Dinamika vožnje i efikasnost BMW M6 Gran Coupe

STRAST, SAVRŠENO IZBALANSIRANA.

BMW M

Dinamika vožnje i efikasnost BMW M6 Gran Coupe.

STRAST, SAVRŠENO IZBALANSIRANA.

Dinamika vožnje i efikasnost BMW M6 Gran Coupe.

Filozofija BMW M GmbH prisutna je i u BMW M6 Gran Coupe modelu: Idealna raspodela mase, tehnologija preuzeta iz automoto sporta i inteligentna upotreba lakih materijala omogućavaju maksimalne dinamične performanse. Laki krov od ugljenika ne samo da povećava efikasnost, već unapređuje i agilnost zbog spuštenog centra graviitacije. Savršen paket za sportsko iskustvo vožnje - u neprevaziđenom luksuznom ambijentu.

STRAST, SAVRŠENO IZBALANSIRANA.Dinamika vožnje i efikasnost BMW M6 Gran Coupe.

Filozofija BMW M GmbH prisutna je i u BMW M6 Gran Coupe modelu: Idealna raspodela mase, tehnologija preuzeta iz automoto sporta i inteligentna upotreba lakih materijala omogućavaju maksimalne dinamične performanse. Laki krov od ugljenika ne samo da povećava efikasnost, već unapređuje i agilnost zbog spuštenog centra graviitacije. Savršen paket za sportsko iskustvo vožnje - u neprevaziđenom luksuznom ambijentu.

Read more
BMW M
7-stepena M transmisija sa dvostrukim kvačilom i Drivelogic sistemom

7-STEPENA M TRANSMISIJA SA DVOSTRUKIM KVAČILOM I DRIVELOGIC SISTEMOM.

M transmisija sa dvostrukim kvačilom i Drivelogic-om je inovativni prenos sa dvostrukim kvačilom specijalno dizajniran za BMW M visokoturažne motore. Dolazi sa automatskim izborom stepena prenosa i optimizovanom trakcijom, kontrola lansiranja, Low Speed Assistance, kao i sa Automatskom Start/Stop funkcijom. Može biti kontrolisana automatski ili ručno pomoću ručica na M kožnom volanu ili preko izbora brzine na centralnoj konzoli.
M transmisija sa dvostrukim kvačilom omogućava izuzetno brzu promenu stepena prenosa, bez prekida vučne sile. Ovo omogućavaju dve pod-transmisije, svaka sa svojim kvačilom, koje stalno prenose snagu motora na točkove preklapanjem kvačila. Strategija promene stepena prenosa je takođe optimizovana uz pomoć postojećih navigacionih podataka - M transmisija sa dvostrukim kvačilom, na primer, proaktivno prebacuje u niži stepen prenosa pre krivina. Dodatna funkcija kontrole lansiranja, koja omogućava maksimalno ubrzanje iz stanja mirovanja, nudi izuzetno dinamično iskustvo vožnje: promena stepena prenosa pri velikim brzinama je moguća bez korišćenja kvačila, i bez ikakvog prekida u isporuci snage.
Bez obzira na to da li je vozač odabrao automatski ("D") ili manuelni ("M") režim, Drivelogic uvek nudi tri opcije menjanja brzine: ekstremno sportska, udobna i efikasna.

COMPETITION PAKET.

Čisti trkački osećaj: paket Competition daje pojačanu izlaznu snagu, direktnije upravljanje i specijalno podešeno oslanjanje kako bi osigurao da BMW M6 na put iznese još viši nivo performansi.

Izlazna snaga M TwinPower Turbo 8-cilindarskog benzinskog motora skače sa 423 kW na 442 kW. Ove pojačane performanse postižu se podizanjem podsticajnog pritiska u gornjem opsegu obrtaja. M sportski izduvni sistem generiše posebno dinamičan zvuk motora predodređen da uzbuđuje. Na trkačkoj stazi i u svakodnevnoj upotrebi, specijalno podešeno oslanjanje i ekstremno dinamično upravljanje obezbeđuje da svaka komanda pri upravljanju bude izvršena maksimalnom precizno. Ekskluztvni 20" M aluminijumski točkovi u Double-spoke stilu 601 M i Bicolour izvedbi sa mešanim gumama ekstremno su impresivni, zajedno sa crnim hromiranim duplim završnim cevima M sportskog izduvnog sistema.

 

Active M Differential

AKTIVNI M DIFERENCIJAL.

Aktivni M diferencijal promenljivo raspoređuje obrtni moment pogona između dva zadnja točka kako bi optimizovao trakciju i stabilnost vožnje tokom dinamičnih promena trake ili ubrzavanja iz krivina, prilikom skretanja u krivine pri velikim brzinama ili na putevima sa neravnim površinama, uključujući sneg, šljunak i led. Obezbeđuje precizno upravljanje čak i pri ekstremnom bočnom ubrzanju. Konstantno, neprimetno podešavanje blokade diferencijala usklađuje performanse vozila tokom vožnje, poboljšavajući kontrolu u ekstremnim uslovima vožnje.
Trakcija je optimizovana uz pomoć elektronskog uređaja koji smanjuje razliku u brzini obrtaja zadnjih točkova. Sistem, razvijen za potrebe automoto sporta, je povezan sa Dinamičkom kontrolom stabilnosti (DSC) preko elektronske kontrolne jedinice. Proaktivno omogućava savršeno korišćenje blokade između 0 i 100 procenata, neutrališući čak i najmanje razlike u obrtnom momentu zadnjih točkova - bez tendencije podupravljanja. Aktivni M diferencijal obezbeđuje optimalnu kontrolu, kao i veliku stabilnost pravca i savršeno upravljanje, i pretvara praktično svu pogonsku snagu motora u ubrzanje.

M karbon-keramičke kočnice

M KARBON-KERAMIČKE KOČNICE.

M karbon-keramička kočnice su rezultat preuzimanja tehnologija iz automoto sporta. Primena inovativnog jedinjenja ugljeničnih vlakana i keramike čini kočionu silu još direktnijom i poboljšava stabilizaciju slabljenja kočnica (slabljenje kočionih karakteristika). Takođe su otporne na koroziju, veoma otporne na habanje, tolerišu više toplote i doprinose manjoj masi vozila. Njihova laka konstrukcija smanjuje rotirajuću i neovešanu masu, poboljšava ubrzanje, odziv i upravljanje uopšte, ali i povećava dinamiku vožnje i trakciju, povećava udobnost vešanja i smanjuje potrošnju goriva.
Sa svojim netipično velikim kočionim diskovima (prednji 410 mm, zadnji 396 mm), fiksnim čeljustima sa šest klipova napred i pokretnim čeljustima sa jednim klipom nazad, M karbon-keramička kočnica je spremna za stazu zahvaljujući vrlo visokoj otpornosti na toplotu, čak i tokom dugih perioda korišćenja. Perforirani i ventilirani kočioni disk garantuje značajno poboljšan odziv u vlažnim uslovima i snažniju disipaciju toplote. M karbon-keramičke kočnice su lako prepoznatljive, zahvaljujući čeljustima u mat zlatnoj boji sa klasičnim M logoom.
Zbog karakteristika materijala, može doći do pojave funkcionalnih šumova koji zavise od situacije i korišćenja, naročito na vlažnim površinama neposredno pre nego što se vozilo zaustavi.

TRKAČKE KARAKTERISTIKE.

Ako automobil nosi najjače slovo na svetu, to je dokaz njegovog trkačkog DNK. Sa tehnologijama kao što su Kontrola lansiranja i vešanje visoke preciznosti koje se može prilagoditi iz režima Comfort u režim Sport Plus u skladu sa vašim potrebama, BMW M6 Gran Coupe nudi jedinstvenu kombinaciju puta i trkačke staze.

 • Kontrola lansiranja

  Kontrola lansiranja omogućava motoru koji je dostigao radnu temperaturu da postigne maksimalno ubrzanje iz stanja mirovanja. Samo isključite Dinamičku kontrolu stabilnosti (DSC), izaberite sekvencijalni režim sa programom vožnje broj 3, čvrsto držite kočnicu i pritisnite pedalu gasa do kraja. Nakon što simbol startne zastavice zasvetli na displeju instrument table, motor će biti postavljen na idealnu brzinu starta prilikom pritiska na pedalu gasa. Držeći pedalu gasa stisnutu do kraja, pustite kočnicu i vozilo će tada ubrzati do maksimuma sve dok ne pustite gas. M prenos sa dvostrukim kvačilom stalno postavlja tačke za promenu brzine, tako da je prilikom prebacivanja u veću brzinu sledeća optimalna brzina motora već dostupna. Ovo je funkcija koja će oduševiti vozače sa dinamičnim, sportskim ambicijama.

 • Elektronski kontrolisani amortizeri

  Pomoću Elektronski kontrolisanih amortizera (EDC) automatski ili ručno možete podešavati amortizaciju u skladu sa situacijom na putu. Senzori prate sve pokrete vozila koji utiču na vožnju. Sistem Elektronski kontrolisanih amortizera analizira ove podatke i prenosi ih na amortizere. Sistem koristi magnetne ventile da bi prilagodili osanjanje promenama na putu, opterećenju i uslovima vožnje. Rezultat je osetno smanjenje pokreta vožnje prilikom kočenja ili pokreta tela izazvanih ispupčenjima na putu, skretanjem ili ubrzanjem. Rezultat je povećana bezbednost vožnje - zbog skraćenog traga kočenja, na primer - i veća udobnost vožnje.

 • Dinamička kontrola stabilnosti

  Druge važne funkcije koncepta BMW M6 Gran Coupe uključuju Dinamičku kontrolu stabilnosti (DSC). Optimizovane kontrolne funkcije garantuju poboljšanu dinamiku vožnje u odnosu na prethodne sisteme. Štaviše, dodatne funkcije se primenjuju za aktivnu bezbednost (pripravnost kočnica, suvo kočenje, podrška za fejding) i udobnost (drive-off assistant, ručna kočnica sa automatskim zadržavanjem).
  Dinamička kontrola stabilnost nudi vozaču izbor tri režima: DSC on, MDM (M Dinamički režim), DSC off. Dok je DSC uključen, on posebno neutrališe podupravljanje i predupravljanje, MDM omogućava više proklizavanja točkova, čime omogućava ambicioznim vozačima da izvode laki drifing. Ovaj režim takođe podržava intervenciju funkcija ukoliko definisana granica bude pređena. Sa isključenim DSC, vozač može u potpunosti istražiti granice automobila na stazi za trku i koristiti pedalu gasa za kontrolisano proklizavanje.

 • M Servotronic

  Vozači mogu uživati u optimalnoj servo podršci u svakoj situaciji sa M Servotronic-om. Ova funkcija dinamički podešava servo uređaj da bi ga prilagodila trenutnoj brzini i daje direktnu i preciznu reakciju upravljanja čak i pri velikim brzinama. Takođe obezbeđuje vrhunsku udobnost smanjenjem fizičkog napora potrebnog za upravljanje, i maksimizira agilnost pri parkiranju, manevrisanju ili kretanju uskim ili krivudavim putevima.
  Kontrolni uređaj koristi elektronsko merenje brzine da bi odredio potrebnu servo podršku za svaku situaciju u vožnji. Upravljačka sila hidrauličnog servo uređaja se optimalno i precizno podešava da bi odgovarala situacijama u vožnji.
  Ovo znači da je manje fizičkog napora potrebno za upravljanje pri manjim brzinama. Međutim, kako se brzina povećava podrška upravljanju se konstanto smanjuje da bi obezbedila direktniji kontakt sa putem i samim tim optimalnu stabilnost pravca. M Servotronic je posebno kalibrisan za M vozila i, pritiskom na dugme, nudi izbor tri različita seta karakteristika. U kombinaciji sa Competition paketom, M Servotronic donosi još direktniju reakciju.

M DRIVE.

M Drive omogućava individualnu konfiguraciju ličnih profila vozača od udobnog krstarenja pa sve do sportskog režima velikog odziva za upotrebu na stazi. Aktiviranje jednog od dva sačuvana profila (i svih njihovih podešavanja) se vrši jednostavnim pritiskom M dugmeta integrisanog u multifunkcionalni volan u bilo kom trenutku. Konfiguracije sa unapred podešenim postavkama mogu se pojedinačno podesiti preko iDrive menija.
M dugmad dinamike vožnje za podešavanje svih pojedinačno podesivih funkcija pogonskog sklopa i vešanja, su raspoređena na centralnoj konzoli oko ručice menjača. Vozač može pojedinačno izabrati DSC režim ili podesiti karakteristike performansi motora, parametre Dinamičke kontrole amortizera, karakteristike upravljanja M Servotronic-a, opcije menjanja stepena prenosa za M transmisiju sa dvostrukim kvačilom i izgled Head-Up displeja. Na ovaj način može biti napravljena detaljna konfiguracija za vozilo - i sačuvana pritiskom i držanjem jednog od dva M Drive dugmeta na multifunkcionalnom volanu.

BMW Efficient dynamics tehnolgije

BMW EFFICIENT DYNAMICS TEHNOLOGIJE.

Bez obzira da li su cilj maksimalne performanse ili minimalna potrošnja goriva - za BMW, fokus je uvek na pružanju suštinskog BMW zadovoljstva vožnje. BMW EfficientDynamics je strategija razvijena od strane BMW-a sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisija CO2 gasova i istovremenog povećanja dinamike i zadovoljstva vožnje. U pitanju je sveobuhvatan paket tehnologija koji uključuje pogonski sklop, upravljanje energijom i koncept vozila zasnovanog na inteligentnoj lakoj konstrukciji - i standardan je u svakom BMW-u.

BMW EfficientDynamics

 • Automatska Start/Stop funkcija

  Automatska Start/Stop funkcija osigurava da se gorivo koristi samo kada je vozilo u pokretu. Kada se vozilo privremeno zaustavi, na primer na semaforu ili u saobraćajnoj gužvi, Automatska Start/Stop funkcija štedi gorivo isključivanjem motora čim je auto u praznom hodu i stopalo vozača nije na kvačilu (manuelni prenos), ili kada potpuno zaustavi automobil (M DCT Drivelogic).
  Signal na Informacionom displeju pokazuje da je Automatska Start/Stop funkcija aktivna. Čim vozač pusti kočnicu, motor se odmah automatski pokreće.
  Ova funkcija nikada ne ugrožava udobnost ili bezbednost tokom vožnje, pošto nije aktivna ukoliko motor nije dostigao optimalnu operativnu temperaturu, ukoliko unutrašnjost nije dovoljno ugrejana ili ohlađena, ako je akumulator skoro ispražnjen ili ako se volan okreće. Ako je potrebno, centralni kontrolni uređaj ponovo pokreće motor čak i u stanju mirovanja, na primer ako automobil počne da se kotrlja ili ako kondenzacija počne da se formira na vetrobranu. Automatska Start/Stop funkcija se može isključiti u bilo kom trenutku pritiskom na dugme.

 • Regeneracija kočione energije

  Prilikom svakog kočenja stvara se kinetička energija i donedavno ova energija nije bila iskorišćena. Regeneracija kočione energije koristi ovaj potencijal. Ona koristi energiju kretanja koja nastaje prilikom svakog kočenja ili kada vozač pusti pedalu gasa, i pretvara je u električnu energiju. Ta električna energija se zatim koristi za punjenje akumulatora. Ovaj inteligentni sistem upravljanja energijom znači da alternator ne mora stalno da radi, što smanjuje pritisak na generator. Rezultat: smanjena potrošnja goriva i povećana pogonska snaga - klasični atributi BMW EfficientDynamics.