The design of the BMW i3

SPEKTAKULARNO INOVATIVAN.

BMW i

Dizajn modela BMW i3.

BMW i

SPEKTAKULARNO INOVATIVAN.

Dizajn modela BMW i3.

SPEKTAKULARNO INOVATIVAN.Dizajn modela BMW i3.

Sve je započelo praznim listom papira. Da bismo mogli da razmišljamo dalje od horizonta, morali smo iznova da osmislimo sam koncept automobila temeljnije nego ikada pre. To nam je otvorilo nove puteve za istraživanje. A s obzirom na to da u automobilu svaki deo slagalice zavisi od svih ostalih, električna vožnja je poprimila sasvim nove oblike – oblike koji su odraz poptuno novog pogleda na gradski život. Dok se BMW i3 odmah prepoznaje kao pravi BMW, podrobniji pogled na njegovu spoljašnjost, na primer, ilustrovaće to kako njegov senzacionalni dizajn svejedno preobražava našu sliku mobilnosti.

Progresivan i istovremeno eminentno održiv, dizajn modela BMW i3 je osvojio brojne nagrade. Međunarodna priznanja obuhvataju i tako prestižne počasti poput zlatne iF nagrade za dizajn proizvoda, svetske nagrade za zelena kola i godišnje svetske nagrade za dizajn automobila.

BMW i

KONCEPT DIZAJNA.

Zajedno sa svojim timom razvojnih inženjera, šef dizajnerskog odeljenja Benoa Žakob stvorio je vozilo pripremljeno od počćetka do kraja za održivu električnu mobilnost. Sa modulom LifeDrive, razvijena je sasvim nova arhitektura vozila, koja se sastoji od dve nezavisne jedinice: modula Life, koji čini putnička ćelija od karbona, i aluminijumskog modula Drive, sa komponentama šasije i pogonskog sklopa kao i visokonaponskom baterijom. Istovremeno, jedinstveni karakter kola najjasnije se vidi u unutrašnjosti: inovativni i održivi materijali poput karbona i drveta ne samo što su upotrebljeni u kolima, već i brižljivo naglašeni. Na ovaj način, BMW i3 stvara nove vrednosti koje nisu samo vidljive, već i opipljive.

PREVAZILAZI SAVREMENO RAZMIŠLJANJE: SPOLJAŠNJOST MODELA BMW i3.

EFIKASAN.

Električna mobilnost je dobitna kombinacija – kada se dizajnira sistematično od samog početka. Na primer, smeštanje relativno kompaktnog elektomotora pozadi stvara prostor napred za veći luk točkova unutra, pa je stoga automobil lakše parkirati i njime se bolje manevriše. Još jedno svojstvo modela BMW i3 koje definiše održivost jesu uske gume i aerodinamični rubovi točkova. Obe ove osobine pomažu u smanjenju otpora pri okretanju točkova, te usavršavaju sveukupne performanse modela BMW i3 u vožnji.

KARBONSKA KONSTRUKCIJA.

Još jedan primer upotrebe karbiona koji je omogućio nastanak otvorenije putničke ćelije. Karbonska konstrukcija omogućava integrisanje centralnog B-stuba u vrata. Tako, kada se vrata s druge strane otvore, omogućavaju pristup unutrašnjosti bez ikakvih ograničenja. A zahvaljujući malo uzdignutom mestu za sedenje i aerodinamičnom BMW dizajnu sa prozorima koji se međusobno stapaju, uživate i u većoj sveobuhvatnoj vidljivosti.

LED FAROVI.

Obezbeđenje savršene vidljivosti noću posao je za LED farove u obliku slova U. Oni su specijalno dizajnirani za BMW i3 i daju prednjem delu vozila njegov karakterističan izgled.

CRNI POJAS.

Posebno uočljivo svojstvo modela BMW i3 jeste Crni pojas koji se pruža od haube preko krova, pa do zadnje strane. On naglašava inovativnu arhitekturu LifeDrive u vozilu i daje putničkoj ćeliji još lakši izgled.

PREDNJA REŠETKA MODELA BMW i.

Elektromotorima je takođe potrebno hlađenje, ali pošto su potrebe za hlađenjem daleko ispod onih za motor sa unutrašnjim sagorevanjem, karakteristična BMW-ova bubrežasta prednja rešetka ima zatvoren dizajn. To ističe predvodnički karakter modela BMW i3, pogotovo u finišu sa dosta boje.
Interior design

UNUTRAŠNJI DIZAJN.

Ne postoji centralni tunel između vozača i suvozača. Isto tako, nema B-stuba između naspramnih vrata.

U unutrašnjosti modela BMW i3 možete doživeti održivost iz prve ruke, zato što je veliki deo upotrebljenih materijala poreklom iz obnovljivih i recikliranih sirovina. Istovremeno, oni naglašavaju prefinjenost i prostranost unutrašnjosti, koja ostavlja elegantan utisak potkrovlja i sveukupnu održivost dovodi do sledećeg nivoa.

Održiv. Funkcionalan. Jedinstven.

Doživite unutrašnji dizajn modela BMW i3.

UNUTRAŠNJI SVETOVI.

 

 • ATELJE.

  Standardna verzija opreme ATELJE nudi autentičan doživljaj visokokvalitetnih materijala. Pravi i iscrpni kontrasti materijala podržavaju živi utisak koji ostavlja ovaj unutrašnji svet. Kombinacija materijala „Neutronski“ Aragaz sive boje naglašava modernost unutrašnjosti.

 • POTKROVLJE.

  Verzija opreme POTKROVLJE odaje utisak stilske uravnoteženosti i balansa. Od prirodno futurističke sfere KENAFA, laki materijali stvaraju prijatnu, smirenu unutrašnju atmosferu. Specifično postavljeni BMW i plavi akcenti naglašavaju puristički izgled. Svetla tabla sa instrumentima i BMW i zrnastom strukturom kombinovana je sa svetlom kožom na volanu tako da stvara moderne dizajnerske akcente.

 • KOLIBA.

  KOLIBA kombinuje novi visoki kvalitet sa prirodnom estetikom. U kombinaciji sa vunom i prirodnom kožom, „Solarik“ Kasija, svetle površine stvaraju prijateljsku i otvorenu atmosferu. Ovde je akcent u koži na volanu u satensko srebrnoj boji. Crno, krečom tretirano drvo eukaliptusa sa otvorenim porama iz verifikovanih održivih šumskih gazdinstava donosi sasvim nov doživljaj drveta u unutrašnjosti vozila.

 • APARTMAN.

  Prirodna kožna kombinacija „Stelarik“ dalbergija braon boje od prirodno štavljene kože, koja je korišćena na ploči sa instrumentima i sedištima, naglašava vrhunska svojstva APARTMANA. Opcionalno crno, krečnjakom tretirano drvo eukaliptusa sa otvorenim porama zadivljuje kao ekskluzivni detalj. Mat galvanizovani akcenti u čitavoj unutrašnjosti kompletiraju prefinjenost ove verzije opreme.

OGRANIČENA SERIJA BMW I3 NADAHNUTA MR PORTEROM.

Šta se dogodi kada se BMW i udruži sa mrporter.com, nagrađivanom onlajn platformom za muškarca koji prati modu? Ograničena serija, jedinstveni BMW i3 sa jedinstvenim dizajnom MR PORTER. Ovaj BMW i3 za kojim se okreću glave savršen je saputnik za muškarce orijentisane prema modi koji vrednju malo ekstravagancije.

U stvaranju ove vrhunske verzije u saradnji sa timom dizajnera Mr Portera, karakteristična svojstva vozila BMW i pojačana su brojnim izuzetnim detaljima. Ekskluzivna tamnoplava spoljašnjost vozila naglašena je belim akcentima na bočnim retrovizorima, pragovima vrata i prednjim rešetkama. Dodatna odlika su i rukom oslikane bele naglašavajuće linije sa ispisom slova Mr Portera. Stil prelazi i u unutrašnjost: beli unutrašnji krug na volanu, beli štepovi na podnim prostirkama i obrubi od tamne hrastovine sa individualnim gravirama Mr Portera kompletiraju koncept dizajna visokog kvaliteta.

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (60 Ah):
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 0
  Potrošnja energije u kWh/100 km: 12,9

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah):
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 0
  Potrošnja energije u kWh/100 km: 12,6* / 13,1**

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (60 Ah) sa produživačem dometa:
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 13
  Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 13,5
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0,6

  Potrošnja energije i emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah) sa produživačem dometa:
  Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 12* / 13**
  Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 11,3* / 11,9**
  Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 0,6

  * Skup točkova 1: točkovi 19‘‘
  ** Skup točkova 2: točkovi 20“ zimske gume

  Vrednosti potrošnje goriva, emisije CO2 i potrošnje energije zavise od izabrane veličine točkova i guma.

  Domet vožnje zavisi od različitih činilaca, pogotovo: od ličnog ponašanja u vožnji, odabrane trase, vremenskih prilika, upotrebe grejanja/hlađenja i prethodne klimatizacije.

  Više informacija o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnim specifičnim emisijama CO2 za nove putničke automobile možete naći u „Novim smernicama za potrošnju goriva i emisije CO2 putničkih automobila“, koje se besplatno mogu dobiti na svim prodajnim mestima i kod DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Nemačka.