BMW i3 – sustainability

ODRŽIVOST JE ODGOVOR KOJI SVE DOVODI U PITANJE.

BMW i

BMW i3 – održivost osmišljena sa mesta na samom vrhu.

ODRŽIVOST JE ODGOVOR KOJI SVE DOVODI U PITANJE.

BMW i3 – održivost osmišljena sa mesta na samom vrhu.

ODRŽIVOST JE ODGOVOR KOJI SVE DOVODI U PITANJE.BMW i3 – održivost osmišljena sa mesta na samom vrhu.

Nije dovoljna samo vožnja sa nultom emisijom da bi se svetu donela održiva promena. Stoga smo, prilikom projektovanja lanca vrednosti za BMW i3, to učinili usredsređeni na održivost od početka do kraja – od razvojne faze nadalje i tokom celog procesa proizvodnje. To znači da možete biti sigurni u to da je uživanje u vožnji koje osećate za volanom svog modela BMW i3 potpuno ekološki održivo.

Od najranijih faza razvojnog procesa, prilagodili smo koncept čitavog vozila efikasnoj i održivoj mobilnosti. Obnovljivi i reciklirani materijali pomažu u zaštiti okruženja i zamenjuju konvencionalne materijale kao što je plastika.

Read more
BMW i

INTELIGENTNA ODRŽIVOST.

Održivost za BMW i nije samo reč. Ona je vrhunski princip kojim se rukovodimo. Zbog toga smo projektovali čitav životni ciklus modela BMW i3 u skladu sa principom maksimalnog očuvanja resursa i održivosti.

Read more
 Development

RAZVOJ.

- Koncept čitavog vozila razvijen je sa e-mobilnošću na umu, od početka do kraja
- Inovativna aerodinamika smanjuje otpor vazduha pa tako svodi na minimum potrošnju energije
- Obnovljivi i za recikliranje podobni materijali pomažu u zaštiti okruženja i zamenjuju konvencionalne materijale kao što je plastika
Read more
Production

PROIZVODNJA.

- Karbonska vlakna se proizvode 100% pomoću energije iz hidroelektrana
- Proizvodnja modela BMW i3 u Lajpcigu se vrši 100% pomoću energije iz vetra
- Energija potrebna u proizvodnji prepolovljena je u poređenju sa inače niskom potrošnjom energije kod drugih modela BMW-a
Read more
Use

UPOTREBA.

- Nema emisija u vožnji. Ovo smanjuje zagađenje vazduha u gradskim oblastima
- Kada vozite BMW i3, ne čujete ništa niti osećate bilo kakav miris. Kada dopunjujete bateriju zelenom energijom ili sami stvarate svoju električnu energiju pomoću solarnih ploča, zaista vozite sa nultom emisijom
- Režim ECO PRO povećava domet vašeg vozila i smanjuje potrošnju električne energije
Read more
Recycling

RECIKLIRANJE.

- Do 95% modela BMW i3 može se reciklirati
- Na primer, moduli baterije mogu se koristiti za skladištenje solarne energije
- Višak karbonskih vlakana može se ponovo uvesti u proces proizvodnje
Read more
Sustainable production

ODRŽIVA PROIZVODNJA.

U našoj fabrici u Lajpcigu instalirali smo vetroturbine kako bismo mogli da proizvodimo BMW i3 pomoću zelene energije. Povrh toga, čak i u poređenju sa niskim energetskim potrebama u proizvodnji drugih modela BMW-a, uspeli smo da prepolovimo količinu energije potrebnu da se proizvede jedan BMW i3.

Karbonska vlakna od kojih je napravljena ultralaka putnička ćelija modela BMW i3 proizvode se pomoću energije generisane u potpunosti iz obnovljivih izvora. Energija dolazi iz jedne od najvećih hidroelektrana na jezeru Mozes, oko 300 kilometara istočno od Sijetla.

Up to 95% of the BMW i3 is Recyclable

DO 95% MODELA BMW i3 MOŽE SE RECIKLIRATI.

DO 95% MODELA BMW i3 MOŽE SE RECIKLIRATI.

ODRŽIVI MATERIJALI.

Components made of 30 % kenaf

KOMPONENTE NAPRAVLJENE OD 30% KENAFA.

Korišćenje kenafa za veće površine unutrašnjosti omogućava nam da zamenimo plastiku sa petrolejskom osnovom i smanjimo sveukupnu težinu modela BMW i3, zato što su vlakna kenafa i do 30% lakša od konvencionalnih materijala. Ona daju autentični utisak ukupnom konceptu održivosti modela BMW i3. Ovaj ekstremno lak materijal se dobija iz biljke sleza, koja pretvara natprosečnu količinu CO2 u kiseonik dok raste.
Read more
Seats with 40 % pure new wool

SEDIŠTA SA 40% ČISTE NOVE VUNE.

Obnovljivi materijal koji nudi visoki nivo udobnosti jeste verifikovana čista nova vuna. U paketu dizajna unutrašnjosti Koliba, ona čini 40% materijala u presvlakama za sedišta. Mešavina vune dobro diše, i pomaže u regulaciji temperature između presvlake sedišta i onoga ko na njemu sedi. Zahvaljujući tome, sedište ostaje prijatno hladno, čak i u vrelim danima.
Read more
Interior trim in eucalyptus

UNUTRAŠNJA OPREMA OD EUKALIPTUSA.

Eukaliptus je prirodno otporan na vlagu. To znači da mu je potrebno oko 90% manje površinskog finiša nego za tradicionalnije vrste drveta. Pošto je obrađeno bez hemikalija, meka tekstura i prirodno otvorene pore drveta ostaju netaknute. Eukaliptus je jedna od najbrže rastućih vrsta drveća koje postoje, zbog čega je idealan za serijsku proizvodnju. Drvo u modelu BMW i3 potpuno je dobijeno iz 100% FSC-verifikovanih šuma, što pomaže da se očuva održivo upravljanje šumama.
Read more
100 % olive-leaf-tanned leather

KOŽA 100% ŠTAVLJENA LIŠĆEM MASLINE.

Koža u modelu BMW i3 je 100% štavljena prirodnim ekstraktima iz lišća masline. To ima nekoliko prednosti: lišće masline je inače samo nuzproizvod odgajanja maslina, pa je ovo njegova dobra primena. Sam proces štavljenja je ekološki kompatibilan i, na kraju ali ne i najmanje važno, on čuva imanentni sjaj kože i njenu prirodnu sposobnost da reguliše temperature.
Read more
The design of the BMW i3

ZELENA ENERGIJA.

Sa modelom BMW i3 lako je da uvrstite ekološku održivost u svoj svakodnevni život. Nulte emisije na mestu korišćenja podrazumevaju manje zagađenje vazduha u urbanim oblastima i više svežeg vazduha koji možete da udišete. Kada punite bateriju zelenom energijom ili generišete sopstvenu električnu energiju solarnim panelima, uživate u mobilnostri koja je potpuno lišena emisija. A vožnja u režimu ECO PRO smanjuje vašu potrošnju energije i povećava domet vaše vožnje.

Tome treba dodati da u svom modelu BMW i3 ne generišete praktično nikakvu buku ili mirise, od čega koristi imate i vi i vaše okruženje.

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (60 Ah):
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 0
  Potrošnja energije u kWh/100 km: 12,9

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah):
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 0
  Potrošnja energije u kWh/100 km: 12,6* / 13,1**

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (60 Ah) sa produživačem dometa:
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 13
  Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 13,5
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0,6

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah) sa produživačem dometa:
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 12* / 13**
  Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 11,3* / 11,9**
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0,6

  * Skup točkova 1: točkovi 19‘‘
  ** Skup točkova 2: točkovi 20“ zimske gume

  Vrednosti potrošnje goriva, emisije CO2 i potrošnje energije zavise od izabrane veličine točkova i guma.

  Domet vožnje zavisi od različitih činilaca, pogotovo: od ličnog ponašanja u vožnji, odabrane trase, vremenskih prilika, upotrebe grejanja/hlađenja i prethodne klimatizacije.

  Više informacija o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnim specifičnim emisijama CO2 za nove putničke automobile možete naći u „Novim smernicama za potrošnju goriva i emisije CO2 putničkih automobila“, koje se besplatno mogu dobiti na svim prodajnim mestima i kod DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Nemačka.