskrsnici ili skretanju, stepen rekuperacije se može povećati kako bi se energija vratila u visokonaponsku bateriju, uz istovremeno iskorišćenje efekta usporavanja. U međuvremenu, na otvorenom putu funkcija krstarenja će preuzeti kontrolu rekuperacije, i omogućiti automobilu da se "oslobodi" i ne troši pogonsku snagu kad god vozač skine nogu s papučice gasa.

   

  Adaptivna rekuperacija je fabrički podešena, dok alternativno vozač može odabrati opcije „high, medium ili low Brake Energy Regeneration“ za sve situacije u vožnji navedene u BMW iDrive meniju. Najjače podešavanje rekuperacije automatski se aktivira u režimu vožnje označenim slovom B, koje za rezultat ima i karakteristike vožnje preko jedne papučice. Informacije o protoku energije mogu se pogledati na kontrolnom displeju bez obzira na odabrani režim vožnje. Funkcija za obuku u efikasnosti - Efficiency Trainer – nudi savete tokom vožnje koji će doneti još veći stepen ekonomičnosti, dok prikaz dometa jasno ilustruje uticaj ličnog stila vožnje na stepen napunjenosti i stanje visokonaponske baterije.

   

  Peta generacija BMW eDrive tehnologije donosi visokonaponsku bateriju i vrhunsku tehnologiju baterijskih ćelija. Volumetrijska gustina energije na ćelijskom nivou povećana je za oko 40 posto u poređenju s visokonaponskom baterijom u modelu BMW-u i3 iz 2020. BMW iX xDrive50 je opremljen visokonaponskom baterijom sa neto energetskim sadržajem od 105.2 kWh (bruto energetski sadržaj iznosi: 111.5 kWh), dok baterijska jedinica za model BMW iX xDrive40 ima neto energetski sardžaj od 71 kWh (bruto energetski sadržaj: 76.6 kWh).

   

  Standardna specifikacija BMW iX obuhvata i integrisani sistem grejanja i hlađenja za kabinu, zajedno s visokonaponskom baterijom i pogonskim sistemom koji radi s izuzetno efikasnom funkcijom toplotne pumpe. Anticipativno upravljanje toplotom omogućava da radna temperatura visokonaponske baterije uvek bude optimalna za potrebe brzog i efikasnog punjenja pred predviđeno zaustavljanje na stanici za brzo punjenje.

   

  Kombinovana punjačka jedinica (CCU) u modelu BMW iX dizajnirana je da obezbedi veoma visok stepen fleksibilnosti prilikom punjenja. Naizmenična struja se može iskoristiti do nivoa od 200 kW (BMW iX xDrive50) ili 150 kW (BMW iX xDrive40). Na taj način je omogućeno da se stepen napunjenosti baterije poveća sa 10 na 80 procenata i to za nekih 35 minuta kod modela BMW iX xDrive50 ili za 31 minut kod modela BMW iX xDrive40. Štaviše, domet se može povećati za čitavih 150 kilometara kod modela BMW iX xDrive50 i za više od 95 kilometara kod modela BMW iX xDrive40 i to za samo deset minuta ako su priključeni na brzu stanicu za punjenje na naizmeničnu struju sa nivoa napunjenosti od 10 procenata.

   

  Nova generacija displeja i operativnog sistema iDrive koji je debitovao u BMW-u iX proširuje interakciju između vozača i vozila. Zasniva se na novom BMW operativnom sistemu 8, a dizajniran je s jasnim fokusom na rad ekrana osetljivog na dodir na zakrivljenom displeju (BMW Curved Display) i verbalnu komunikaciju s BMW inteligentnim personalnim asistentom, koji je takođe unapređen. BMW Curved displej predstavlja potpuno digitalizovanu grupu displeja koju formiraju informativni displej od 12.3 inča i kontroni displej sa ekranom dijagonale od 14.9 inča smeštenim zajedno iza staklene površine koja je zakrivljena prema vozaču. Digitalni personalni asistantet se sada može pohvaliti novi mogućnostima i potpuno novom grafikom koja se koristi tokom komunikacije sa vozačem i putnicima u vozilu.  

   

  Novi paket tehnologija u modelima sa oznakom BMW iX nudi značajan potencijal i napredak u razvoju automatizovanih funkcija vožnje i parkiranja, sa velikim izgledima za srednjoročnu funkcionalnost 3. nivoa. Nova generacija senzora, novi softverski paket i moćna kompjuterska platforma osnov su za izuzetno inteligentno okruženje. Pet kamera, pet radarskih senzora i 12 ultrazvučnih senzora koristi se za nadzor okoline vozila.

   

  BMW iX stiže opremljen najkompletnijim paketom standardnih sistema za asistenciju koji su do sada viđeni na BMW-u, i uz mnoštvo inovacija. Primera radi, sistem upozorenja na čeoni sudar sada uočava nadolazeći saobraćaj pri skretanju ulevo (u zemljama u kojima vozila voze zdesna), kao i bicikliste i pešake pri skretanju udesno. Dostupnost opcionog sistema asistencije za kontrolu upravljanja i kontrolu trake (Steering and Lane Control Assistant) znatno je proširena, a opcioni sistem Aktivnog tempomata (Active Cruise Control) sa funkcijom Stop&Go donosi znatno unapređenje u podešavanju razdaljine u vožnji. Funkcije upozorenja prilikom napuštanja vozila upozorava na prisustvo biciklista ili pešaka u zoni oko vozila pre otvaranja vrata, kao i funkcija snimanja pokušaja obijanja (Remote Theft Recorder) predstavljaju nove pogodnosti. U okviru standardnih paketa opreme, na spisku za BMW iX nalazi se i sistem za asistenciju pri parkiranju (Parking Assistant) sa funkcijom asistencije pri vožnji u rikverc potpomognuta kamerom za vožnju u rikverc.

   

  Inovativni, pionirski karakter BMW iX odlikuje jasno strukturirani i svedeni dizajnerski jezik, ima impozantan oblika karoserije i „mišićave“ SAV proporcije, dok njegovi precizno izrađeni detalji stvaraju doživljaj naprednog luksuza. Neverovatne odlike dizajna uključuju gotovo potpuno ušuškanu BMW-ovu bubrežastu masku hladnjaka, čija je površina proizvod inovativnih proizvodnih tehnika, a sadrži i senzore kamere i radara.

   

  BMW iX je veoma precizno dizajniran, kako spolja, tako i iznutra. Njegova unutrašnjost stvorena je da obezbedi vrhunski kvalitet i osećaj ugodnosti. Ogroman prostor i najnovija generacija sedišta s integrisanim naslonima za glavu daju poseban ton luksuznom ambijentu. Činjenica da centralnog tunela više nema stvara dodatni prostor za noge i dovoljno mesta za skladištenja za sve potrebe kao i centralnu konzolu dizajniranu u stilu komada nameštaja vrhunskog kvaliteta. Instrument tabla s posebnim elementima i aktivnim kinestetičkim inputom, preklopnim prekidačem za odabir stepena prenosa daje jedan poseban, veoma moderan ton i izgled. Osim zakrivljenog BMW displeja, heksagoni upravljač i beskonačni projektor za integraciju opcionog Head-Up displeja daju posebnu notu fokusiranom uživanju u vožnji. Na raspolaganju vam je i ponuda tri vrste unutrašnjih završnih obloga za individualizaciju enterijera.

   </