BMW ODRŽIVOST

VOZILA, MATERIJALI I PROIZVODNJA.

UVOD

BMW NA PUTU KA ODRŽIVOJ BUDUĆNOSTI.

Održivost u proizvodnji, opremi i potrošnji. Naša vozila i njihova proizvodnja pokazuju kako na našu odgovornost kao kompanije gledamo u ovim oblastima. I kako preuzimamo takvu odgovornost. Saznajte više o tome šta radimo – i svim stvarima koje planiramo.

BMW održivost 2023 mere uštede energije

BMW ELEKTROMOBILNOST.

> 1 M

BMW Elektromobilnost.

BMW Grupa je do 2021. godine već plasirala 1.000.000 elektrificiranih vozila na tržište.

BMW održivost 2023 mere uštede energije

MERE UŠTEDE ENERGIJE.

130 M kWh

Mere uštede energije.

BMW Grupa je štedela 130 miliona kWh električne energije godišnje od 2018. godine zahvaljujući prelasku na LED osvetljenje u 16 ​​postrojenja.

Smanjene emisije CO2

Smanjene emisije CO2.

78,1 %

Smanjene emisije CO2.

U periodu između 2006. i 2022. godine postignuto je smanjenje emisija od 78,1% tokom proizvodnje svakog vozila iz BMW Grupe.

BMW ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

ODRŽIVOST NOVOG BMW-a i5.

BMW i5 takođe daje svoj doprinos na putu ka održivijoj budućnosti. Materijali koji štede resurse, recikliranje i upotreba zelene energije štede CO2. Otkrijte više u video zapisu.

0:00
0:00 /  0:00

SHOP THE LOOK

BMW i5: Potrošnja električne energije kombinovana prema WLTP-u u kWh/100 km: 19,5-15,9; Električni domet, WLTP u km: 477-582

RECIKLIRANJE UMESTO ODLAGANJA.

BMW održivost 2023 reciklirani materijali ribarske mreže

Ribarske mreže.

Podne ploče u BMW-u iX, kao i u novim modelima BMW X1 i BMW i5, su izrađene od plastične niti koja se proizvode od napuštenih ribarskih mreža, podnih obloga i otpada od plastike. Delovi panela koji se koriste iznutra i spolja rezultiraju 25% manje emisije CO2 u odnosu na konvencionalno proizvedene komponente.

BMW održivost 2023 reciklirani materijali reciklaža plastika

Reciklaža plastike.

Reciklirani materijali se koriste u mnogim komponentama BMW-a. Na primer, obloga prtljažnika u BMW-u i5 je napravljena od najmanje 50% reciklirane plastike. U vođicama za branike, podkonstrukcije panela vrata, poklopca vetrobranskog stakla i okvira prednje haube BMW iX, ova cifra je čak 100%.

BMW održivost 2023 reciklirani materijali vlakna kaktusa

Vlakna kaktusa.

U saradnji sa start-up kompanijama, BMW Grupa razvija inovativne površine na bazi bioloških materijala. Novorazvijeni Deserttex™, na primer, sastoji se od usitnjenih kaktusovih vlakana i biološke poliuretanske matrice. Na ovaj način, izbegavanje proizvoda životinjskog porekla može se kombinovati sa značajnim smanjenjem CO2.

NAJČEŠĆA PITANJA

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O VOZILIMA I MATERIJALIMA.

ODRŽIVOST NOVOG BMW-a iX.

Otkrijte mere koje smo do sada primenili i saznajte više o našoj BMW iX konfiguraciji sa FSC sertifikovanim drvenim elementima, sedištima bez kože i još mnogo toga.

0:00
0:00 /  0:00

SHOP THE LOOK

BMW iX xDrive40: Potrošnja električne energije kombinovana prema WLTP-u u kWh/100 km: 21,4-19,4; Električni domet, WLTP u km: 403-435

BMW održivost 2023 elektrificirano zadovoljstvo vožnje

ŠIROK ASORTIMAN ELEKTRIČNIH BMW MODELA.

Pored BMW-a iX i BMW-a i5, istražite čitav asortiman BMW-ovih električnih vozila.

  • Skoro nečujno klizi kroz grad i na veće udaljenosti
  • Lagano ubrzanje od samog početka
  • Čisto zadovoljstvo u vožnji – bez izduvnih gasova i lokalnih emisija
BMW održivost 2023 My BMW aplikacija

MY BMW APLIKACIJA. DIREKTNI VEZA SA VAŠIM BMW-OM-

Vaše karakteristike vožnje uvek vidljive za još efikasniju zabavu u vožnji:

  • Analizirajte lične podatke o vožnji pomoću funkcije „My Trips“ (Moja putovanja)
  • Direktni podaci o efikasnosti vožnje i potrošnji goriva
  • Pametne usluge koje podržavaju vašu e-mobilnost

PROIZVODNJA I LANAC SNABDEVANJA

GLOBALNE MERE U SVRHU VEĆE ODRŽIVOSTI.

Fokus na održivost i blizini u odnosu na kupce je ono što izdvaja BMW Grupu. Zato preferiramo da proizvodimo lokalno širom sveta – u skladu sa jedinstvenim standardima kvaliteta i bezbednosti.

TEHNOLOGIJE ZASNOVANE NA VETAR, SUNCE, KAO I INOVATIVNE TEHNOLOGIJE.

BMW održivost 2023 energija vetra

Energija vetra

Četiri turbine na vetar u fabrici BMW Grupe u Lajpcigu mogu da postignu nominalnu snagu od 2,5 MW. One pokrivaju oko jednu osminu električne energije potrebne postrojenju. Inteligentna farma za skladištenje u kojoj do 700 BMW i3 baterija povezanih u mrežu skladišti višak energije iz četiri turbine na vetar u vreme viška snabdevanja i vraća električnu energiju nazad u mrežu kada nema dovoljno vetra.

BMW održivost 2023 solarna energija

Solarna energija

Solarna elektrana u postrojenju BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadong (Šenjang) može da proizvede više od 21 MWh obnovljive energije 2022. godine. U tom cilju, njegova površina je povećana za 110.000 m2 – što je ekvivalentno otprilike 15 fudbalskih terena – na ukupno 290.000 m2 tokom proširenja lokacije u Šenjangu.

BMW PREUZIMA ODGOVORNOST.

Održivost pokriva mnoge aspekte u BMW-u: od inspekcije naših lanaca snabdevanja do podrške eksternim programima; činimo sve da naš ekološki otisak bude što manji.

NAJČEŠĆA PITANJA

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O PROIZVODNJI I LANCU SNABDEVANJA.

Zvanični podaci o potrošnji goriva, emisiji CO2, potrošnji energije i električnom dometu utvrđeni su u skladu sa propisanim mernim postupkom i odgovaraju Evropskoj Uredbi (EZ) 715/2007 u važećoj verziji. Za domete, podaci određeni prema WLTP-u uzimaju u obzir bilo koju opcionu opremu (dostupnu na nemačkom tržištu u ovom slučaju). Za vozila koja su nedavno odobrena od 1. januara 2021. godine postoje samo zvanični podaci prema WLTP-u. Pored toga, NEDC vrednosti su izbrisane iz sertifikata o usaglašenosti od 1. januara 2023. godine Uredbom EZ 2022/195. Za više informacija o NEDC i WLTP postupcima merenja posetite www.bmw.com/wltp