PHEV porodica

PHEV PORODICA.

PHEV porodica.

ODRŽIV I IMPRESIVAN POGON

Kako izgleda svakodnevni život sa plug-in hibridom? Za jednu beogradsku porodicu, automobil sa dva pogona - na elektromotor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem - pouzdan je saputnik već godinama. Proveli smo dan sa njima i novim BMW X3 xDrive30e, i oni nam pričaju o tome kako fleksibilna mobilnost oblikuje njihov porodični život.

Pročitajte više

Ponedeljak je jutro i Aleksandar i njegova žena Lana spremaju doručak – tako ova četvoročlana porodica započinje svoj radni dan. Osmogodišnja Sofija spakovala je knjige u školsku torbu i trči kroz kuhinju, a Stefan, njihov sedmomesečni sin, polako se budi. Taman na vreme - Lana uvek prvo da odveze Sofiju do škole, a onda i sina u obdanište pre nego krene put kancelarije. Lana je direktorka u vodećoj međunarodnoj firmi za kućne aparate, dok Aleksandar, stručnjak za digitalnu transformaciju, često radi od kuće. Njihov pas Marfi posmatra njihovu jutarnju žurbu iz svoje udobne korpe. „Tata, smem li ja ovaj put da izvučem utikač?“ pita Sofija. Proći će još dosta godina pre nego i sama bude mogla da vozi plug-in hibrid BMW X3 svojih roditelja, ali već ju je potpuno okupirala ideja o elektro mobilnosti.

Pročitajte više

RADOST ODRŽIVE VOŽNJE

Sofija je odrasla sa automobilima koji mogu da se priključe na struju. Pre četiri godine, njen tata je krenuo u plug-in hibridnu avanturu i to modelom BMW i8. Plug-in hibridna vozila (ili PHEV, od „Plug-In-Hibridno Električno Vozilo“) kombinuje benzinski motor sa elektromotorom i odgovarajućom visokonaponskom baterijom. To pomaže smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2.

Pročitajte više

Aleksandar ima „wallbox“ punjač ugrađen u garaži već nekoliko godina. „Oduvek su me zanimale inovacije i održivost. Zato sam se tada odlučio za BMW i8. Interakcija dva pogonska sistema nudi dodatne performanse i snagu ubrzanja. Kad se jednom naviknete na električnu vožnju, nikad više ne poželite da vozite drugačije.“ Ali kada su se porodici priključili sin Stefan i pas Marfi, zahtevi za prostorom i potrebe su se promenile. Zbog toga je novi BMW X3 xDrive30e nedavno postao novi član porodice. Roditelji dele plug-in hibrid, ali njihove dnevne rutine su savršeno koordinisane.

Pročitajte više

EKO-ENERGIJA ZA MALE UDALJENOSTI

Nakon što klince ostavi u školi i obdaništu, Lana parkira na zgodnom javnom parkingu u blizini svog posla i koristi punjač za električne automobile kako bi malo dopunila bateriju na BMW X3. „Sa plug-in hibridom, mogu da prelazim i one male udaljenosti za koje inače ne bih koristila automobil, i to na čisto električni pogon. Mogu da odvezem Sofiju u školu i Stefana u vrtić i vratim se, a da uopšte ne razmišljam o bateriji.“ Na svom prethodnom poslu, ona je čak mogla da vozi do radnog mesta samo na električni pogon čitave nedelje. „Ono što zaista cenim u plug-in hibridu jeste agilno ubrzanje. Naš BMW X3 je veoma zgodan za upravljanje u gradskom saobraćaju, jer možete veoma brzo da reagujete u svakoj situaciji.“

Pročitajte više

Oko podneva Aleksandar izvodi napolje Marfija u šetnju do Lanine firme kako bi od nje uzeo BMW X3, a zatim ide po decu u školu i vrtić. Svi zajedno onda idu u šetnju kroz park i uživaju u druženju pre Aleksandrovog poslovnog sastanka kasnije popodne.

Pročitajte više

Čitavo jutro je sijalo sunce – a čim smo Marfi i ja izašli napolje, odjednom je krenuo pljusak. „Pravo pasje vreme“, kaže Aleksandar smešeći se. „To me podseća na prve dane sa modelom BMW i8. Sve je bilo novo i neobično. Čak sam jednom pozvao BMW Servis samo zato što nisam bio siguran da li smem da punim auto po kiši. Danas, naravno, znam da to nije nikakav problem.“

Pročitajte više

SMOTRENA VOŽNJA

Održivost igra glavnu ulogu. „BMW X3 ima dovoljno mesta za celu porodicu, fleksibilan je i savršen za grad, ali i pustolovinu na velikim udaljenostima“, kaže Aleksandar. On i Lana prelaze i veće udaljenosti na čisto elektro pogon kad god je to moguće. „Ako je javni punjač na koji sam isplanirala da se „prikačim“ zauzet i ne mogu da dopunim automobil, uvek se malko iznerviram jer tada ne mogu u potpunosti da uživam dok vozim 30 kilometara na elektro pogon.“ A ona voli tako da vozi. „Taj osećaj kada pritisnete papučicu gasa, a kola momentalno reaguju punom snagom – toga se ne bih nikad odrekla.“

Pročitajte više

PLAVA SVETLOST – ODRŽIVA VOŽNJA

Popodne porodica je ponovo kod kuće i sprema se za ručak. Aleksandar brzo obavlja još jedan telefonski poziv, a onda kreće u garažu po X3. Ima sastanak sa klijentom malo izvan grada, pa će danas ići deo i autoputem. „Tu možete imati koristi od dodatne snage ubrzanja iz elektromotora“, kaže Aleksandar. „Veliki domet je dodatna prednost. Kada „rekuperiram“, tj. kada sklonim stopalo sa gasa, kinetička energija se pretvara u električnu i dopunjuje bateriju – tako da dobijem još koji dodatni kilometar dometa.“ Malo pre „linije cilja“, ali ne pre toga, BMW X3 će automatski preći na konvencionalni pogon.

Pročitajte više

A kako javnost gleda na dva zaljubljenika u e-automobile? Aleksandar objašnjava da ih često komšije zapitkuju nešto oko automobila, pa oni isto tako zastupaju specijalnu vrstu ekološke svesti. Mala Sofija sama zaključuje da su elektrifikovani automobili nešto posebno. Aleksandar komentariše: „Ekran vam prikazuje tip pogona različitim bojama – plavo elektropogon, a crveno/narandžasto – motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Kad se aktivira sportski mod, crveno/narandžasto pokazuje više snage, ali to takođe ima veći uticaj na okolinu. Kad sam prvi put u BMW X3 prešao na sportski mod, Sofija me je izgrdila sa zadnjeg sedišta – eto koliko je sve usvojila.“

Pročitajte više

Već je mrak kada Aleksandar dovozi BMW X3 xDrive30e nazad do svog kućnog punjača. Dok se porodični PHEV ponovo puni u garaži, Aleksandar puni i svoje baterije. Njegov izvor energije je ono vreme koje provodi sa porodicom. Sutra je novi dan – a možda će ovog puta biti i malo sunca kada izvede Marfija u šetnju.

Pročitajte više
PHEV porodica

PHEV porodica

PHEV porodica

PHEV porodica

PHEV porodica