The design of the BMW i8

VREME JE ZA NOVI IDEAL.

BMW i

Dizajn BMW-a i8.

VREME JE ZA NOVI IDEAL.

Dizajn BMW-a i8.

Sportski automobil na prvi pogled. Ekstremno nizak i širok kada se gleda spreda, ravne siluete, sa snažno formiranim površinama i preciznim linijama. Kada se podrobnije pogleda, vidi se domišljati novi koncept vozila. Sa dizajnom posvećenim jednoj funkciji. Održivo i efikasno spaja dinamičnost i sportski aspekt. Na putu, BMW i8 demonstrira isprepletanost tih ideala: prianjanje uz tle na način bez premca, koji i očekujete od BMW-a.

VREME JE ZA NOVI IDEAL.Dizajn BMW-a i8.

Sportski automobil na prvi pogled. Ekstremno nizak i širok kada se gleda spreda, ravne siluete, sa snažno formiranim površinama i preciznim linijama. Kada se podrobnije pogleda, vidi se domišljati novi koncept vozila. Sa dizajnom posvećenim jednoj funkciji. Održivo i efikasno spaja dinamičnost i sportski aspekt. Na putu, BMW i8 demonstrira isprepletanost tih ideala: prianjanje uz tle na način bez premca, koji i očekujete od BMW-a.

BMW i

FILOZOFIJA DIZAJNA.

Čitav oblik i forma BMW i8 sledi filozofiju dizajna BMW i8, koja stvara jedinstvenu vezu između sasvim nove održivosti i vrhunskog karaktera. Taj pristup obuhvata i takozvani crni pojas. Taj prepoznatljivi crni element dizajna pruža se od prednje strane, preko krova, do zadnje strane kod svih BMW i modela. Za BMW su takođe tipični i dinamični dizajn protoka vazduha, vazdušne zavese i upadljivi detalji kao što je LED svetlo za dnevnu vožnju u prepoznatljivom obliku slova U te zadnja LED svetla. U unutrašnjosti, filozofija dizajna BMW i demonstrirana je u pažljivoj primeni održivo proizvedenih lakih materijala. Gde god je to moguće, sistematski se koriste komponente od obnovljivih sirovina.

SPOLJAŠNJOST.

Dugi razmak osovina, kratke izbočine, čvrst stav dok prianja uz ulicu: BMW i8 ima sve osobine čistokrvnog sportskog automobila. Prednji deo izgleda ekstremno nisko i široko. Sve je uređeno tako da bude optimalno aerodinamično. Istovremeno, ravna, ali istaknuta dupla prednja maska otkriva BMW gene. „Crni pojas“ u obliku slova V počinje na haubi i dinamično se obavija oko karoserije do zadnje strane.

Kada se posmatra sa strane, prenaglašeni klinasti oblik, duge izvučene linije i ravna silueta jasno ukazuju na dinamiku. Slojeviti dizajn, metod kojim se površine i linije preklapaju i prepliću, daje ekstremno sportski izgled sa svih strana. Površine se sklado susreću, stvarajući kompaktan i agilan utisak. Sve kao da potiče iz ujedinjene celine – i time daje BMW-u i8 izuzetno moćno držanje.

 • Spoljne boje

  BMW i8 je dostupan u četiri različite kolorne kombinacije:

  • Sofisto siva sa efektom brilijantnog sjaja i detaljima u BMW i plavoj ili ledeno sivoj metalik boji
  • Jonsko srebrna metalik boja sa detaljima u BMW i plavoj boji
  • Protonski plava sa detaljima u ledeno sivoj metalik boji
  • Kristalno beli sedefasti efekt sa detaljima u BMW i plavoj ili ledeno sivoj metalik boji

DIZAJN LED SVETLA SA LASEROM.

Standardni za BMW i8, LED farovi se savršeno uklapaju u koncept izuzetnog sportskog automobila. Svi elementi osvetljenja potpuno su u LED izvedbi. Prednje svetlo ima tipičan BMW i okvir u obliku slova U, koji sadrži svetla za dnevnu vožnju i ugrađeni migavac. Drugi široki okvir pridodat je kao istaknuti deo dizajna za odabir opcionalnih dugih svetala sa laserskom tehnologijom.* Model sa laserskom tehnologijom takođe znatno povećava domet visokog svetlosnog snopa i pojačava njegovu iluminaciju. Pasivno osvetljena plava traka ukazuje na inovativnu tehnologiju osvetljenja. Pored toga, bočni poklopac fara u opremi sa laserskim svetlom nije taman već je u brilijantnom metalik finišu. Sveukupan utisak koncepta svetala prepoznatljiv je za BMW i8.

* Na raspolaganju od novembra 2014. nadalje.

Scissor doors

MAKAZASTA VRATA.

Razigrani početak vožnje: zahvaljujući spektakularnim makazastim vratima, sportski karakter automobila BMW i8 prepoznatljiv je istog trena. Pošto se podižu uvis kad se otvaraju, makazasta vrata su optički važan detalj i savršeno se uklapaju u glatke linije aerodinamične karoserije. Kad se gledaju iznutra, vrata naglašavaju sportsku prirodu unutrašnjosti. Zahvaljujući aluminijumu, karbonu i termoplastici korišćenoj u njihovoj proizvodnji, ona su oko 50% lakša od konvencionalno pravljenih vrata. Zahvaljujući tome, posebno ih je lako otvarati i zatvarati iznutra. Ručica je ergonomski postavljena na unutrašnjem panelu vrata i ujedno izgleda kao ukras.

UNUTRAŠNJOST.

Sportski izgled spoljašnjosti prisutan je i u unutrašnjosti BMW-a i8. Svi elementi su laki i dinamički pozicionirani. U unutrašnjosti, princip slojevitosti stvara novi odnos između funkcionalnosti i jasne forme. Laka konstrukcija se isto tako primenjuje vizuelno; na primer, vidljivi karbonski elementi u pragu na vratima ističu malu težinu BMW-a i8.

Karakter klasičnog sportskog automobila i tipična orijentacija BMW-a prema vozaču podjednako su istaknuti u dizajnu. Centralna konzola je postavljena prema vozaču. Svim instrumentima i panelom sa digitalnim instrumentima koji ima dva velika ekrana jednostavno je upravljati. Svi putnici imaju nisko mesto sedenja, a uska i laka sedišta daju pouzdanu potporu i izvanrednu udobnost čak i pri brzom skretanju za ugao. Kontroler iPogona zgodno je postavljen u središnju konzolu koja optički deli vozilo na dve polovine.

 • Održivi materijali

  Dizajn boja i materijala naglašava ideju-vodilju o konceptu pametnog, održivog sportskog automobila. Pažljiva primena materijala kao što su ekstra laka plastika od recikliranih boca za piće i drugi elementi za štednju resursa omogućava da se jasno primeti prisustvo ekološke održivosti. Istovremeno, unutrašnjost odiše modernim sportskim i vrhunskim karakterom u svakom detalju, i taj aspekt je jasno odražen u sva tri koncepta unutrašnjeg dizajna.

 • Ambijentalno osvetljenje

  Sa opcijom specijalne opreme za ambijentalno osvetljenje, vozači mogu da odrede sopstveno individualno osvetljenje u skladu sa raspoloženjem u unutrašnjosti BMW-a i8. Osvetljenje dizajnirano u LED tehnologiji naglašava luksuzni ambijent, a ujedno je i funkcionalni izvor svetlosti i može, ukoliko zatreba, da prelazi is efikasno-dinamične plave u ćilibarsku i belu. Rezultat je unutrašnjost sa specijalnim efektom sjaja, koji se proteže od konturnih linija vrata, panela sa instrumentima i upravljača do prostora za noge.

UNUTRAŠNJI DIZAJN.

Jasno prepoznatljiv, sportski, moderan i održiv. Ideja vodilja iza sportskog automobila budućnosti ogleda se takođe u dizajnu boja i materijala u unutrašnjosti. HALO, CARPO i NESO omogućuju izbor među linijama opreme visokog kvaliteta. A sva tri pokazuju da se održivost i vrhunski kvalitet nipošto uzajamno ne isključuju – već se, umesto toga, usklađuju na način koji se pokazao dobrim za ubuduće. Najbolji primeri za to su primena lakih, recikliranih materijala za unutrašnjost i kože koja je blago štavljena ekstraktom iz lišća masline.

 • NESO

  Nema tog dizajna unutrašnjosti koji tako jasno budućnost sportske mobilnosti kao NESO. Reciklirani materijali, jasni kontrasti i naglašeni materijal na vratima i bočnim panelima generišu živu atmosferu i zrače predusretljivim osećajem dobrobiti. Održivi koncept BMW-a i8 je time jasno podvučen. Ekstremno laka sferna koža u svetloj kim-sivoj boji atraktivno se uklapa u crne površine, ekskluzivnu kožu i crnu napa kožu – čitava unutrašnjost odaje čist, lak i moderan utisak.

 • CARPO

  CARPO oprema u punoj koži kombinuje raskošno obrađenu laku sfernu kožu za presvlake sedišta, uključujući i naglašavanje perforiranjem, sa crnom ekskluzivnom kožom na panelu sa instrumentima i unutrašnjoj oblozi vrata, kao i crnom napa kožom. Rezultat je elegantan i sportski utisak, koji se savršeno uklapa u sveukupni koncept BMW-a i8. Kožni volan sa naglascima u sedefasto sjajnom hromu i satenski srebrnoj boji kao i veoma kvalitetanno lakirane naglašene površine u tamnosivoj amido metalik boji dopunjavaju koncept.

  CARPO se može dobiti u tri verzije. Verzija sa slonovača-belom bojom koristi klasični kontrast boja sa crnim površinama u ekskluzivnoj koži. Dinamično zaobljene, svetle kožne površine na vratima, panelu za instrumente i sedištima naglašavaju lakoću i transparentnost unutrašnjosti. U verziji sa kožom u amido tonu antracita, kombinacija sa ekskluzivnom kožom poprima sportski i moderan karakter. U kim-sivoj verziji, kombinacija svetlosti, perforiranih površina i prirodne kože u boji antracita stvara moderan kontrast koji podvlači osvežavajuću prirodu i sveukupan sportski izgled unutrašnjosti. Ekskluzivne stavke u dizajnu obuhvataju i keramičku polugu menjača, vrhunske patosnice i laserski ugravirana slova “i8” na oblozi praga vrata. Opcionalni sigurnosni pojasevi u BMW i plavoj boji dodatno zapadaju za oko.

 • HALO

  HALO linija opreme definiše luksuz na novi ekološki održivi način. Ova oprema u punoj koži kombinuje vrhunske aspiracije sa prirodnom estetikom. Ekskluzivna koža u dalbergija-braon boji štavljena isključivo biljnim ekstraktima ima naglaske u kim-sivoj. U sprezi sa akcentima u BMW i plavoj boji na štepovima, sigurnosnim pojasevima i kožnom volanu, ukupan efekt podvlači visoki kvalitet i vitko dizajniranu unutrašnjost. Naglašeni kontrasti između svetlog i tamnog na vratima, bočnim panelima i panelu sa instrumentima ističu sportski aspekt. Dodatni akcent daje boja amido-metalik, koja takođe odražava inovativni tehnički aspekt BMW-a i.

LOUIS VUITTON LUGGAGE SET.

Exceptional luggage for an exceptional automobile. Louis Vuitton has designed a novel luggage series for the BMW i8, which is produced entirely from carbon fibres to match the passenger compartment. The cloth made of the extremely lightweight, yet robust high-tech material is characterised by its tremendous resistance to impact, tearing and abrasion. Like the BMW i8, the luggage series impresses with its unique design – elegant, masculine and unmistakeable.
The luggage set has been created to ensure optimum use of space. The large travel bag, which you can carry in your hand or on your shoulder, fits exactly into the boot of the BMW i8. There is space for the garment bag on the rear shelf. The sturdy hard-shell business case, which is ideal for a laptop, nestles perfectly into the rear seats. And the small travel bag can fit on top of the business case. All items in the luggage set have leather handles and name tags as well as the famous Louis Vuitton padlock.