BMW cirkularnost: Od Hollywood-a do reciklaže

BMW CIRKULARNOST: OD HOLLYWOOD-A DO RECIKLAŽE

BMW cirkularnost: Od Hollywood-a do reciklaže

 

Postavljajući jasan fokus na cirkularnost, BMW nastoji da minimizira uticaj vozila na životnu sredinu tokom njegovog životnog ciklusa. Važna faza u tom životnom ciklusu je proces reciklaže. Međutim, kako izgleda to putovanje? Donosimo vam priču kroz prizmu modela BMW iX1 pre-serije iz centra za za reciklažu i demontažu BMW Grupe u Unteršlajshajmu (Nemačka).

 

  Životna priča iX1

  Životna priča iX1
   

  Za neke odlazak u centar za reciklažu predstavlja kraj. Međutim, ne i za mene - ja sam BMW iX1 iz predserijske proizvodnje. Za one koji se pitaju kako da me definišu, ja sam neka vrsta pionira. Bio sam testno vozilo proizvedeno da identifikuje potencijalne probleme pre nego što model krene u prodaju.

   

  Pošto sam postigao taj cilj, našao sam se ovde, praktično nov i veoma uzbuđen da napravim sledeći korak. BMW vozila se prave od do 30% recikliranih i ponovo upotrebljenih materijala. To objašnjava zašto se ovde osećam kao kod kuće.

   

  Proces reciklaže se svodi na zatvaranje materijalnih ciklusa, očuvanje resursa i njihovo efikasnije korišćenje. Svi u ovom centru za reciklažu i demontažu rade na novim rešenjima za maksimiziranje stope reciklaže u budućnosti, uključujući Aleksandra Šula, šefa Centra za reciklažu i demontažu BMW Grupe u Unteršlajshajmu. 

   

  Životna priča iX1

  Dobro došli u Centar za reciklažu i demontažu BMW Grupe

   

  Prvi korak se odnosi na izdavanje potvrde o reciklaži koja je potrebna za konačno isključenje vozila iz upotrebe. Nakon toga, ja i druga BMW vozila spremni smo da pređemo u sledeću fazu naših života.

   

  Primetio sam da među nama ima i filmskih zvezda, što je veoma uzbudljivo! Reč je o BMW vozilu koje je posebno modifikovano za filmski set. Evo zabavne činjenice: BMW Grupa proizvodi vozila za hit naslove poput serije filmova „Nemoguća misija“ (od 2011. godine). Nakon što je snimanje završeno, ova BMW filmska zvezda je vraćena ovde da bi bila reciklirana najmanje 95%.

   

  Životna priča iX1

  Priprema pre tretmana

   

  Na ovoj radnoj stanici se, na primer, izvlači rashladno sredstvo iz sistema za klimatizaciju i kočiona tečnost; ispuštaju se rashladna voda, motorna i transmisiona ulja; a gorivo se ispumpava pomoću posebne jedinice za ekstrakciju sa integrisanom bušilicom. Kada se ovo uradi, svi se osećamo mnogo lakše i opuštenije.

   

  Demontaža

   

  Prilikom demontaže, delovi se odlažu za dalju upotrebu i za reciklažu materijala. Ovo uključuje downcycling i upcycling. Vredni materijali kao što su plemeniti metali iz katalizatora recikliraju se u posebnoj petlji materijala. Upcycling je ponovna upotreba odbačenih materijala za aplikacije visoke vrednosti, dok downcycling predstavlja recikliranje odbačenih materijala za aplikacije niske vrednosti. Iskreno, srećan sam ako većina mojih delova pronađe novu svrhu u životu.

  Životna priča iX1

  Živeli su do 95% srećno do kraja života

   

  Dakle, ovo je deo koji bi mogao biti prva stvar na koju neko od vas pomisli kada čuje reč reciklaža: razbijanje starih automobila. Kada to tako kažete, čak bi se i BMW zvezda akcionih filmova mogla malo uplašiti -ali ja ne.

   

  Očigledno, pomisao da ćete biti razbijeni može biti zastrašujuća. Međutim, s obzirom na to da moj sledeći život počinje posle ove stanice, ne osećam strah. Na kraju ovog procesa, svi preostale komponente u automobilu se mogu razdvojiti kako bi svaka od njih mogla započeti novi život. Plastika, tekstil, gvožđe i obojeni metali se recikliraju.

   

  Vidimo se u sledećem životu

   

  Ovo ni blizu nije kraj, već početak novog životnog ciklusa. Kao što sam rekao, već sam bio ovde. I prilično sam siguran da ću se vraćati iznova i iznova. Moj životni ciklus je pažljivo osmišljen i poboljšan radi očuvanja resursa i zaštite životne sredine. Na svakom koraku od prve dizajnerske ideje do reciklažnog centra. Tako funkcioniše cirkularnost - to je ekosistem koji nam omogućava da živimo u harmoniji sa našom planetom.